Groningen in Euroborg nipt onderuit tegen Ajax: 1-2.

Zondag 14 februari 2016 om 14:39

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-1 verloren van AFC Ajax. Bij rust was de stand nog 0-0. Na een klein uur spelen opende Anwar El Ghazi de score. Uit een strafschop maakte Lasse Schöne de 0-2. In de extra tijd scoorde Danny Hoesen nog: 1-2. Bryan Linssen en Hedwiges Maduro vielen bij de thuisclub geblesseerd uit.

In Euroborg was het in de aanloop naar de wedstrijd nog niet duidelijk wie in de punt van de aanval de voorkeur zou krijgen bij FC Groningen. Alexander Sørloth was na de vrijdagtraining fit genoeg bevonden om zich bij de achttien te voegen op zondag en in de warming-up bleek dat de Noor ook zou starten in het duel met de nummer 2 van de ranglijst. Daags voor de wedstrijd waren de beide aanvallers hierover door trainer Erwin van de Looi ingelicht.
Bij Ajax geen verrassingen in de basiself die hetzelfde was als het winnende team in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Op de bank wel een mutatie, want Frank de Boer ontbrak wegens ziekte en bracht een weekend door in Hotel Lauswolt in het Friese Beetsterzwaag. Zijn eerste assistent Hennie Spijkerman nam de honneurs waar en zag hoe zijn ploeg in de eerste helft eigenlijk geen voet aan de grond kreeg in Euroborg.
FC Groningen begon juist erg brutaal en kreeg voor de pauze ook de grotere mogelijkheden tegen de ploeg die slechts één van de afgelopen vijf competitiewedstrijden in Groningen winnend wist af te sluiten. Na een klein kwartier kreeg Groningen een tegenvaller te verwerken toen Bryan Linssen met ogenschijnlijk hamstringklachten naar de kant moest. Zijn vervanger Oussama Idrissi was zijn vervanger en samen met Jesper Drost één van de spelers die een kans had om de score te openen.
Bij de tegenstanders was Davy Klaassen één keer doorgebroken na een uittrap van Ajax-goalie Jasper Cillessen. Rond de dertigste minuut moesten twee spelers aan de noodrem trekken bij een uitbraakactie van Hedwiges Maduro die tegen zijn voormalige club een belangrijke rol speelde in de ploeg van FC Groningen. Mike van der Hoorn deed vlak buiten de eigen zestien en aanvoerder Klaassen trok aan de noodrem om een gevaarlijke uitbraak te onderbreken.
Het uitvallen van Maduro zo’n vijf minuten na rust was het kantelpunt in de wedstrijd. De middenvelder moest zich laten vervangen met een kuitblessure en Albert Rusnak kwam voor hem in de ploeg. Na een klein uur spelen scoorde Anwar El Ghazi bij de tweede paal uit een voorzet van de linkerkant van Nemanja Gudelj: 0-1. Tien minuten later was het Hans Hateboer die in de eigen zestien zijn vijfde gele kaart van het seizoen pakte en een strafschop tegen kreeg.
Lasse Schöne benutte het buitenkansje vanaf elf meter (0-2) en even leken de laatste twintig minuten louter voor de statistieken te worden gespeeld. Maar toen was er Mike van der Hoorn die zijn tweede gele kaart opliep bij een overtreding op Michael de Leeuw. Vijf minuten later kwam Danny Hoesen erbij in plaats van verdediger Desevio Payne en kon een slotoffensief van een kwartier echt beginnen.
Ajax piepte en kraakte, maar bleef met kunst- en vliegwerk overeind. Hoesen was al binnen een minuut na zijn entree dichtbij een aansluitingstreffer, maar in het vervolg van de reguliere speeltijd lukte het niet uit de vele voorzetten van de zijkanten tot een echte kans te komen. Pas in de derde minuut van de extra tijd krulde Hoesen een vrije trap langs de Amsterdamse muur voor de 1-2. Het mocht helaas niet meer baten. De tweede thuisnederlaag van FC Groningen was even later een feit.
Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren (c), Payne (77’ Hoesen); Maduro (51’ Rusnak), De Leeuw, Tibbling; Linssen (14’ Idrissi), Sørloth, Drost.
Rest bank: Van der Vlag, Larsen, Antonia, Veendorp.

Opstelling Ajax
Cillessen; Veltman, Van der Hoorn, Viergever, Dijks; Bazoer, Klaassen (c), Gudelj; Schöne (83′ Fischer), El Ghazi (77′ Van Rhijn), Younes (69′ Milik).
Rest bank: Boer, Sinkgraven, Serero, Van de Beek.
Toeschouwers: 22.107 (uitverkocht)
Scores: 59’ El Ghazi (Gudelj) 0-1, 69’ Schöne (strafschop) 0-2, 93’ Hoesen (vrije trap) 1-2.
Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Hoekstra, Brink en Lindhout
Rode kaart: 70’ Mike van der Hoorn (2x geel, 28’ & 70’)
Gele kaarten: 30’ Klaassen, 40’ Payne, 52’ Rusnak, 68’ Hateboer