Groningen laat Ajax in ondertal nog ontsnappen

1 april 2018

FC Groningen heeft zondagmiddag in een uitverkocht Noordlease Stadion met 2-1 verloren van Ajax. Tom van Weert opende de score. Mimoun Mahi miste bij die stand een strafschop en Juninho Bacuna zag na de pauze (1-0) een treffer afgekeurd. Justin Kluivert en Klaas-Jan Huntelaar zorgden vervolgens voor 1-1 en 1-2. In de slotfase had Joël Veltman tweemaal geel en dus rood gekregen.

In een met 22.568 toeschouwers volledig uitverkocht Noordlease Stadion stond een volledig fit en compleet FC Groningen aan de aftrap tegen Ajax, dat een achterstand van zeven verliespunten had op koploper PSV. De Groningers startten voor de vierde achtereenvolgende keer in dezelfde basisopstelling en wisten de Amsterdammers een uur lang de wil op te leggen.

De wedstrijd stond in het teken van Tonny van Leeuwen, omdat het afgelopen 21 maart zijn 75ste geboortedag was. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er op de Tonny van Leeuwen Tribune een enorme beeltenis van hem getoond. Eerder al hadden de club en de Supportersvereniging FC Groningen een bloemstuk neergelegd bij het standbeeld van de clubicoon die in 1971 bij een noodlottig auto-ongeluk om het leven kwam. In de warming-up droegen Sergio Padt en Kevin Begois een speciaal T-shirt met een beeltenis van Van Leeuwen.

De eerste helft van de wedstrijd verliep voor FC Groningen bijna ideaal. Na veertien minuten maakte Tom van Weert uit een voorzet van Mimoun Mahi de 1-0. Voor Van Weert was het zijn achtste treffer van het seizoen. Tien minuten later had Mahi dé kans om ook zijn achtste van het seizoen te maken, maar zag hij een strafschop gestopt die was gegeven na een handsbal van aanvoerder Joël Veltman.

In het restant van de eerste helft kreeg Ritsu Doan nog een aardige mogelijkheid om de score te verdubbelen. In het vierde kwartier van de wedstrijd was Juninho Bacuna de hoofdrolspeler. Eerst zag hij een doelpunt onterecht afgekeurd wegens buitenspel en even later zag hij ook nog eens een kans gekeerd door de Ajax-goalie.

Vanaf de eerste Ajax-wissel, Siem de Jong voor Lasse Schöne, begonnen de kansen te keren en kreeg Ajax meer grip op de thuisploeg. De gelijkmaker van Justin Kluivert op aangeven van Hakim Ziyech kwam in de 65ste minuut evenwel nog uit de lucht vallen. Mimoun Mahi was nog diverse keren dreigend in de zestien van de Amsterdammers, maar uiteindelijk viel de goal toch aan de andere kant van het veld.

In een hectische slotfase kreeg Joël Veltman zijn tweede gele kaart, maar kwam Ajax in ondertal op 1-2. Een voorzet van Justin Kluivert werd één minuut voor tijd geconverteerd door Klaas-Jan Huntelaar. De drie minuten extra tijd met Kasper Larsen als stormram konden daar geen verandering meer in brengen. Groningen staat na 29 duels dus nog altijd op 29 punten en is nu de nummer 14 van de Eredivisie.

JW201801077077

Laatste nieuws