Groningen na nederlaag in rechterrijtje.

Zondag 18 maart 2012 om 16:31

FC Groningen heeft zondagmiddag in Utrecht met 3-1 veloren. De score werd voor de pauze nog geopend door Dusan Tadic. De ruststand was 1-1. Na een grote kans voor Tadic in de 78ste minuut scoorde Utrecht in de slotfase 2-1 en 3-1. Na de nederlaag staat Groningen nu elfde op de ranglijst van de Eredivisie.

Aan de kant van FC Groningen ontbraken naast de geblesseerden Kees Kwakman, Koen van de Laak, Maikel Kieftenbeld en Thomas Enevoldsen ook Emil Johansson, Nicklas Pedersen de zieke Brian van Loo. Suk Hyun-Jun was zaterdagochtend fit genoeg bevonden voor de wedstrijdselectie en begon op de bank. Matias Jones maakte zijn debuut in de basis van FC Groningen. Hij viel zesmaal eerder in tijdens een competitiewedstrijd. Doelman Stefan van der Lei van RVO FC Groningen/Cambuur A1 maakte zijn debuut bij de selectie. Hij is voor het zevende seizoen actief in de jeugdopleiding en is afkomstig van VV Helpman.
FC Groningen kwam in Stadion Galgenwaard prima uit de startblokken en trof FC Utrecht dat door een vijftiende plek op de ranglijst wellicht nog minder vertrouwen had dan de gasten. In de negende minuut van de wedstrijd raakte David Texeira met een kopbal de lat boven doelman Fernandez toen hij een voorzet kreeg van zijn landgenoot Matias Jones. Vier minuten later veroverde Dusan Tadic de bal in de buurt van het strafschopgebied van FC Utrecht en passeerde hij na een aantal verdedigers ook de goalie: 0-1.
Het tweede kwartier was eveneens voor FC Groningen, maar behalve een schot van Leadnro Bacuna dat voorlangs het doel van de thuisploeg ging, wist het geen doelgevaar te stichten. Na gele kaarten voor Jonas Ivens en Nana Asare brak het derde kwartier aan waarin Groningen eerst een waarschuwing kreeg toen Virgil van Dijk een gevaarlijke voorzet van Alexander Gerndt moest ruimen. Drie minuten voor de pauze was het overnieuw Gerndt die aan de basis stond van doelgevaar. Nu kreeg hij de bal wel bij Edouard Duplan, die 1-1 aantekende.
De tweede helft begon met een tweetal plaagstootjes van Texeira en Sparv en een gele kaart voor Johan Kappelhof. Na een klein kwartier kwam Suk Hyun-Jun de basisdebutant Jones aflossen. Vervolgens begon ook FC Utrecht te wisselen en was de tweede fase van de tweede helft vooral een schaakspel, zonder kansen voor de beide doelen.
De 78ste minuut van de wedstrijd was een kantelpunt van de wedstrijd  Invaller Kai Heerings ging onder een bal door, waardoor Dusan Tadic oog in oog kwam te staan met Utrecht-doelman Fernandez. Deze keer was de goalie wel op zijn post en tikte hij de bal via de linkerpaal naast het doel. Onbedoeld schudde Tadic de tegenstander wakker en zes minuten later zag de wedstrijd er opeens volledig anders uit toen Cedric van der Gun een voorzet van Duplan binnenkopte: 2-1.
In de slotfase werd verdediger Virgil van Dijk mee naar voren gestuurd, maar tot een kans kwam Groningen niet meer. Het was in die fase juist Gerndt die na een lange solo zelf afrondde voor 3-1. Even later was ‘Man of the Match’ Van der Gun gewisseld en de drie minuten extra tijd waren er nog voor de vorm. FC Groningen is na de vierde nederlaag op rij gezakt naar de elfde plek op de ranglijst. Komende vrijdag volgt een bezoek aan Excelsior in Rotterdam.
Luciano; Kappelhof, Ivens, Van Dijk, Burnet; Andersson, Sparv; Jones (58’ Suk), Bacuna, Tadic; Texeira.
Rest bank: Van der Lei, Hiariej, Bos, Bakker, Luis Pedro, Keurntjes.
Opstelling FC Utrecht
Fernandez; Van der Maarel, Van der Hoorn (77’ Heerings), Schut, Zullo; Duplan, Martensson, Asare, Kali (72’ Demouge); Van der Gun (90’ Takagi), Gerndt.
Rest bank: Cummins, Oar, Markiet, Veldwijk.
Toeschouwers: 21.000
Scores: 13’ Tadic (-), 42’ Duplan (Gerndt) 1-1; 84’ Van der Gun (Duplan) 2-1, 89’ Gerndt (-) 3-1.
Scheidsrechter: Janssen
Officials: Jansen, Slot, Bekebrede
Gele kaarten: 22’ Ivens (overtreding op Gerndt), 31’ Asare (overtreding op Jones), 51’ Kappelhof (overtreding op Asare)