string(9) "claudebot"

Groningen minst effectief in derby.

Zaterdag 31 maart 2012 om 20:52

FC Groningen heeft zaterdagavond in een uitverkocht Euroborg met 3-1 verloren van aartsrivaal. In de 48ste noordelijke klassieker was de stand bij rust 1-2. Dusan Tadic tekende voor de enige FC-treffer.

In de aanloop naar het duel tussen FC Groningen en sc Heerenveen had trainer Pieter Huistra te maken met een steeds langer wordende lijst met afwezigen. Twee geschorsten, vijf geblesseerden en ook nog eens twee zieken moesten zich afmelden voor de ‘derby’. In vergelijking met de ‘winnende elf’ tegen Excelsior werd Tim Sparv op het middenveld afgelost door voornaamgenoot Keurntjes. Virgil van Dijk, kampend met buikgriep, werd vervangen door Tom Hiariej.
Luis Pedro da Silva Ferreira, vorige week nog voor het eerst in de basis als rechtsback, had nu een rol als centrale verdediger in de ploeg van trainer Pieter Huistra. Tom Hiariej startte als rechtsback. Na een sterke opening van FC Groningen was het Heerenveen dat halverwege de eerste helft de score opende. Een voorzet van Viktor Elm werd door Eredivisietopscorer Bas Dost binnengekopt: 0-1.
De eerste Groninger kans was een schot van David Texeira, dat rechts naast het Friese doel verdween. Na 36 minuten spelen kwam de stand weer in evenwicht. Een voorzet van Tom Hiariej vanaf de rechterkant werd door Dusan Tadic in de rechterbovenhoek van het doelvlak gekopt: 1-1. Helaas mocht de thuisploeg maar vijf minuten van de voorsprong genieten, want toen was het Luciano Narsingh die een beslissende voorzet afgaf of Bas Dost, die zijn directe tegenstander Luis Pedro en ook doelman Luciano da Silva aftroefde met het hoofd: 1-2.
Na de pauze kwam FC Groningen strijdbar uit de kleedkamer. Met een zeer gevaarlijke voorzet vanaf de achterlijn zorgde Petter Andersson als eerste voor groot gevaar. Vervolgens was er een schot van David Texeira onschadelijk werd gemaakt. Tadic zorgde voor dreiging vanaf links en aanvoerder Petter Andersson probeerde het diverse keren van afstand.
In de laatste twintig minuten kwamen twee verse krachten binnen de ploeg: Suk Hyun-Jun en Thomas Enevoldsen. Zij vervingen Tim Keurntjes en Matias Jones. Met de twee invallers in de ploeg begon Groningen aan een slotoffensief dat onder meer resulteerde in een schot van David Texeira, enkele meters voor de doellijn gekeerd door de Friese aanvoerder Elm. Ook Suk Hyun-Jun was onder meer met het hoofd nog gevaarlijk.
Vier minuten voor tijd waren het echter de gasten die de vierde treffer van de avond maakten. Filip Djuricic leverde de bal in bij Elm die vanaf links de 1-3 achter Luciano kon schuiven. Zo was het duel min of meer beslist en werden de vier minuten extra tijd geen zenuwslopend slot dat een dergelijk affiche wellicht verdiend had. Groningen won vorig seizoen tweemaal van Heerenveen, dit jaar is het na de 3-0 uitnederlaag tweemaal andersom. Wellicht treffen beide ploegen elkaar in mei nog tweemaal in de play-offs.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Luis Pedro, Kappelhof, Burnet; Andersson, Keurntjes (73’ Enevoldsen); Jones (71’ Suk), Bacuna, Tadic; Texeira.
Rest bank: Van Loo, Batbay, Bos, Ben-Moussa, Van Nieff.
Opstelling sc Heerenveen
Vandenbussche, Schmidt, Gouweleeuw, Zomer, Breuer, Djuricic (88’ Roorda), Kums, Elm, Narsingh (84’ Van La Parra), Dost, Assaidi.
Rest bank: Nordfeldt, Roorda, Kruiswijk, Kainz, Sibon.
Toeschouwers: 22.423 (uitverkocht)
Scores: 24’ Dost (Elm) 0-1, 36’ Tadic (Hiariej) 1-1, 41’ Dost (Narsingh) 1-2; 86’ Elm (Djuricic) 1-3.
Scheidsrechter: Wegereef
Officials: Van Dongen, Rutgers, Abbink
Gele kaarten 29’ Bacuna, 47’ Kums, 68’ Elm

Gerelateerd nieuws.

24 uur geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus