Groningen onderuit op Het Kasteel: 2-1.

Zondag 29 oktober 2017 om 17:00

FC Groningen heeft zondagmiddag in het Rotterdamse Kasteel met 2-1 verloren van Sparta Rotterdam. De eindstand was bij rust al bereikt. Ludovit Reis scoorde 1-1 in zijn eerste basisoptreden in de Eredivisie. Twee minuten voor de pauze bepaalde een benutte strafschop van de Rotterdammers de eindstand. Groningen staat na tien duels nu met negen punten op plek 14 van de ranglijst.

STEM OP DE PAYT MAN OF THE MATCH
In Rotterdam had Groningen goede hoop om de eerste punten vreemde bodem in dit Eredivisieseizoen binnen te slepen. De voorgaande drie ontmoetingen leverden evenzoveel nederlagen op. Twee spelers in de ploeg van trainer Ernest Faber maakten hun basisdebuut in de Eredivisie: Uriel Antuna als gelegenheidslinksbuiten en Ludovit Reis als controleur en balafpakker op het middenveld.

Nadat Sparta was uitgeraasd na de openingsfase van het duel, nam Groningen het heft in handen, maar was het toch de thuisploeg die scoorde. Halverwege het eerste bedrijf maakte spits Robert Mühren de eerste treffer toen hij na een redding van Sergio Padt alerter reageerde dan het centrale duo Mike te Wierik en Samir Memisevic en 1-0 binnen schoof.

In de 36ste minuut was het doelpunt van Ludovit Reis een primeur. Zijn afstandsschot nadat hij eerst verdediger Michel Breuer op het verkeerde been zette en vervolgens doelman Roy Kortsmit verschalkte met een verraderlijk stuitje was namelijk de eerste Eredivisietreffer gescoord door een speler die is geboren na 31 december 1999.

De vreugde was helaas voor de FC van korte duur. Zes minuten later werd door scheidsrechter Bas Nijhuis de bal op de stip gelegd na vermeend vasthouden van Mühren door Samir Memisevic. Van meer dan een lichte duw en een gewillige buiteling van de aanvaller was echter geen sprake. Loris Brogno verzilverde evenwel het buitenkansje, hoewel Sergio Padt nog in de goede hoek zat: 2-1.

De tweede helft van de wedstrijd gaf een ander spelbeeld. Voor Sparta begon het motto ‘vrouwen en kinderen eerst’ steeds meer te gelden en voor FC Groningen was er sprake van een ware belegering van Het Kasteel. Verder dan het spreekwoordelijk neerhalen van de ophaalbrug kwam Groningen echter niet. De Rotterdamse ploeg hield met kunst- en vliegwerk stand.

In de absolute slotfase met naast Yoëll van Nieff ook Jesper Drost en Lars Veldwijk als verse krachten raakte Groningen nog paal (Veldwijk) en lat (Drost). Aan de overzijde had Sergio Padt nog enkele afstandsschoten vakkundig onschadelijk gemaakt. In de vierde minuut van de extra tijd trok invaller Mark Veenhoven van Sparta nog aan de noodrem ten koste van rood. De vrije trap in de muur van Van Nieff bleek het laatste wapenfeit.

Zo moest Groningen de vierde uitnederlaag van het seizoen bijschrijven en bovendien de derde nederlaag in negen dagen tijd. Komende zaterdagavond heeft de FC de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo voor de boeg. Het is de derde kunstgraswedstrijd op rij voor de Trots van het Noorden, die een plekje zakte op de ranglijst en nu veertiende is.