Groningen met driepunter weer zelf aan het stuur

12 mei 2019

FC Groningen heeft zondagmiddag in een goed gevuld Hitachi Capital Mobility Stadion met 3-0 gewonnen van Fortuna Sittard. De ploeg van trainer Danny Buijs stond bij de pauze al met 1-0 voor door een treffer van Paul Gladon. Ritsu Doan en Samir Memisevic voerden de marge op naar drie treffer. Door de zege van FC Groningen en het verlies van Willem II heeft de Trots van het Noorden de achtste plek weer overgenomen.

In de 33ste speelronde die ooit de 34ste speelronde was nam FC Groningen het op tegen de nummer 14 van de ranglijst. Waar Groningen een overwinning hard kon gebruiken in de jacht op deelname aan de play-offs, had Fortuna Sittard nog minimaal één punt nodig om op eigen kracht als promovendus klassenbehoud veilig te stellen. Voor FC Groningen was in de warming-up nog een basisspeler afgehaakt. Jeffrey Chabot werd te elfder ure nog vervangen door Tom van de Looi, waardoor Samir Memisevic centraal achterin kwam te spelen.

Gedurende de eerste helft mocht de thuisploeg voor 19.738 toeschouwers het meeste aanspraak maken op de voorsprong, die uiteindelijk zes minuten voor de thee ook op de borden kwam. Een voorzet van Deyovaisio Zeefuik werd door Paul Gladon bij de tweede paal binnengekopt: 1-0. Acht minuten na de pauze was het Ritsu Doan die met een geweldig afstandsschot de score verdubbelde: 2-0. Zoals stadionspeaker het doelpunt via onderkant lat terecht kwalificeerde: ‘een wereldgoal’!

Gedurende de wedstrijd waren de acht tussenstanden bij de andere Eredivisiewedstrijden ook nog geregeld van invloed op de stemming in het stadion. De ruime voorsprong van Vitesse op De Graafschap werd met gejuich begroet door de ruim driehonderd meegereisde Limburgse fans. De comeback van FC Emmen bij Willem II dan weer door het overige deel van het publiek. Op die manier wist Fortuna dat het veilig was en Groningen dat woensdag het tegen het reeds gehandhaafde FC Emmen alle troeven weer zelf aan het stuur zit.

Mimoun Mahi kreeg een publiekswissel met nog een kwartier op de klok en werd vervangen door Mo El Hankouri. Ajdin Hrustic en Thomas Bruns mochten in de slotfase ook nog hun opwachting maken in de ploeg van trainer Danny Buijs. In de derde van vier minuten extra tijd werd Mike te Wierik gevloerd in het vijandelijke strafschopgebied. Reservecaptain Samir Memisevic wist met het buitenkansje van elf meter wel raak en bepaald de eindstand op 3-0.

Zo is het voor FC Groningen nu duidelijk dat de twaalfde keer linkerrijtje in veertien seizoenen Hitachi Capital Mobility Stadion een feit is. De achtste plek behalen is zeker bij winst op en bij FC Emmen aanstaande woensdag om 19.30 uur. Als Willem II niet wint bij ADO Den Haag dan is zelfs een gelijkspel voldoende. Bij verlies van Heracles Almelo op bezoek bij PSV kan FC Groningen zelfs nog naar de zevende plek op de ranglijst stijgen. Alles zal woensdag rond de klok van half tien na afloop van de laatste speelronde duidelijk zijn!

Laatste nieuws