Groningen pas na rust op stoom in Friesland: 1-1.

Zondag 14 april 2019 om 17:06

FC Groningen heeft zondag middag in de uitwedstrijd bij sc Heerenveen met 1-1 gelijkgespeeld. Zeven minuten voor de pauze kwam de thuisclub op voorsprong door een goal van Pelle van Amersfoort. Ruim een kwartier na rust was het invaller Paul Gladon die met zijn derde treffer in drie duels nu voor een punt zorgde. Na dertig duels staat FC Groningen nu negende op de ranglijst van de Eredivisie, nog altijd vijf punten maar nu slechts één plek boven Heerenveen.

Door verschillende redenen ontbraken bij de gasten zondagmiddag Kevin Begois, Jannik Pohl, Mimoun Mahi, Django Warmerdam en Ajdin Hrustic bij de wedstrijdselectie. In vergelijking met de gewonnen thuiswedstrijd tegen Excelsior was er een basisplaats weggelegd voor Iliass Bel Hassani. Hij verving de geblesseerde Mahi. Aan de kant van de thuisclub ontbraken clubtopscorer Sam Lammers en aanvoerder Stijn Schaars en stond Pelle van Amersfoort in de spits.

De eerste helft was behoorlijk rommelig en kwam zeer moeizaam op gang. Interim-trainer Johnny Jansen zag de door hem gevraagde energie bij zijn Heerenveen en zag ook hoe de thuisclub meer intentie had om er wat van te maken. Een verdwaald afstandsschot van Bel Hassani was het grootste gevaar dat Groningen er tegenin wist te brengen. De treffer van Pelle van Amersfoort was zeven minuten voor rust dan ook volgens de dan geldende krachtsverhoudingen.

Hoe anders was het spelbeeld toch in de tweede helft. Toen eindelijk alle 1.200 FC-fans een plekje in het bezoekersvak hadden gekregen, leek de Trots van het Noorden welhaast ontketend. Met invaller Paul Gladon in de ploeg begon de ploeg al in minuut 52 aan een slotoffensief dat ruim veertig minuten zou duren. Tegen De Graafschap had hij twaalf minuten nodig, tegen Excelsior elf minuten en nu lag de bal al binnen negen minuten tegen de touwen. De assist kwam van Iliass Bel Hassani.

Met nog een klein halfuur op de klok wist Groningen dat het beet had en werd het duel af en toe wat grimmig met diverse opstootjes. Het was in ieder geval duidelijk dat het menens was deze 50ste noordelijke klassieker op het hoogste niveau. Met invaller Thomas Bruns voor Mo El Hankouri en in de slotfase Michael Breij voor Kaj Sierhuis kreeg de aanval nog wat extra impulsen. Ondanks het enorme overwicht, wist Groningen de kansen niet te verzilveren.

In de absolute slotfase van de wedstrijd kreeg invaller Jizz Hornkamp aan de kant van de thuisclub nog een dot van een kans. Terwijl de vier minuten extra tijd al waren verstreken verrichte Sergio Padt nog maar eens de belangrijkste redding van de wedstrijd. Op basis van het beeld over de hele wedstrijd was de puntendeling verdiend, maar in de tweede helft had er meer ingezeten voor Groningen. Met het 42ste wedstrijdpunt staat Groningen na dertig duels nu negende, één plek en vijf punten boven Heerenveen. Komende zaterdag, 20 april, om 18.30 uur komt koploper Ajax op bezoek in het Hitachi Capital Mobility Stadion.