Groningen legt ook VVV over de knie: 3-2.

Zondag 03 maart 2019 om 16:38

FC Groningen heeft zondagmiddag in het Hitachi Capital Mobility Stadion met 3-2 gewonnen van VVV-Venlo en heeft op die manier de achtste plek op de ranglijst overgenomen. Mimoun Mahi benutte twee strafschoppen in de eerste helft (2-1). In de tweede helft scoorde Iliass Bel Hassani de winnende en beslissende treffer: 3-2. Komende vrijdag, 8 maart, gaat de FC zonder Ritsu Doan op bezoek bij FC Utrecht. De Japanner kreeg tweemaal geel en is automatisch geschorst.

In het met 16.757 toeschouwers bezette Hitachi Capital Mobility Stadion trad FC Groningen aan in de wetenschap dat voor het eerst sinds het najaar van 2015 weer eens een vierde opeenvolgende thuiszege op rij kon worden geboekt in de Eredivisie. In 2016, 2017 en 2018 was de Trots van het Noorden daar niet in geslaagd.

Bij FC Groningen ontbraken de geblesseerden Django Warmerdam en Samir Memisevic. Ajdin Hrustic keerde terug in de selectie. Bij VVV-Venlo was de zwaar geblesseerde Jerold Promes er niet bij, net zoals middenvelder Tino Susic. Het betekende in de ploeg van trainer Danny Buijs de terugkeer van Iliass Bel Hassani aan de aftrap.

De beginfase van de wedstrijd was nog aftastend voor beide ploegen. Kaj Sierhuis kreeg de eerste kans en schoot in het eerste kwartier op de lat. Na twintig minuten werd door FC Groningen een corner weggegeven en die werd uiteindelijk binnen gepoeierd door oud-FC’ers en aanvoerder van VVV, Danny Post, die de bal in de linkerkruising mikte: 1-1.

Vier minuten later kreeg FC Groningen een strafschop wegens hands in de zestien meter van de Venlonaren. Bij afwezigheid van Samir Memisevic mocht Mimoun Mahi het buitenkansje verzilveren: 2-1. Tien minuten voor het einde van de eerste helft werd een gele kaart van Moreno Rutten op aangeven van de VAR opnieuw door scheidsrechter Gözübüyük beoordeeld en omgezet in een rode kaart.

In de resterende tien minuten kreeg Sierhuis opnieuw een grote kans en mikte hij opnieuw op de deklat. Even later kreeg Groningen een strafschop toen Tim Handwerker onreglementair werd getuit door Peniel Mlapa. Opnieuw mist Mahi wel raad met de strafschop: 2-1. Meteen na de pauze kwamen de Limburgers in ondertal terug na een te korte terugkopbal door het centrum van de verdediging. Mlapa profiteerde en pakte het buitenkansje met twee handen aan: 2-2.

In die fase kreeg VVV met Mlapa nog een enorme kans op de 2-3, maar nam Groningen daarna het heft weer in handen. Terwijl Sergio Padt geen enkele redding hoefde te verrichten, was zijn collega Unnerstall aan de overkant bezig met overwerk. Een schot van Iliass Bel Hassani zag de doelman echter te laat aankomen en zo werd het in de 64ste minuut 3-2. Kansen voor Sierhuis, Mahi, Te Wierik en Gladon troffen allemaal geen doel en zo bleef het tot en met de vierde minuut van de extra tijd nog spannend. Ritsu Doan kreeg in die periode nog zijn tweede gele kaart en ontbreek de komende wedstrijd.

Uiteindelijk mocht Groningen voor de vierde keer in vier thuisduels de drie punten bijschrijven en gaat het vrijdagavond als nummer 8 van de Eredivisie op bezoek bij de nummer 6, FC Utrecht, dat vijf punten meer heeft dan FC Groningen. Het duel in Stadion Galgenwaard in de 25ste speelronde van de Eredivisie begint om 20.00 uur.