Groningen onderuit in De Goffert.

Zondag 27 januari 2013 om 18:45

FC Groningen heeft zondagavond in Nijmegen met 2-1 verloren van NEC. Na een 1-0 ruststand scoorde Lorenzo Burnet halverwege de tweede helft de gelijkmaker. In de slotfase scoorde Sören Rieks de winnende treffer. Mitchell Schet ging met tweemaal geel en dus rood vroegtijdig naar de kant.

Voor de met de bus meegereisde supporters was het een emotionele reis. Eén van de vaste chauffeurs van de supportersbus sinds jaar en dag, Bertus, zal de volgende wedstrijd van FC Groningen namelijk niet meer meemaken. De fans werden hier zondagmiddag van op de hoogte gebracht en stonden stil bij de geweldige tijd die ze met hem hebben meegemaakt.

Punt naar achteren
In de tiende minuut van de wedstrijd veroorzaakte Mitcell Schet een vrije trap, die werd genomen door Nick van der Velden en werd ingekopt door Rens van Eijden. In het verloop van een bloedeloze eerste helft schoot Andraz Kirm namens de gasten nog eens op doel en namens NEC kregen Amieux en Rieks mogelijkheden.

Rasmus Lindgren was even voor de pauze in zijn honderdste wedstrijd op de bon geslingerd door arbiter Van Sichem. In de beginminuten van de tweede helft ging Maikel Kieftenbeld op de bon. Voor de middenvelder betekent het dat hij volgende week in de uitwedstrijd tegen AZ door een schorsing niet inzetbaar is. FC Groningen was uit een spelhervatting dichtbij de gelijkmaker. Andraz Kirm leverde vrije trappen af op de hoogden van Virgil van Dijk en Kees Kwakman. Ze mikten respectievelijk op de paal en naast.

Gelijkmaker
Nadat Palsson geel ontving namens de thuisclubs kwam na ruim een uur spelen David Texeira binnen de ploeg voor Maikel Kieftenbeld. FC Groningen bleef dreigend met een kopbal van Género Zeefuik die werd gekeerd door doelman Sinouh. In de 67ste minuut zag Lorenzo Burnet een afstandsschot van richting veranderd en via het lichaam van Ryan Koolwijk in het NEC-doel verdwijnen: 1-1.

Een minuut later was het Sören Rieks die zijn ploeg bijna weer aan de leiding bracht. Even later schoot Zeefuik een schuiver nipt naast. Mitchell Schet kreeg wegens spelbederf een gele kaart die hem later duur zou komen te staan. In de 80ste minuut kwam Groningen voor de tweede keer op achterstand. Een voorzet van rechts van Van der Velden werd door Rieks binnengeschoven: 2-1.

FC Groningen had nog één grote mogelijkheid in de persoon van de tweede FC-invaller Oluwafemi Ajilore, die naast kopte op aangeven van Lorenzo Burnet. In de slotfase kreeg Schet zijn tweede gele kaart van de wedstrijd na een forse sliding en dus is ook hij – net als Kieftenbeld – komende week niet van de partij. Michael de Leeuw keert zaterdagavond in Alkmaar terug van een schorsing.

Bizot, Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Lindgren (79’ Ajilore), Kieftenbeld (62’ Texeira), Bacuna; Schet, Zeefuik, Kirm.
Rest bank: Luciano, Sparv, Bos, Van Nieff, Bakker.

Opstelling NEC
Sinouh; Will (82’ Cmovs), Breuer, Van Eijden, Amieux; Van der Velden (91’ Stutter), Palsson, Koolwijk; Foor (58’ George), Platje, Rieks.
Rest bank: Babos, Van den Meiracker, De Looijer, Disveld.

Toeschouwers: 12.111
Scores: 10’ Van Eijden (Van der Velden) 1-0, 67’ Burnet (-), 80’ Rieks (Van der Velden) 2-1.

Scheidsrechter: Van Sichem
Overige officials: Slot, Hoekstra en Ketting
Rode kaart: 71’ en 89’ Schet (tweemaal geel)
Gele kaarten: 41’ Lindgren, 48’ Kieftenbeld, 54’ Palsson, 73’ Van der Velden