Groningen houdt punt over aan heet potje in Twente

4 maart 2018

FC Groningen heeft zondagavond met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Twente. De stand bij rust was 0-0. Ritsu Doan opende de score namens de gasten. Tom Boere zorgde voor de gelijkmaker. FC Groningen blijft de nummer 13 van de ranglijst en loopt nog steeds één op één: 26 punten uit 26 duels.

RJ18030439449

Op voorhand beloofde de strijd tussen de nummers 16 en 13 van de ranglijst al een beladen duel te worden. De beide volksclubs zijn van oudsher aartsrivalen en bovendien staan beide ploegen momenteel op de ranglijst van de Eredivisie op een plek die lager is dan de status van de beide clubs. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, dus ook Twente en Groningen hebben de punten keihard nodig in de slotfase van deze 62ste editie van de Eredivisie.

Aan de kant van FC Groningen waren twee wijzigingen te bespeuren in de basiself ten opzichte van afgelopen week, toen 1-1 werd gespeeld tegen NAC Breda. Deyovaisio Zeefuik keerde na een schorsing terug als rechtsback en dat ging ten koste van Yoëll van Nieff. Jesper Drost startte vanaf de bank nadat hij eerder deze week enkele dagen ziek was geweest. Ajdin Hrustic nam zijn plek in.

De eerste helft was behoorlijk aftastend en redelijk afwachtend van beide ploegen, hoewel doelman Sergio Padt wel weer op zijn hoede moest zijn en een aantal cruciale verdedigende ingrepen deed. Naar mate de eerste helft vorderde, nam de gevoelstemperatuur toe. Gele kaarten voor Danny Holla en Haris Vuckic van Twente en Ajdin Hrustic van FC Groningen waren een voorbode van een hete tweede helft.

Daarin nam FC Groningen na voorbereidend werd van Tom van Weert na een klein kwartier brutaal de leiding door een schuiver van Ritsu Doan. Alweer de zesde treffer van dit seizoen voor de Japanse tiener. FC Groningen kon nog geen kwartier van de voorsprong genieten, want toen kopte Tom Boere een halfhoge voordat van Adam Maher feilloos achter Padt: 1-1.

Met die 1-1 stand zou FC Groningen meer opschieten dan FC Twente, dat vanaf de tribunes hoorde dat ‘alles of niets’ werd geëist. Het werd optie 3: het gelijkspel. Arbiter Ed Janssen had er nog een handvol kaarten voor nodig om alles binnen de lijnen in goede banen te lijden. Invaller Adnane Tighadouini en Deyovaisio Zeefuik kregen het met elkaar aan de stok, Juninho Bacuna deed aan spelbederf en Peet Bijen trok Mimoun Mahi naar het gras. Eindstand in gele kaarten: 4-3.

Beide ploegen hadden achteraf een moment in de wedstrijd dat de zege binnen handbereik was. Zo leek een Twente-verdediger hands te maken bij een inzet van Bacuna bij de tussenstand 0-1. En in de slotfase kwam Groningen een aantal keren goed weg bij het slotoffensief van de Tukkers. Met name Tom Boere, met liefst twaalf doelpogingen, was ‘hot’. Maar bij zijn ene treffer bleef het en dus ook bij 1-1.

FC Twente zag vlak voor de wedstrijd het winnende Sparta langszij komen op de ranglijst, maar nam de zestiende plek met het behaalde punt weer over. FC Groningen hield afgelopen weekend NAC Breda nog op keurig op afstand, maar zag de Brabanders twee punten dichterbij plek 13 komen door hun zege op Feyenoord. Willem II is de nummer 15 van de ranglijst en Roda JC staat op plek 18. Voor FC Groningen is zondag 11 maart PEC Zwolle in het Noordlease Stadion de volgende opponent.

RJ18030439443

Laatste nieuws