Groningen pakt punt in winters Kerkrade: 2-2.

Zondag 10 december 2017 om 15:21

FC Groningen heeft zondagmiddag in het Parkstad Limburg Stadion een punt gepakt tegen hekkensluiter Roda JC. Een 2-0 achterstand verdween als sneeuw voor de zon door twee treffers van Tom van Weert. Met 16 punten uit 15 duels staat de FC nog altijd twaalfde op de ranglijst van de Eredivisie.

FC Groningen begon met de juiste ‘mindset’ aan de wedstrijd op het moeilijk bespeelbare sneeuwveld. De Trots van het Noorden was afgereisd om deze wedstrijd hoe dan ook te spelen en zich niet te laten afleiden door de omstandigheden, die ook voor beide ploegen hetzelfde waren. Toch bleek het voor de uitploeg lastig om de juiste speelstijl ook over te brengen op het veld. In het eerste kwart van de wedstrijd was Roda de bovenliggende partij.

In die fase kwam de thuisclub op een voorsprong toen Simon Gustafsson een rebound kon binnentikken na een redding van Sergio Padt op een eerdere inzet van de Limburgers. De doelman van Groningen was op tijd uitgeziekt om zaterdagmiddag in de bus naar Kerkrade te stappen. Halverwege de eerste helft was er een veegpauze en werd het veld weer redelijk sneeuwvrij gemaakt.

Tien minuten na de onderbreking profiteerde Gustafsson optimaal van een figuurlijke uitglijder van Samir Memisevic en boogde hij de bal in het Groningse doel: 2-0. Drie minuten later, in minuut 37, zorgde Tom van Weert voor de aansluitingstreffer (2-1). Hij schoof een voorzet van Jesper Drost binnen. Voor Van Weert zijn derde treffer in de afgelopen zes duels en voor Drost zijn vierde assist in twee meest recente wedstrijden.

In de tweede helft werd er gespeeld op een bijna sneeuwvrij kunstgrasveld en was het inmiddels ook gestopt met sneeuwen. De oranje ballen werden ingewisseld voor witte ballen, maar de ballenjongens kregen vrijaf. Vlak nadat Mimoun Mahi was ingevallen voor Ritsu Doan, werd Tom van Weert weggestuurd in de diepte. Binnen het strafschopgebied werd hij gevloerd door Adil Auassar. Een strafschop en een rode kaart waren de straffen.

Van Weert benutte de penalty zelf: 2-2 en vervolgens moest Roda dus nog ruim een halfuur met tien verder tegen de elf van Groningen. De thuisploeg trok zich niet volledig terug op eigen helft en zo ontstond een open fase van de wedstrijd, waarin Groningen de meeste dreiging had. Tot hele grote kansen kwam groen-wit echter niet. En zo stond twee uur na de aftrap een 2-2 eindstand op de borden. Een punt waarmee Roda de laatste plaats overdoet aan Twente en Groningen voorlopig twaalfde blijft.