Groningen kleurt weer rood in uitduel.

Zondag 15 september 2013 om 16:38

FC Groningen heeft zondagmiddag in het Abe Lenstra Stadion met 4-2 verloren van SC Heerenveen. Nick van der Velden bepaalde de ruststand op 0-1. Johan Kappelhof maakte de 2-2. Net als in Deventer kreeg de FC twee keer de rode kaart. Timo Letschert kreeg direct rood en Tjaronn Chery tweemaal een gele kaart.

FC Groningen begon in Heerenveen aan de noordelijke derby met één wijziging in de basisopstelling ten opzichte van het recente gelijkspel tegen Ajax. Timo Letschert keerde terug in de opstelling. Dit ten koste van Stefano Magnasco. Letschert was tegen Ajax geschorst wegens twee gele kaarten in de uitwedstrijd in Deventer. Zijn optreden was van erg korte duur. In de elfde minuut maakte hij een overtreding op Luciano Slagveer die door scheidsrechter Danny Makkelie werd bestraft met de rode kaart.
Mocht de straf tot geel beperkt zijn gebleven, was het ook nog de vraag geweest of Letschert door had gekund. Bij de onbesuisde sliding blesseerde de Groningen-verdediger zich namelijk aan zijn hoofd na aanraking met Slagveer. Stefano Magnasco mocht even later de plek innemen van Andraz Kirm, die tot dan toe de beste kans van de wedstrijd achter zijn naam had gekregen. Op aangeven van Nick van der Velden had de Sloveens international echter finaal over de bal heen gemaaid.
In de achttiende minuut kwam de kaartenteller op drie te staan toen aanvoerder Joey van den Berg van Heerenveen en zijn collega-middenvelder Tjaronn Chery van FC Groningen een gele kaart hadden gekregen na een opstootje. Invaller Stefano Magnasco loste even later van dichtbij een slap schotje. Daarna brak een fase aan waarin nota bene Groningen het merendeel van het balbezit had en Heerenveen niet bij machte was de touwtjes in handen te nemen.
Na ruim een halfuur spelen haalde Makkelie kaart numero vier tevoorschijn. Deze was voor Mitchell Dijks die halverwege het strafschopgebied een overtreding beging op Giliano Wijnaldum die zich in scoringspositie bevond. Naast de rode kaart was een strafschop het gevolg. Nick van der Velden wist wel raad met deze kans en stiftte de bal in het doel: 0-1. Kansen voor Eric Botteghin namens Groningen en Alfred Finnbogason namens de Friezen brachten de wedstrijd naar de rust.
De tweede helft kende een radicaal ander spelbeeld. Met de inbreng van Marten de Roon en Yannick Wildschut voor Ziyech en Slagveer speelde Heerenveen opeens vol overtuiging. Een gele kaart voor Stefano Magnasco ging vooraf aan de gelijkmaker van Wildschut na het veroveren van de bal in de 52ste minuut. Drie minuten later stond het pardoes 2-1 toen Eikrem een hoekschop op het hoofd van verdediger Otigba legde en laatstgenoemde raak kopte.
Deze voorsprong van de Friezen stond een minuutje op de borden, want aan de overkant was het Johan Kappelhof die een lage hoekschop van Nick van der Velden binnen prikte bij de tweede paal: 2-2. In het laatste halfuur was het echter Heerenveen dat de klok sloeg Finnbogason kreeg een dot van een kans, maar schoot voorlangs. Na een overtreding van Marco Bizot binnen de zestien meter mocht de IJslander aanleggen voor een strafschop en schoot hij wel de 2-3 binnen. Vier minuten later schoot de Eredivisie-topscorer naast.
In de 78ste minuut viel het kwartje definitief naar de kant van de thuisclub. Giliano Wijnaldum leek de gelijkmaker binnen te schieten, maar in het voorafgaande had Tjaronn Chery een slaande beweging gemaakt. Die werd door arbiter Makkelie met een tweede gele kaart voor Chery bestraft en zo moest FC Groningen net als uit bij Go Ahead met negen man verder. Een poortje van Finnbogason onder de benen door van doelman Bizot maakte de vernedering in de laatste minuut compleet: 4-2.
Komende zaterdag zullen Timo Letschert en Tjaronn Chery er niet bij zijn in Euroborg, als er thuis wordt gespeeld tegen RKC Waalwijk. Krisztian Adorjan is na een schorsing van twee duels wel weer speelgerechtigd. De wedstrijd tegen RKC begint zaterdag 21 september om 19.45 uur in Euroborg. De verkoop zonder restricties loopt via deze website, in de Fan Corner Groningen en via de verkooppunten van TicketBox.

Bizot, Kappelhof, Botteghin, Letschert (11’ rode kaart), Wijnaldum, Kieftenbeld, Lindgren (73’ Zivkovic), Chery (78’ rood), Kirm (16’ Magnasco; 80’ De Leeuw), Van der Velden, Kostic.
Rest bank: Luciano, Burnet, Hiariej, De Leeuw, Zeefuik.
Opstelling SC Heerenveen
Vandenbussche, Van Anholt (81’ Kum), Otigba, Kruiswijk, Dijks, Van den Berg, Ziyech (46’ De Roon), Eikrem, Slagveer (46’ Wildschut), Finnbogason, Van La Parra.
Rest bank: Kramer, Nwofor, De Kamps, Zomer.
Toeschouwers: 24.000
Scores: 31’ Van der Velden (strafschop) 0-1, 52’ Wildschut (-) 1-1, 55’ Otigba (Eikrem) 2-1, 56’ Kappelhof (Van der Velden) 2-2, 72’ Finnbogason (strafschop) 3-2, 90’ Finnbogason (-) 4-2.
Scheidsrechter: Makkelie
Overige officials: Van Dongen, Geutjes, Van den Kerkhof
Rode kaart: 11’ Letschert (overtreding op Slagveer), 31’ Dijks (neerhalen doorgebroken Wijnaldum), 78’ Chery (2x geel)
Gele kaarten: 18’ Van den Berg en Chery (opstootje), 37’ Finnbogason (aanmerkingen op de leiding), 50’ Magnasco (overtreding op Wildschut), 65’ Van la Parra (overtreding op Wijnaldum), 71’ Bizot (overtreding op Slagveer), 78’ Chery (slaande beweging), 89’ Van der Velden (commentaar op de leiding)