Groningen sleept punt uit het vuur.

Zondag 18 juli 2010 om 00:21

FC Groningen heeft zaterdagavond in Guimaraes met 3-3 gelijkgespeeld tegen de regerend Portugees kampioen Benfica. Namens de FC scoorden Nicklas Pedersen, Shkodran Metaj en Fredrik Stenman.

Benfica was op dag twee van de vierde editie van het toernooi van de stad Guimaraes tegenstander van FC Groningen, dat vrijdagavond met 4-2 onderuit ging tegen Vitoria Guimaraes. Op zondagavond nemen de beide Portugese ploegen het tegen elkaar op in de derde wedstrijd van het toernooi. In het Estadio D. Afonso Henrique was het ruim een uur voor de wedstrijd acht graden warmer dan gisteravond. De thermometer gaf 31 graden aan.

De Portugese kampioen wordt gecoacht door de populaire Jorge Jesus. Net als de spelers kreeg hij een warm applaus van het publiek, dat in tegenstelling tot de officiële lezing van gisteravond nog wel met circa 4.000 sterk aanwezig was. En dan vooral in de rode clubkleur van SL Benfica gehuld. Het duel werd voor de Portugese sportzender met liefst acht camera’s vastgelegd.

Tom Hiariej en Shkodran Metaj vervingen de geblesseerden Oluwafemi Ajilore en Tim Sparv in vergelijking met het duel van vrijdagavond. Maikel Kieftenbeld verhuisde van rechtsback naar controlerende middenvelder. Al in de tweede minuut kwam FC Groningen op voorsprong toen een voorzet van Dusan Tadic prima met het hoofd binnengeschampt werd door Nicklas Pedersen: 0-1.

Een herhaling van het scenario van vrijdagavond voltrok zich dus door de vroege treffer. Begon FC Groningen in de wedstrijd tegen Vitoria Guimaraes bij die voorsprong nog achteruit te lopen, deze keer kreeg de ploeg daar amper de kans voor. Want binnen drie minuten was de stand alweer in evenwicht. De FC-defensie kreeg een bal moeilijk weg in de zesde minuut en zo kon het zijn dat Alan Kardec de 1-1 kon aantekenen.

Benfica had in het vervolg van de eerste helft de betere schotkansen. Daarbij waardeerde het eigen publiek vooral de showelementen van het voetbal zoals ‘panna’s’ en (mislukte) halve omhalen. Ook werd de Jabulani-bal geregeld als projectiel gebruikt, maar wist geen enkele van de schoten doelman Leonard Nienhuis voldoende te verrassen.

In de 35ste minuut dacht Alan Kardec zijn ploeg op een voorsprong te helpen, maar had de grensrechter even daarvoor zijn vlag omhoog gestoken wegens buitenspel. Aan de overzijde kreeg Nicklas Pedersen nog een schotkans na een fout in de Benfica-defensie, maar schoot de Deen links naar van het doel van Roberto Jimenez.

Na de pauze bracht FC-trainer Huistra deze keer twee verse krachten binnen de lijnen. Jorrit Kunst ging rechtsachter spelen waardoor Hiariej naar het middenveld verschoof. Danny Post loste aanvoerder Koen van de laak af. Bij Benfica vonden vijf wissels plaats in de rust. In het eerste kwartier kreeg Benfica twee kansen. Invaller Javi Garcia kopte naast. Met een halve omhaal bracht Carlos Martins de stand vervolgens op 2-1.

Diverse wisselingen van beide ploegen later kreeg Weldon halverwege de tweede helft een kans. Na voorbereidend werk van opnieuw Dusan Tadic was het in de 75ste minuut Shkodran Metaj die droog uithaalde van buiten de zestien meter. De Kosovaar scoorde net als de avond ervoor en bracht de stand daarmee op 2-2.
Invaller Nuno Gomes werd aan de zijde van Benfica met luid applaus onthaald en maakte nota bene binnen een minuut een doelpunt. Hij kopte op aangeven van Saviola namelijk de 3-2 binnen. Daar liet FC Groningen het evenwel niet bij zitten. Normaal gesproken is zijn landgenoot Granqvist breekijzer in de slotfase van een duel. Deze keer was het Fredrik Stenman die mee opkwam en een lage voorzet van Jeffrey Rijsdijk tot de gelijkmaker promoveerde.

In de drie minuten extra tijd was het nog twee keer flink billenknijpen voor de FC, maar bleef het – net als op vrijdag – bij zes doelpunten in de reguliere speeltijd. Deze keer waren de treffers gelijkmatig over beide teams verdeeld. In de strafschopserie trok FC Groningen tenslotte ook nog aan het langste eind. Net als gisteren mocht Groningen niet beginnen aan de serie en toch werd de serie gewonnen. Jeroen Veldmate – die gisteren nog miste – was nu de maker van de beslissende 3-4. Namens Groningen had alleen Dusan Tadic gemist.

Nienhuis; Hiariej, Ivens, Granqvist (72’ Veldmate), Stenman; Kieftenbeld (46’ Kunst), Metaj; Van de Laak (46’ Post), Garcia (72’ Rijsdijk), Tadic; Pedersen (63’ Menting).
Rest bank: Luciano, Lachman, Jansen, Keurntjes. Blessures: Ajilore, Sparv, Van Loo.

Opstelling SL Benfica
Roberto Jimenez; Luis Filipe (77’ Nuno Gomes), Sidnei, Fabio Faria, Casar Peixoto (46’ David Luiz), Nico Gaitan (46’ Weldon), Airton (46’ Javi Garcia), Carlos Martins (61’ Saviola), Ruben Amorim (46’ Balboa), Alan Kardex (46’ Weldon), Franco Jara (61’ Pablo Aimar). Rest bank: Julio Cesar, Rafael Costa, Leandro Pimenta.

Toeschouwers: 4.000
Scores: 3’  Pedersen (Tadic) 0-1, 6’ Aan Kardec 1-1; 58’ Carlos Martins 2-1, 75’ Metaj (Tadic) 2-2, 78’ Nuno Gomes (Saviola) 3-2, 90’ Stenman (Rijsdijk) 3-3.
Strafschoppenserie: Felipe Meneses gestopt, Menting 0-1, David Luis over, Hiariej 0-2, Pablo Aimar 1-2, Tadic over, Saviola 2-2, Metaj 2-3, Nuno Gomes 3-3, Veldmate 3-4.

Scheidsrechter: Augusto Costa