string(9) "claudebot"

Groningen met ruime zege naar halve finale.

Woensdag 28 januari 2015 om 22:47

FC Groningen heeft woensdagavond met 4-0 gewonnen van Vitesse. Tjaronn Chery, Michael de Leeuw, Yoëll van Nieff en Maikel Kieftenbeld scoorden na de pauze de treffers. De FC staat voor het eerst in 26 jaar en de vierde keer in de geschiedenis bij de beste vier in het KNVB-bekertoernooi.

De cupkoorts in Groningen begon aardige vormen aan te nemen in de aanloop naar de tweede kwartfinalewedstrijd die ooit in Euroborg werd gespeeld. De eerste editie in 2006 werd er met 3-2 verloren van PSV. Sindsdien speelde Groningen in 2011 nog een verloren uitwedstrijd tegen FC Utrecht in de kwartfinales. Met oplopende aantallen van 500, 600 en 700 verkochte kaarten per dag en op de wedstrijddag één kaart per minuut, vulde Euroborg zich goed. De lange zijde en Noordtribune bleken het meest populair en waren om kwart voor negen goed gevuld.
De hooggespannen verwachtingen van het thuispubliek kon in de eerste helft nog niet echt worden waargemaakt door de ploeg van trainer Erwin van de Looi. Vitesse was eigenlijk heer en meester, maar vergat zoals vaker in het seizoen de kansen af te maken. Na twee minuten was er alvast één speler die wist dat hij de halve finale niet zou spelen. Eric Botteghin pakte zijn tweede gele kaart van het bekertoernooi en dat levert automatisch één bekerduel schorsing op.
Soms met kunst en vliegwerk wist FC Groningen in ieder geval op strijd en inzet nog wel op de been te blijven. Aan de kant van Vitesse was de onderlinge afstemming niet ideaal en kozen de spelers in de eindfase vaak niet de juiste opties. International Björn Kuipers had als arbiter in totaal liefst zes gele kaarten nodig in de eerste helft in goede banen te leiden, in een overigens niet overdreven hard of onsportief duel.
FC Groningen kwam na de thee iets beter uit de kleedkamer en trainer Van de Looi moest na vijf minuten al ingrijpen, toen Danny Hoesen geblesseerd moest worden vervangen door Jarchinio Antonia. Na een uur spelen vond het kantelmoment plaats. Een prima voorzet van Hans Hateboer werd door Michael de Leeuw richting doel gekopt en door verdediger en aanvoerder Guram Kashia met de arm van de doellijn gewerkt.
Een rode kaart en een strafschop tegen. De penal werd door De Leeuw overigens tegen doelman Eloy Room gemikt, waarna Tjaronn Chery er als de kippen bij was om de rebound tegen de touwen te tikken. De eerste bierdouche bij de Z-side was een feit: 1-0. Drie minuten later was het Antonia die De Leeuw wegstuurde en de clubtopscorer met tien competitiegoals maakte zijn zevende bekertreffer: 2-0. Opnieuw een bierdouche, maar ook het besef dat er nog 24 minuten op de klok stonden.
Groningen kende geen twijfel meer tegen de tien van Vitesse en zag met Mimoun Mahi een vervanger komen voor Albert Rusnak. Een prachtige treffer van Yoëll van Nieff in de 76ste minuut betekende de definitieve beslissing. Zijn diagonale schot met buitenkant links leverde 3-0 op en toen Maikel Kieftenbeld twee minuten later met een geweldige afstandsknal voor 4-0 zorgde, was de eindstand bepaald. Voor het eerst in 26 jaar staat Groningen in de halve finale van het bekertoernooi.
Trainer Peter Bosz was kort op de persconferentie na afloop en gaf zijn team een ‘groot compliment’: “Drie dagen na zo’n ‘zaadpot’ in Heerenveen een dominant eerste uur spelen, zoveel kansen creëren en hier de bovenliggende partij zijn. Dat is een prestatie. Het is een grote teleurstelling dat we niet hebben gewonnen.”
Erwin van de Looi had iets meer tekst in zijn nabeschouwing: “We zijn blij dat we in de koker zitten. Het was een uur lang overleven, waarbij wij gewoon niet goed speelden. We wilden misschien te graag en werden gehaast en onzorgvuldig. Er was te weinig samenhang. Vitesse kreeg een aantal goede mogelijkheden.”
“We hebben het overleefd met Maikel Kieftenbeld en Eric Botteghin voorop als rotsen in de branding. Ze hebben de boel aangestuurd en aangesleept. De penalty en rode kaart draaiden de wedstrijd om en daarna hebben we het tegen tien man goed uitgespeeld.”

Opstelling FC Groningen
Padt; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Rusnak (69’ Mahi), Tibbling, Kieftenbeld, Chery; Hoesen (52’ Antonia), De Leeuw (82’ Van der Velden).
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Payne, Lindgren.
Opstelling Vitesse
Room, Diks, Kashia (61’ rood), Van der Heijden, Achenteh, Pröpper, Vejinovic, Qazaishvili (69’ Leerdam), Ibarra, Djurdjevic, Labyad.
Rest bank: Velthuizen, Wallace, Mori, McEachran, Dauda, Nakamba.
Toeschouwers: 12.458
Scores: 63’ Chery (rebound) 1-0, 66’ De Leeuw (Antonia) 2-0, 76’ Van Nieff (-) 3-0, 78’ Kieftenbeld (-) 4-0.
Scheidsrechter: Kuipers
Overige official: Van Roekel, Zeinstra, Schaap, Van Boekel, Liesveld
Rode kaart: 61’ Kashia
Gele kaarten: 2’ Botteghin, 12’ Van Nieff, 16, Djurdjevic, 29’ Labyad, 36’ Pröpper, 41’ Kappelhof, 65’ Van der Heijden, 78’ Diks, 81’ Vejinovic.

Gerelateerd nieuws.

6 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’