Groningen sluit 2015 af in mineur: 2-1 in Almelo.

Zaterdag 19 december 2015 om 23:03

FC Groningen heeft zaterdagavond in Almelo met 2-1 verloren van Heracles. Bryan Linssen bracht de FC vlak voor rust nog aan de leiding. Ruststand was 1-1. In de slotfase maakte Gino Bosz de winnende treffer: 2-1. Na de nederlaag zakt Groningen naar de zevende plek op de ranglijst.

Het verhaal in de aanloop naar de wedstrijd was aan de kant van FC Groningen het basisdebuut voor Juninho Bacuna, die als controlerende middenvelder werd opgesteld bij afwezigheid van de geblesseerde Hedwiges Maduro en de geschorste Johan Kappelhof. Albert Rusnak en Simon Tibbling waren de andere twee middenvelders aan de aftrap. Aan de kant van Heracles Almelo ontbraken Ramon Zomer en Mike te Wierik en werd het verdedigingscentrum gevormd door Gino Bosz en Dario Vujicevic.
In het eerste kwart van de wedstrijd waren er over en weer niet veel doelkansen. Bij de thuisclub, die afgelopen woensdag in het bekertoernooi werd uitgeschakeld door PSV, was Brahim Darri nog het dichtst bij. Van Groninger zijde was oud Heracles-speler Bryan Linssen de gevaarlijkste man. Hij kreeg zes minuten voor de pauze een cadeautje van de verdediging van zijn oude ploeg en pakte het buitenkansje met beide handen aan: 0-1. Twee minuten kon Groningen van de voorsprong genieten want toen was het Paul Gladon die op aangeven van Oussama Tannane de ruststand op 1-1 bepaalde.
Bij aanvang van de tweede helft was Dario Vujicevic afgelost door Menno Heerkes in de ploeg van trainer John Stegeman. Behalve de eerste wissel was ook de eerste gele kaart voor de thuisclub. Gino Bosz ging voor 10.622 toeschouwers in het boekje van scheidsrechter Danny Makkelie. Na een gevaarlijk schor van Darri was het Jarchinio Antonia die vlak voordat hij gewisseld werd nog vanuit een scherpe hoek over het doel van Castro schoot.
Oussama Idrissi maakte in de zeventigste minuut zijn Eredivisiedebuut toen hij Antonia afloste. Vier minuten later had hij een enorme kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Uit de rebound van een schot van Albert Rusnak kapte hij zijn tegenstander uit, maar zag hij zijn schot gekeerd door verdediger Gino Bosz. Diezelfde Bosz werd in de 90ste minuut ook matchwinner toen hij een vrije trap op de linkerpunt van de zestien meter langs de muur en langs Padt krulde: 2-1.
Danny Hoesen kwam vervolgens nog in de ploeg voor basisdebutant Juninho Bacuna en FC Groningen leek in de tweede minuut van de extra tijd nog weer langszij te komen. Danny Hoesen, eerder dit seizoen al twee keer in de absolute slotfase trefzeker, bevond zich volgens de arbitrage echter in buitenspelpositie en dus hielden de gasten een nare nasmaak over aan het treffen in Almelo. Een reeks van acht ongeslagen competitieduels is ten einde. Op zondag 17 januari is de hervatting van de Eredivisie in Euroborg. Aanvang 14.30 uur tegen Utrecht.

Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen, Tamata; Bacuna (91’ Hoesen), Rusnak, Tibbling; Antonia (70’ Idrissi), De Leeuw, Linssen.
Rest bank: Van der Vlag, Burnet, Payne, Bijl, Drost.
Opstelling Heracles Almelo
Castro; Droste, Bosz, Vujicevic (46’ Heerkes), Fledderus; Bruns, Pelupessy, Bel Hassani (92’ Gosens); Tannane, Gladon, Darri.
Rest bank: Fij, Navratil, Weghorst, Van Ooijen, Garcia.
Toeschouwers: 10.622
Scores: 39’ Linssen (onderschepping) 0-1, 41’ Gladon (Tannane) 1-1; 90’ Bosz (vrije trap) 2-1
Scheidsrechter: Makkelie
Overige officials: Diks, Steegstra, Van Herk
Gele kaarten: 53’ Bosz (overtreding op De Leeuw), 79’ Tannane, 87’ Fledderus en Hateboer, 89’ Reijnen