Groningen legt ook Feyenoord over de knie

17 februari 2019

FC Groningen heeft ook de derde thuiswedstrijd van 2019 in winst omgezet. Na Heracles Almelo en Vitesse werd zondagmiddag Feyenoord verslagen in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Sven van Beek was de ongewilde matchwinner. Hij werkte de bal na een klein halfuur in eigen doel. FC Groningen staat na 22 wedstrijden met 27 punten op de negende plaats van de ranglijst in de Eredivisie.

In het met 20.259 toeschouwers volgepakte Hitachi Capital Mobility Stadion ging FC Groningen van start met een basiself die trainer Danny Buijs nog wat hoofdbrekens had gekost. Iliass Bel Hassani was verdwenen uit de startopstelling ten opzichte van afgelopen weekend, net als de geblesseerde Django Warmerdam. Mimoun Mahi keerde terug van ziekte en Deyovaisio Zeefuik van een blessure. Het betekende dat Samir Memisevic weer een linie doorschoof, naar het middenveld. Bij Feyenoord was het Sam Larsson die ontbrak in de startopstelling en werd vervangen door Nicolai Jørgensen.

Vanaf de eerste minuut werd vrij duidelijk hoe FC Groningen de nummer 3 van de ranglijst pijn wilde gaan doen. De Trots van het Noorden, tegenwoordig ook wel De Noordelijke Grootmacht genoemd, ging vol vertrouwen, strijd en passie op zoek naar de eerste thuiszege op Feyenoord sinds november 2011. De 6-0 van destijds werd gevolgd door drie nederlagen en drie gelijke spelen. Met het betrouwbare defensieve blok van Groningen en de aanvallende creativiteit bewees de FC vandaag weer de juiste mix te pakken te hebben.

In de eerste fase van de wedstrijd werd voortdurend afgejaagd en druk gezet en kwam Feyenoord helemaal niet aan voetballen toen. Kenneth Vermeer kon in de tweede minuut ternauwernood een eigen doelpunt voorkomen, die voortkwam uit die druk. Vervolgens was Mimoun Mahi tweemaal dreigen en vervolgens loste Ritsu Doan twee schoten. Het ging allemaal vooraf aan een eigen doelpunt van Sven van Beek die na een voorassist van Mimoun Mahi en een strakke voorzet van Thomas Bruns de bal in eigen doel werkte: 1-0.

Nog voor de pauze was het Samir Memisevic die nog eens een schot rakelings over de Rotterdamse lat zag verdwijnen. Het eerste kwartier na rust was het spelbeeld identiek. Mimoun Mahi kreeg een kans na een prachtige actie van Tim Handwerker over links. Kaj Sierhuis veroverde zelf een bal en wist na twee schotpogingen een hoekschop over te houden. Het vierde kwart van de wedstrijd ging Groningen noodgedwongen iets meer vanuit de controle voetballen.

Feyenoord bleef de bal achterin rondspelen en de thuisclub loerde op de talrijke foutjes van de gasten en bleef daarnaast gedoseerd op zoek naar balveroveringen. Na een snelle omschakeling kreeg Mimoun Mahi op die manier nog een kans. Op dat moment was Sierhuis al afgelost door Bel Hassani. Vervolgens kwam ook Paul Gladon voor Thomas Bruns bij de thuisploeg binnen de lijnen.

Zes minuten voor tijd claimt Ritsu Doan een strafschop als hij wordt gevloerd door Calvin Verdonk. Arbiter Danny Makkelie noch de VAR zagen er een overtreding in. Mo El Hankouri kwam nog binnen de lijnen in plaats van Mimoun Mahi en in de resterende vijf minuten en vier minuten extra tijd kwam Groningen niet meer in de problemen. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan zeer kordaat optreden van het verdedigingsblok dat vol voor elk bal bleef gaan.

Invaller Bel Hassani en El Hankouri kregen in de slotfase nog schotkansen en uiteindelijk sleepte FC Groningen zeer overtuigend de 1-0 over de streep en mocht de ploeg alweer de vierde zege van 2019 bijschrijven. Daarmee heeft Groningen nu al net zo vaak gewonnen als in de eerste seizoenshelft. Er zijn nog twaalf reguliere competitiewedstrijden te gaan. De eerste daarvan is aankomende zaterdag, 23 februari, als FC Groningen op bezoek gaat bij hekkensluiter NAC Breda. Aftrap in het Rat Verlegh Stadion is 20.45 uur.

20190217JV2627

Laatste nieuws