Groningen juicht te vroeg en staat met lege handen.

Zondag 16 december 2018 om 16:32

FC Groningen heeft zondagmiddag de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar 2018 verloren van FC Emmen. Drie minuten voor het einde bracht Mimoun Mahi de thuisploeg aan de leiding in het Hitachi Capital Mobility Stadion, maar invaller en oud-Groninger Nicklas Pedersen maakte er vervolgens nog 1-1 en 1-2. Zo staat FC Groningen na zestien duels met 14 punten op de zestiende plek van de ranglijst in de Eredivisie. Komende zaterdag, 22 december, volgt Fortuna-uit voor FC Groningen.

In de aanloop naar de wedstrijd was de belangstelling voor het eerste Eredivisieduel tussen FC Groningen en FC Emmen enorm. In de regionale media werd al veel aandacht besteed aan de wedstrijd tussen de profclubs uit Groningen en Drenthe en ook de publieke belangstelling was enorm. De businesstribune was al eerder in de week uitverkocht, de Tonny van Leeuwen Tribune volgde op zaterdag.

In het uitvak zaten uiteindelijk 720 Emmenaren en uiteindelijk was het duel op enkele tientallen tickets na uitverkocht. Zo zagen maar liefst 21.965 toeschouwers het duel in het Hitachi Capital Mobility Stadion. In 2018 trok alleen FC Groningen-Ajax meer bezoekers naar de Groningse thuishaven.

In de eerste helft van de wedstrijd begon FC Groningen sterk en had Emmen weinig in te brengen. Tot echt grote kansen of mogelijkheden leidde dat lange tijd niet. Tweemaal moest doelman Kjell Scherpen optreden, bij een inzet van Mimoun Mahi en een vrije trap van Tim Handwerker. De Emmenaren schoten vooral naast en over het doel van Sergio Padt.

In de tweede helft kregen de gasten meer vertrouwen en grip en na een kwartier spelen brak de wedstrijd nog verder open en kwam er voor beide ploegen meer ruimte om te voetballen. De wedstrijd stevende af op een doelpuntloos gelijkspel, maar vijf minuten voor tijd vatte de wedstrijd toch nog vlam. Een uitbraak over de rechterkant eindigde met een strakke voorzet van Deyovaisio Zeefuik, die door de gasten kon worden uitverdedigd.

Twee minuten later kwam een beslissende voorzet van invaller Ahmad Mendes Moreira, die de bal pardoes op het hoofd van Mimoun Mahi legde. Mahi kopte raak en zo leek Groningen er drie minuten voor tijd met de winst aan de haal te gaan. Zo ongeveer vanaf de aftrap was het echter invaller Nicklas Pedersen die profiteerde van ‘half’ verdedigen in de Groningen-defensie en de bal onder doelman Sergio Padt door prikte: 1-1.

Pedersen maakte in zijn tijd bij FC Groningen nooit twee doelpunten in één thuiswedstrijd, maar flikte dat nu wel. In de derde minuut van de blessuretijd kopte hij op aangeven van Tim Siekman, ook al koppend, de 1-2. In de daaropvolgende minuten extra tijd probeerde Groningen het nog op volle kracht, maar kantelde de wedstrijd niet opnieuw. Tussen de beide goals van Pedersen had Ritsu Doan ook nog eens een kans op de 2-1 gehad. Kortom, een knotsgekke slotfase met FC Emmen als grote overwinnaar.

Voor FC Groningen eindigde het thuisseizoen in mineur met de tiende competitienederlaag van het seizoen en de vijfde in eigen stadion. Komende zaterdag, 22 december, heeft de Trots van het Noorden nog één mogelijkheid om het jaar 2018 positief af te sluiten. Vanaf 18.30 uur is in Sittard dan een andere promovendus, Fortuna, de tegenstander. Daarna volgt de winterstop.