string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Groningen knokt zich naar eerste driepunter: 2-1.

Zondag 27 augustus 2017 om 18:50

FC Groningen heeft zondagavond in het Noordlease Stadion drie zwaarbevochten punten behaald in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Met treffers van Django Warmerdam en Jesper Drost ging Groningen met 2-0 de rust in. Na de pauze kwam Utrecht nog terug tot 2-1. Na de eerste competitiezege staat Groningen met vier punten uit drie duels op plek 12 van de ranglijst.

De dag voor Groningens Ontzet was FC Groningen er alles aan gelegen om 345 dagen na dato de eerste overwinning van de nieuwe competitie binnen te slepen. Een belegering van zes weken ging er niet aan vooraf, maar Groningen was deze zondag namiddag in augustus 2017 toch wel zes kwartier voornamelijk de eigen stellingen aan het verdedigen.

Dat deed het in een tactische formatie die afweek van het gebruikelijke 4-4-2. Deze middag had trainer Ernest Faber gekozen voor een 5-3-2 met Kasper Larsen als derde centrale verdediger tussen Mike te Wierik/Yoëll van Nieff en Jesper Drost als aanvallende middenvelder. Todd Kane speelde voor het eerst in de basis en maakte de negentig minuten vol als rechtsback. De linksback Django Warmerdam speelde in de achtste minuut een hoofdrol. Hij veroverde de bal en schoof hem vervolgens in de linkeronderhoek achter doelman David Jensen: 1-0.

In het restant van de tweede helft was het vooral tegenhouden voor Groningen en waren bovendien het houtwerk en doelman Sergio Padt zeer behulpzaam. Dan het vijf minuten voor de pauze nog 1-0 stond was op zich al mooi meegenomen, maar toen Jesper Drost er op aangeven van Ruben Jenssen ook nog 2-0 van maakte, dat bijzonder tegen de verhoudingen in.

Dat een marge van twee treffers tegen Utrecht geen garantie is voor drie punten, ervoer Groningen afgelopen seizoen en wilde de ploeg van Faber zich niet nog een tweede keer laten overkomen. In de tweede helft veranderde het spelbeeld echter niet echt. De stemming binnen de lijnen werd wel een stuk grimmiger. Veel gedoe, geduw en getrek en bovendien pittige overtredingen. Arbiter Jeroen Manschot had er zijn handen aan vol en noteerde vijf boosdoeners in zijn boekje.

Na ruim een kwartier maakte FC Utrecht de aansluitingstreffer. Jean-Christophe Bahebeck profiteerde in de vijfmeter van onoplettendheid in de Groninger defensie en zorgde tevens voor een hectisch laatste halfuur. Daarin werd het een kwestie van overleven en daar slaagde de thuisploeg wonderwel in. Drie hele dure punten werden over de streep getrokken en met vier uit drie staat Groningen nu twaalfde. Over twee weken komt de nummer 8, VVV-Venlo, op bezoek in het Noordlease Stadion. Op zondag 10 september is de aftrap opnieuw om 16.45 uur!

JW201707011314

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard