Groningen op scherp voor ‘grande finale’.

Donderdag 28 mei 2009 om 22:35

FC Groningen heeft zich donderdagavond in Breda een goede uitgangspositie verworven voor het thuisduel van zondagmiddag in Euroborg. Na de goal van Danny Holla in het begin van de tweede helft was alleen het tijdstip van de gelijkmaker zuur voor de gasten. De winnaar van het duel van zondag speelt volgend jaar Europees voetbal. Bij een gelijkspel volgt dinsdag een derde duel.

Bij beide clubs was een klein handjevol spelers afwezig. Gibril Sankoh zat aan de zijde van Groningen zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Verder waren Nicklas Pedersen, Petter Andersson en Oluwafemi Ajilore afwezig door blessures. Aan de zijde van NAC Breda ontbraken de geblesseerden Tommie van der Leegte en Matthew Amoah. Vooraf was al aangekondigd dat Lurling deze wedstrijd nog wel met injectie zou spelen, maar het duel van
zondag in Euroborg aan zich voorbij zou laten gaan.

Na een oponthoud van vijf minuten stond NAC Breda aan de aftrap. Dat betekende dat FC Groningen de toss had gewonnen en bovendien – tot ongenoegen van de B-side – van helft was verwisseld. NAC begon in de thuiswedstrijd stormachtig en kreeg een eerste kans, maar zag hoe de ver uitgekomen Luciano de aanval onschadelijk maakte. Even later was het een block van Mtiliga dat nota bene op de lat van het FC-doel belandde. In de rebound was Lurling net niet attent genoeg.

De eerste Groningen-kans werd genoteerd in de 24ste minuut toen Sepp De Roover doelman Ten Rouwelaar van NAC tot een redding dwong. Aan de overzijde was Donny Gorter gevaarlijk met een afstandsschot waarop Luciano redding bracht en mikten achtereenvolgens Boukhari, Mtiliga en Kwakman niet zuiver. Groningen kwam bij toeval bijna tot een schotkans, maar Van de Laak en Lovre waren achtereenvolgens te verrast door hun plotse kans en schoten over de bal heen.

De eerste van uiteindelijk acht gele kaarten kwam op naam van Gonzalo Garcia, die van Wegereef al zijn derde rent van het seizoen ontving. Hij beging een overtreding op Gorter. Koen van de Laak gaf Andreas Granqvist twee minuten voor tijd nog een dot van een kans. De Zweed, die in de thuiswedstrijd tegen NAC onlangs nog scoorde, zag nu hoe de goalie van NAC de bal tot hoekschop verwerkte. Na de pauze eerde Garcia niet terug en was Tim Matavz zijn vervanger.

Drie minuten na de pauze ging ook de eerste Breda-speler op de bon. Patrick Zwaanswijk maakte een overtreding op Berg die met geel werd bestraft. Een minuut later gebeurde het voor Groningen. Fredrik Stenman met een voorzet stelde na een misduik van Ten Rouwelaar middenvelder Danny Holla in de gelegenheid de uitploeg op voorsprong te helpen: 0-1.

NAC was eventjes van slag en herpakte zich na een uur spelen met wat speldenprikjes. De Bredanaars bleven voornamelijk gevaarlijk na balverlies van Groningen op het middenveld en ging op jacht naar de gelijkmaker. Daarbij was de FC uiteraard uit op een counter die het duel helemaal in het slot kon gooien.

Na ruim een kwartier kwam Gorter met een gevaarlijk schot en was het Berg in de tegenaanval die voorlangs schoor. Even later ging Levchenko op de bon na een overtreding op Gorter. Met ruim tien minuten op de klok ging NAC voor het ‘alles of niets’-slotoffensief. Ellery Cairo en Fouad Idabdelhay kwamen als aanvallers binnen de lijnen om de FC-defensie nog meer onder druk te zetten. Van der Laak ging in de 82ste minuut op de bon en is er daardoor ‘aan’ voor de wedstrijd van zondag. Hij werd even later afgelost door Martijn Meerdink die zondag ook een logische vervanger op zijn plek kan zijn.

Bij NAC kwam Martijn Reuser vier minuten voor tijd binnen de lijnen. Hij zou in de laatste minuut van de reguliere speeltijd ook nog een gevaarlijk zijn met een schot. Penders ging vervolgens op de bon na een overtreding op Stenman. Marcus Berg stelde ruim een minuut voor tijd collega-aanvaller Tim Matavz in de gelegenheid de 0-2 binnen te schieten, maar zag hoe de Sloveen nipt links naast het doel knalde.

Het al genoemde schot door Reuser werd geblokt door Fredrik Stenman die de vierhonderd meegereisde fans nog maar eens aanvuurde. In de eerste van drie minuten blessuretijd ging Goran Lovre tegen de vlakte na een vermeende aanraking met Kees Kwakman. Terwijl de Serviër op de grond lag, was het invaller Idabdelhay die op aangeven van Boukhari de gelijkmaker binnen schoot: 1-1.

In de tumultueuze slotfase kregen Andreas Granqvist en Anthony Lurling na een opstootje nog de gele kaart. De NAC-speler is behalve zijn blessure nu ook niet gerechtigd om te spelen, net als Koen van de Laak. Voor Groningen verandert het doel voor zondag niet: winnen betekent alsnog Europees voetbal. Het enige is dat de noodscenario’s minder rooskleurig zijn: bij een gelijkspel moeten beide ploegen op herhaling en bij een nederlaag eindigt het seizoen zondag rond half drie met een domper.

Luciano; De Roover, Svejdik, Granqvist, Stenman; Holla, Van de Laak (86’ Meerdink), Levchenko, Lovre; Berg, Garcia (46’ Matavz).
Rest bank: Van Loo, Matthijs, Veldmate, Metaj, Hiariej.