Groningen overleeft stormloop in Tilburg: 1-2

2 februari 2019

FC Groningen heeft drie dure punten gepakt in Tilburg, op bezoek bij Willem II. In het derde kwartier sloegen Django Warmerdam en Kaj Sierhuis toe met elk een goal. Met een 2-0 voorsprong bij rust werd het na tien minuten in de tweede helft weer spannend door de goal van Marios Vrousai van de thuisploeg. FC Groningen hield echter stand en bracht het puntentotaal op 21 na 20 duels.

In Tilburg wilde FC Groningen een goed vervolg geven aan de thuiswedstrijd tegen Heracles (3-0) en het sterke herstel in de tweede helft, uit bij PSV (2-1). Er waren enkele afwezigen in de eerste selectie. Zo verbleef Ritsu Doan nog in Japan na zijn optreden in de Asian Cup in de Verenigde Arabische Emiraten. Lars Kramer zit een schorsing uit en het trio Michael Breij, Jannik Pohl en Daniël van Kaam maakte zaterdagmiddag zijn opwachting in Katwijk bij Jong FC Groningen tegen Quick Boys.

In de basiself had trainer Danny Buijs twee wijzigingen doorgevoerd. Deyovaisio Zeefuik keerde na een schorsing terug ten koste van Amir Absalem. Ludovit Reis begon weer op de bank en maakte plaats voor Kay Sierhuis, die samen met Mimoun Mahi het aanvalsduo vormde. De overige negen spelers in de basiself waren tegen Heracles en PSV ook al van de partij. FC Groningen nam het op tegen Willem II, dat de afgelopen drie duels won zonder één enkel doelpunt tegen.

De wedstrijd werd overigens vooraf gegaan door één minuut stilte ter nagedachtenis aan de maandag overleden scout en oud-speler van FC Groningen, Jurrie Koolhof. De vijfvoudig international werd 59 jaar. Vrijdagavond was in Doetinchem bij de thuiswedstrijd van De Graafschap ook al een indrukwekkend eerbetoon geweest voor Koolhof, die de afgelopen tien jaar als scout actief was voor de Trots van het Noorden en in 1987/1988 speelde in het groen-wit.

Dan de wedstrijd tegen de nummer 9 van de ranglijst. FC Groningen begon brutaal en voortvarend aan het duel en deelde in de beginfase diverse speldenprikjes uit. Toen Willem II het heft in handen dreigde te nemen, schakelde de FC een tandje bij en werd het wat onaardiger in het veld. Een gele kaart voor Samir Memisevic was hier een blijk van. Maar net toe Willem II leek toe te slaan, was het Groningen dat het doel trof. Op aangeven van Mimoun Mahi schoot Django Warmerdam nota bene met ‘zijn rechter’ van buiten de zestien binnen: 0-1.

Dat was in de 35ste minuut. Twee minuten later was het opnieuw raak. Een voorzet van de rechterzijkant werd door Thomas Bruns richting de zestienmeterlijn geslingerd en daar stond Kaj Sierhuis klaar om zijn eerste voor FC Groningen binnen te prikken: 0-2. Een uitstekende uitgangspositie om de rust in te gaan. Een kopbal van Tapia in de extra tijd ging naast en zo bleef de 0-2 tussenstand gehandhaafd.

Tien minuten na de pauze was het dan toch raak voor de thuisploeg. Marios Vrousai zette Tim Handwerker op het verkeerde been en passeerde de verder opnieuw uitstekend keepende Sergio Padt: 1-2. Een lange fase van overwicht van de Tilburgers brak aan en in de slotfase die door vijf minuten extra tijd ook erg lang duurde, pompte Willem II voortdurend hoge ballen richting de vijandelijke zestien.

Het zat FC Groningen over het algemeen mee in het uitverdedigen en anders was daar nog altijd Handwerker op de lijn of onnauwkeurigheid bij de tricolores. Invallers Mo El Hankouri, Ludovit Reis en Tom van de Looi zorgden voor wat vers bloed in de ploeg uit Groningen en zorgden er met hun acht teamgenoten voor dat drie dure punten meegenomen konden worden richting Groningen. Zondag 10 februari is Vitesse de volgende tegenstander in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Aanvang 14. 30 uur.

KWY20190202-1609
KWY20190202-1526

Laatste nieuws