Groningen laat koploper laatste uur flink zweten.

Zaterdag 26 januari 2019 om 21:45

FC Groningen heeft zaterdagavond in het Philips Stadion met 2-1 verloren van koploper PSV. De eerste twee goals kwamen op naam van Hirving Lozano namens de thuisclub. Tien minuten voor de pauze bepaalde Ludovit Reis de rust- en eindstand op 2-1. In de tweede helft debuteerden Mo El Hankouri en Paul Gladon voor de Trots van het Noorden.

FC Groningen ging in Eindhoven op bezoek bij de koploper en deed dat zonder de geschorste Deyovaisio Zeefuik. Die werd zoals verwacht op de rechtsbackpositie vervangen door Amir Absalem. Dat nieuweling Kaj Sierhuis in de basiself zou worden vervangen door Ludovit Reis, werd pas rond de vrijdagmiddagtraining op Corpus den Hoorn duidelijk. Mimoun Mahi en Iliass Bel Hassani vormden het aanvalsduo, terwijl Ludovit Reis als rechtermiddenvelder opereerde. Het duel Reis-Absalem had dinsdag in en oefenduel te Zwolle al met elkaar gespeeld.

In de wedstrijd tegen koploper PSV leek het een behoorlijk eenzijdige wedstrijd te worden toen Hirving Lozano in de eerste twintig minuten al tweemaal raak had geschoten en de stand op 2-0 had gebracht. De Eindhovenaren waren dreigend en bepalend in het eerste kwart van de wedstrijd, maar tien minuten voor de pauze deed Groningen wat terug met een van richting veranderd schot van Ludovit Reis dat pardoes tot de 2-1 werd gepromoveerd. Die 2-1 voorsprong deed de FC terugdenken aan de eerste competitiehelft toen PSV diezelfde voorsprong in de slotfase op het bord toverde.

Deze keer was de 2-1 tussenstand het startsein van een uur lang zeer veel vechtlust en enthousiasme bij FC Groningen. Maar liefst vier gele kaarten voor FC Groningens-spelers in de tweede helft en ook nog één voor trainer Danny Buijs voor het ‘ijdel gebruiken’ van de term ‘topclub’ gaven aan dat de uitploeg zich niet zonder slag of stoot gewonnen gaf. En bovendien keepte doelman Sergio Padt onder het toeziend oog van bondscoach Ronald Koeman onbetwist een ‘wereldpot’.

De grootste kans voor FC Groningen kwam op naam van het goudhaantje van afgelopen week, Thomas Bruns. Hij mikte een vrije trap via het hoofd van Luuk de Jong op de lat boven doelman Jeroen Zoet van PSV. Bij FC Groningen mochten Mo El Hankouri en Paul Gladon hun debuut maken in het groen-wit en kwam Kaj Sierhuis deze keer als invaller binnen de lijnen. Zeven minuten extra tijd waren onvoldoende om de gelijkmaker te forceren en zo bleef Groningen tegen PSV opnieuw steken op een nipte 2-1 nederlaag.

Op de ranglijst van de Eredivisie daalde FC Groningen van de dertiende naar de zestiende plek, maar in het ‘rechterrijtje’ staan er nu negen ploegen binnen een afstand van zes punten. Komend weekend gaat FC Groningen op bezoek bij de nummer 9 van de ranglijst, Willem II. Die ploeg heeft momenteel vier punten meer dan FC Groningen en gaat zondag op bezoek bij FC Utrecht. Het duel met Willem II begint op zaterdag 2 februari om 19.45 uur.