Groningen knokt zich naar eerste thuispunt tegen tiental Utrecht

30 september 2018

FC Groningen heeft zondagmiddag in het Hitachi Capital Mobility Stadion met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Utrecht. Na een 1-0 achterstand bij rust knokte de thuisploeg zich terug tegen een gefrustreerd tiental van FC Utrecht. Invaller Ahmad Mendes Moreira was het goudhaantje en bezorgde zijn FC het eerste wedstrijdpunt in eigen huis. FC Groningen klimt een plekje op de ranglijst en staat nu zeventiende.

De wedstrijd in de zevende speelronde was er één met grote belangen voor beide ploegen. Voor het FC Utrecht van Dick Advocaat was de 2-0 bekerzege van afgelopen donderdag tegen MVV een doekje voor het bloeden, voor FC Groningen was de 2-0 nederlaag tegen FC Twente een zware domper. De staf en spelersgroep gebruikten de vrijdag om de ‘koppen bij elkaar’ te steken en neuzen dezelfde kant op te zetten richting de wedstrijd van deze zondag.

Bij FC Groningen ontbraken vier potentiële basisspelers. Deyovaisio Zeefuik en Ajdin Hrustic door een schorsing en Mimoun Mahi en Mateo Cassierra door blessures. Jeffrey Chabot was fit genoeg gebleken nadat hij donderdagavond nog geblesseerd uitviel en startte weer in de basis. Ludovit Reis startte vanaf de aftrap, terwijl Uriel Antuna op de bank begon tegen FC Utrecht. Verder maakte rechtsback Tapmahoe Sopacua zijn debuut bij de eerste selectie en keerde Ahmad Mendes Moreira terug van een schorsing van één bekerduel.

Tijdens de warming-up werd er op de Noordtribune een groot spandoek getoond: “spelers en staf, wij staan achter jullie”. Binnen vijftien seconden na de aftrap had FC Groningen de eerste doelpoging van de wedstrijd te pakken, maar daar bleef het ook bij voor de bereidwillige thuisploeg. FC Utrecht was de betere ploeg en kwam via een combinatie over de rechterkant ook op een voorsprong na ruim een kwartier spelen. Uit een voorzet van Gyrano Kerk was het Sander van de Streek die de score opende. Het bleek ook de ruststand.

Meteen na de pauze kwam Uriel Antuna binnen de lijnen in de plaats van Jannik Pohl en vanaf dat moment ging Groningen ook meer opportunistisch spelen. In de wetenschap dat FC Groningen dit seizoen nog niet eerder van een achterstand was teruggekomen, ging de thuisploeg op jacht naar de gelijkmaker. Daarbij onvoorwaardelijk gesteund door de 16.293 aanwezigen in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Een klein kwartier voor rust was een schot op de kruising door Simon Gustafson van FC Utrecht een kantelpunt.

De bal stuitte terug binnen het veld en tien minuten later zag de wereld er totaal anders uit voor de gefrustreerde uitploeg. De spelers in de verdedigingslinie van FC Utrecht kregen het verbaal flink met elkaar aan de stok. Ahmad Mendes Moreira was als stormram in de ploeg gekomen voor Michael Breij, die met een schot –net als een week terug– de lat had geschampt. Even daarna was Simon Gustafson met rood van het veld gestuurd en waren Timo Letschert en trainer Dick Advocaat nog met gele kaarten bestraft wegens aanmerkingen op de leiding.

Een kwartier voor tijd was Tim Freriks in de ploeg gekomen voor Tim Handwerker en begon het slotoffensief van de Trots van het Noorden, ook wel bekend als het ‘Gronings kwartiertje’. Nog geen minuut later had Mendes Moreira de bal binnen geschoven bij een scrimmage. Het was vervolgens nog bijna twee minuten spannend toen de VAR het doelpunt beoordeelde, maar vervolgens klonk opnieuw gejuich van duizenden Groningers.

In de slotfase bracht Utrecht nog twee verse krachten en had Utrecht met een schot van Nicolas Gavory op de buitenkant van de paal nog een grote kans op de overwinning. Vijf minuten extra tijd leverde geen van beide ploegen nog een doelpunt op en zo was FC Groningen toch de morele winnaar van de middag. Het eerste punt in eigen huis, gestegen van plek 18 naar 17, terwijl Utrecht een plekje zakte en nu zestiende staat. Komende zaterdag, 6 oktober, is het ADO Den Haag-FC Groningen in de achtste speelronde. Aanvang 18.30 uur in de residentie.

180930EOC3241

Laatste nieuws