Groningen nipt ten onder in Utrecht.

Vrijdag 11 maart 2011 om 22:54

FC Groningen heeft vrijdagavond in Utrecht met 1-0 verloren van FC Utrecht. Het was voor Groningen de vierde nederlaag op rij. Frank Demouge werd na een uur matchwinner. Middenvelder Danny Post maakte in het duel zijn Eredivisiedebuut.

In Utrecht speelde FC Groningen met een basisformatie die op diverse plaatsen afweek met die van afgelopen zondag in Euroborg. Zo keerde Maikel Kieftenbeld terug als rechtsback en startte ook Danny Holla in de basis. Darryl Lachman begon op de bank, terwijl Nicklas Pedersen net als Tim Matavz die inzetbaar was wegens een liesblessure. FC Groningen startte met een middenveld met daarop Tim Sparv ‘als punt naar achteren’, Danny Holla en Tom Hiariej daarvoor en Leandro Bacuna in de spits.
De openingsfase kenmerkte zich door wat hachelijke momenten in de zestien meter van FC Groningen, dat in de afgelopen drie wedstrijden liefst dertien tegentreffers kreeg te verwerken. FC Utrecht speelde overigens de zes voorgaande wedstrijden gelijk. Tom Hiariej ging in de negende minuut op de bon bij arbiter Ruud Bossen in een ogenschijnlijk gelijkwaardig duel om de bal met Ismo Vorstermans.
De gele kaarten voor Ricky van Wolfswinkel en Danny Holla waren de overige twee noemenswaardigheden uit een bijkans oersaaie eerste helft. Positief punt hierbij was dat FC Groningen de eerste 45 minuten dus ongeschonden was doorgekomen, maar daarbij geen enkele mogelijkheid creëerde. Wel kreeg Groningen nog welgeteld één hoekschop te nemen. Na drie minuten in de tweede helft kreeg Groningen de eerste kans. Leandro Bacuna raakte de lat boven doelman Michel Vorm van Utrecht.
Dat leek de wedstrijd open te breken, want twee minuten later verrichte Luciano een redding op een koel van spits Leon de Kogel. En zo werd Stadion Galgewaard om tien voor tien in de avond nog eens wakker. Enkele minuten later kreeg Leandro Bacuna een bal in de diepte, maar had Vorstermans – die te laat ‘stapte’ – tijd zich te herstellen voordat de Groninger spits gevaarlijk kon worden. In de 55ste minuut krulde Danny Holla de bal langs de linkerpaal en was er op dat moment al meer gebeurd in de tweede helft dan in het gehele eerste bedrijf.
Na een klein uur werd Utrecht gevaarlijk. In eerste instantie kon Fredrik Stenman nog ruimen na een voorzet Dries Mertens. Uit de daaropvolgende corner was het echter invaller Frank Demouge die in zijn vierde minuut binnen de lijnen de openingstreffer tegen de touwen kopte: 1-0. Tien minuten later kwam spits Norair Mamedov binnen de ploeg van FC Groningen en schoof Bacuna door naar het middenveld. Danny Holla, die komende week geschorst zal zijn in de uitwedstrijd tegen NAC, ging douchen.
In de 75ste minuut kreeg Leandro Bacuna een tweede open schotkans, maar mikte hij met rechts voorlangs het doel van Vorm. Eerder had hij het vizier ook al niet op scherp staan. Het was in een fase dat Groningen wel meer aandrong maar nog steeds beducht moest zijn voor het gevaar van de thuisclub. In de 77s te minuut kreeg Michael Silberbauer, opnieuw uit een hoekschop, een kopkans maar mikte hij over het Groningen doel.
Vijf minuten voor tijd werd Bacuna afgelost door middenvelder Danny Post, die daarmee zijn Eredivisiedebuut maakte. Bij FC Utrecht kwam Jacob Lensky nog binnen de lijnen voor Mihai Nesu. Opmerkelijk genoeg werd Dries Mertens in het stadion uitgeroepen tot Man of the Match, tot onvrede van het publiek dat matchwinner Frank Demouge toeschreeuwde. In de 1-0 score kwam ook in de twee minuten extra tijd geen wijziging meer, zodat Groningen zijn vierde nederlaag op rij bijschreef. Volgende week volgt het bezoek aan NAC Breda.

Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej, Sparv, Holla (72’ Mamedov); Enevoldsen, Bacuna (86’ Post), Tadic.
Rest bank: Van Loo, Metaj, Veldmate, Rijsdijk, Lachman, Post, Mamedov.