Groningen in derby in sneltreinvaart naar eerste thuiszege

11 november 2018

Zondagmiddag heeft FC Groningen in het Hitachi Capital Mobility Stadion met 2-0 gewonnen van aartsrivaal sc Heerenveen. De eindstand was bij rust al bereikt. Django Warmerdam en Ritsu Doan waren de goalgetters. Door de eerste thuiszege van 2018/2019 doet FC Groningen de laatste plek over aan NAC Breda. Groningen staat nu zestiende met 10 punten uit twaalf wedstrijden.

Alle voortekenen waren goed voor FC Groningen in de aanloop naar de derby van het noorden, die formeel beter noordelijke klassieker zou moeten heten. FC Groningen had weliswaar nog geen thuiszege te pakken, maar draaide de laatste wedstrijden al op volle toeren. De ploeg van Danny Buijs leek dan ook het juiste spoor te pakken te hebben.

Een grandioze sfeeractie waaraan maanden aan voorwerk vooraf was gegaan luidde de middag in die in het Hitachi Capital Mobility Stadion naar de allervroegste zege ooit zou moeten leiden. Immers, de vorige ‘kwart over twaalf’-wedstrijd ging verloren. Nu gaf het spoorboekje voor de zondagmiddag opnieuw 12.15 uur aan met als eindbestemming rond de klok van 14.05 uur een thuisoverwinning op de aartsrivaal uit Heerenveen.

De Ultras hadden op de Noordtribune, ook bekend als Tonny van Leeuwen Tribune, een Gronings landschap uitgebeeld in de vorm van een spandoek van maar liefst 110 meter breed. Onder de prachtige klanken van oer-Groninger Ede Staal werd Stad en Ommeland bezongen en ondertussen reed een Arriva-trein over de voorkant van de tweede ring van Grijskerk, via het Hoofdstation en Hoogezand-Sappemeer naar Winschoten.

Dan de wedstrijd en met name de eerste helft. Die verliep al even spraakmakend en positief. FC Groningen was heer en meester en deelde de lakens uit. Kansen waren er evenwel over en weer. Na een klein halfuur opende de thuisploeg de score. Django Warmerdam kopte op aangeven van Mimoun Mahi de 1-0 met een boog over doelman Warner Hahn. Elf minuten later, opnieuw op aangeven van Mahi, was het Ritsu Doan die de score verdubbelde met een prachtige krul van buiten de zestien naar de linkerbovenhoek.

FC Groningen, dat tot de afgelopen wedstrijd maximaal één keer per duel doel trof, zat voor de pauze dus al op rozen met twee goals en een marge van twee. Met nog drie kwartier op de klok bleef Groningen aanzetten en raakte in de persoon van Mimoun Mahi nog de paal. In de tweede helft bleef Groningen de wedstrijd controleren en waren er minder kansen voor beide ploegen. Arber Zeneli raakte met een afstandsschot nog eens de lat.

Het derde blok van vier wedstrijden werd door de Trots van het Noorden op die manier afgesloten met zes punten uit vier duels. Met acht doelpunten vóór en acht tegen. De laatste plek op de ranglijst is opnieuw in handen van NAC Breda en FC Groningen heeft inmiddels ook De Graafschap bijgehaald. Na het komende interlandweekeinde gaat de ploeg zich voorbereiden op de uitwedstrijd tegen Feyenoord van zondag 25 november 2018.

181111EOC8637
181111EOC8363

Laatste nieuws