Groningen op karakter langs Vitesse: 2-1.

Zondag 10 februari 2019 om 16:36

FC Groningen heeft zondagmiddag in het Hitachi Capital Mobility Stadion met 2-1 gewonnen van Vitesse. De ploeg van trainer Danny Buijs kwam in de eerste helft op voorsprong door een treffer van Kaj Sierhuis. Nog voor rust werd het 1-1. In de extra tijd van de tweede helft schoot invaller Mo El Hankouri zijn ploeg naar de 2-1 en drie punten. Na de zege staat de Trots van het Noorden met 24 punten uit 21 op plek twaalf van de Eredivisieranglijst.

In de thuiswedstrijd tegen de nummer 5 van de ranglijst had FC Groningen niet de beschikking over de zieke Mimoun Mahi, de geblesseerde Deyovaisio Zeefuik en de geschorste Lars Kramer. Jannik Pohl, Daniël van Kaam en Michael Breij speelden zaterdagmiddag in Jong FC Groningen en zaten om die reden niet bij de selectie. De scorende doelman Jan Hoekstra nam wel plaats op de reservebank, net als rechtsback Tapmahoe Sopacua van de Beloften.

Ritsu Doan keerde Ritsu meteen terug in de basiself na zijn Aziatische campagne met Japan en het zilver op de Azië Cup. Ook Ludovit Reis keerde terug in de startopstelling. Aan de kant van Vitesse waren de drie oud-FC’ers Bryan Linssen (geschorst), Arnold Kruiswijk en Tim Matavz (beiden geblesseerd) niet van de partij en maakte de nieuwe aanwinst Mohammed Dauda voor het eerst zijn opwachting bij de Arnhemmers.

In het met 16.498 toeschouwers gevulde Hitachi Capital Mobility Stadion was de beginfase van de wedstrijd voor de thuisclub en straalde de ploeg alvast uit dat het vanmiddag het team was dat het meeste wilde winnen. De sterke beginfase werd na dertien minuten kracht bijgezet door een doelpunt. Uit een puntgave assist van linksback Tim Handwerker was het Kaj Sierhuis die uithaalde en daarmee de 1-0 voor zijn rekening nam.

De twintig minuten die volgden, waren duidelijk voor de gasten die steeds dreigender werden voor het doel van Sergio Padt. Dat na 34 minuten de gelijkmaker werd gemaakt, was dan ook niet tegen de verhoudingen in. Een assist van Vyacheslav Karavaev werd door aanvaller Oussama Darfalou tot doelpunt gepromoveerd: 1-1. Die stand was vervolgens ook de ruststand in Groningen.

De tweede helft was vooral erg spannend en het duel leek lange tijd op een gelijkspel af te stevenen. FC Groningen gaf achterin weinig meer weg en Vitesse leek wel vrede te kunnen hebben met een puntje. Toch liep het allemaal nog anders. Django Warmerdam was op dat moment al geblesseerd afgehaakt en vervangen door Mo El Hankouri. Iliass Bel Hassani was afgelost door Tom van de Looi en voor de absolute slotfase kwam Paul Gladon nog in de ploeg voor de van Vitesse gehuurde Thomas Bruns.

Van het extra risico dat Groningen in de slotfase nam, leek Vitesse toch wat zenuwachtig te worden. Paul Gladon liet meteen van zich zien en horen en beging een overtreding, won wat (door)kopduels. Vitesse begon achteruit te lopen en Groningen ging nu eens voor een positieve ontknoping in de slotfase van een thuiswedstrijd, na een aantal mindere eindes in de eerste seizoenshelft.

Met nog drie minuten extra tijd op de klok kreeg invaller El Hankouri het op de heupen. Hij maakte aan de linkerkant van het veld een actie, passeerde was tegenstander en haalde vervolgens zeer geplaatst uit richting de linkerbenedenhoek van het doel van goalie Eduardo: doelpunt. De 2-1 werd uiteraard uitbundig gevierd met het publiek en drie minuten later sprintten diverse spelers die nog wat kracht over hadden, opnieuw naar de Noordtribune om de volgende drie punten te vieren. Wat een ontlading! Groningen staat nu twaalfde en krijgt volgende week de nummer 3 op bezoek: Feyenoord.