Groningen met tien man onderuit.

Zaterdag 21 november 2009 om 21:44

FC Groningen heeft zaterdagavond in Waalwijk met 3-1 verloren van RKC Waalwijk. Na elf minuten kreeg doelman Luciano de rode kaart. Tim Matavz scoorde de eretreffer.

Trainer Ron Jans had in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk niet de beschikking over de geblesseerden Fredrik Stenman en Morten Nordstrand, die al in de vorige wedstrijd met een hamstringblessure uitviel. Tim Matavz viel toen in en stond nu in de basis. Michael Jansen maakte zijn competitiedebuut voor FC Groningen in de plaats van Stenman, die kampte met liesklachten.

De wedstrijd in het Mandemakers Stadion begon vrij tam. In de elfde minuut was de opwinding groot toen doelman Luciano da Silva de doorgebroken Benschop neerlegde vlak buiten de zestien meter. Thomas Enevoldsen moest worden geofferd voor doelman Brian van Loo. De vrije trap werd door Groninger huurling Shkodran Metaj nog nipt naast geschoven.

In de 18de minuut was het dan wel raak. Fouad Idabdelhay vond met een pass van binnen de zestien meter zijn volledig vrij staande collega in de spits, Benschop, die de openingstreffer zo in het dak van de goal mikte: 1-0.

Uit een corner van Leandro Bacuna kwam Goran Lovre vervolgens nog het dichtst bij het doel van RKC. De Serviër schoot rakelings over. Even later ging Andreas Granqvist op de bon na een overtreding op Shkodran Metaj. Voor de Zweed is het zijn vierde kaart van het seizoen. Hij had er ook nog een staan van het afgelopen seizoen en is dus geschorst voor het komende thuisduel met NEC.

In de dertigste minuut nam Agustien de vrije trap die volgde. Na een redding van Van Loo belandde de bal in de rebound voor de voeten van Ruud Berger, die de 2-0 aantekende. Zo leek de rust aan te gaan breken met een marge van twee voor de thuisclub. Hiervoor wilde FC Groningen echter nog een stokje steken.

Nadat doelman Levita aan de kant van de thuisclub zijn schoenen had gewisseld stoomde Andreas Granqvist weer eens op de voor hem typerende wijze mee op. Na een aantal combinaties en ook een beetje geluk mee stond spits Tim Matavz vervolgens klaar om de aanlsuitingstreffer binnen te schuiven: 2-1.

Zo had FC Groningen toch weer hoop aan het begin van het tweede bedrijf waarin Jans besloot rechtsback Sepp De Roover af te lossen te vervangen door middenvelder Danny Holla. In een 3-4-2 formatie werd een begin gemaakt aan de tweede helft waarin de kansen toch weer keerden toen Benschop met zijn tweede treffer van de avond de marge opnieuw op twee bracht.

Halverwege de tweede helft werd debutant Jansen vervangen door Mike Zonneveld. Even later ontving Oluwafemi Ajilore een gele kaart. Ruud Brood maakte in de 75e minuut gebruik van zijn eerste wisselmogelijkheid en verving de maker van twee treffer, Benschop, door Fred Benson. Kemy Agustien kreeg nog geel mee toen hij werd vervangen door Jurgen Colin. Metaj werd afgelost door Roald van Hout.

Voor de beide doelen gebeurde in het laatste halfuur en vijf minuten extra tijd nog bar weinig. En zo blijft het puntentotaal van FC Groningen ook na veertien gespeelde duels op dertien. Komende zondagmiddag 29 november is NEC te gast in Euroborg. De ploeg uit Nijmegen heeft een punt minder dan de FC.

Luciano (11′ rood); De Roover (46′ Holla), Sankoh, Granqvist, Jansen (67′ Zonneveld); Ajilore, Lovre, Bacuna; Van de Laak, Matavz, Enevoldsen (14′  Van Loo).
Rest bank: Hiariej, Garcia, Koc, Pedersen.

Opstelling RKC Waalwijk
Levita; Varela, Gudde, Van Mosselveld, Mulder, Berger, Obodai, Agustien, Metaj (84′ Van Hout); Benschop (75′ Benson), Idabdelhay.
Rest bank: Wevers, Di Gregorio, Stans, Vorm.

Toeschouwers: 6.850
Scores: 18′ Benschop (Idabdelhay) 1-0, 30′  Berger (rebound) 2-0, 42′ Matavz (Granqvist) 2-1, 56′ Benschop (Mulder) 3-1.

Scheidsrechter: Nijhuis
Rode kaart: 11′ Luciano (neerhalen doorgebroken Benschop)
Gele kaartP: 29′ Granqvist (overtreding op Metaj), 68′  Ajilore (overtreding op Agustien), 80′ Agustien (tijdrekken)