string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Groningen houdt hoofd tegen NEC nu wel koel.

Zaterdag 20 februari 2010 om 23:09

FC Groningen heeft zaterdagavond in Nijmegen met 2-0 gewonnen van NEC. Goran Lovre opende in de beginfase de score. Tim Matavz maakte vlak na rust de tweede treffer. Leandro Bacuna kreeg na een klein uur een rode kaart. Door de zege stijgt de FC naar plek acht.

Gibril Sankoh en Leandro Bacuna keerden terug in de basis bij FC Groningen. Het duo was afgelopen zondag nog geschorst in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Mike Zonneveld en Theo Lucius startten daardoor op de bank bij de ploeg van trainer Ron Jans, die 16 punten behaalde uit de laatste zeven competitieduels. In De Goffert trof hij in het team van Wiljan Vloet die andere ploeg in vorm. Ook NEC behaalde 16 punten uit de afgelopen zeven duels en schakelde en passant in Euroborg FC Groningen uit in het bekertoernooi. Het eerdere competitieduel eindigde in een 2-2 gelijkspel.
FC Groningen begon vrij slordig het duel in de 24ste speelronde en leidde met driemaal balverlies het gevaar in van de thuisploeg. Doelman Luciano maakte onder meer een schot v an John Goossens onschadelijk. In de achtste minuut kwam de FC op voorsprong uit een standaardsituatie. Een hoekschop van Thomas Enevoldsen werd laag doorgekopt door Andreas Granqvist en vervolgens van ruim tien meter binnengekopt door aanvoerder Goran Lovre: 0-1.
Na ruim een kwartier pleegde Andreas Granqvist ongewild een aanslag op zijn landgenoot Fredrik Stenman. In een poging uit te verdedigen ramde hij de bal keihard in het gezicht van de linksback, die na een korte verzorgende handeling overigens wel de wedstrijd kon vervolgen. Halverwege de tweede helft nam de FC nog twee gevaarlijke afstandsschoten. Leandro Bacuna mikte over het doel van Gabor Babos. Danny Holla raakte de lat keihard middenop.
In het vervolg van de eerste helft blonk NEC niet uit in verzorgd veldspel en leed het veel balverlies. Uit de vele snelle tegenaanvallen wist Groningen echt niet echt kansen te creëren. Zo werd 0-1 ook de ruststand. In het begin van de tweede helft kreeg NEC meteen een enorme kans. Op de rand van buitenspel kwam Burgzorg in schotpositie. Luciano had zijn doel evenwel goed verkleind en dwong zijn tegenspeler over te schieten. In een razendsnelle tegenstoot stond Enevoldsen aan de basis van de tweede treffer. Hij gaf een passje op Morten Nordstrand die Tim Matavz vervolgens in staat stelde zijn achtste seizoenstreffer te maken: 0-2.
Zo leek de wedstrijd in helemaal in handen van Groningen. In de zesde minuut kreeg Danny Holla bij een reddende actie van doelman Luciano diens vuist in diens gelaat. Hij moest per brancard het veld verlaten en werd afgelost door Mike Zonneveld. Maar niet voordat een zeer gevaarlijke situatie voorbij was gegaan terwijl deze wissel geweigerd was door het arbitrale kwartet. Een vrije trap van Goossens werd daarbij door Björn Vleminckx rakelings over gekopt. Nog voordien was Lorenzo Davids de eerste invaller van de wedstrijd geweest.
Daarna volgden de ontwikkelingen zich in hoog tempo op. Eerst was er in de 57ste minuut een schotkans van zeer dichtbij die door Luciano onschadelijk gemaakt. Een minuut later kreeg Leandro Bacuna een directe rode kaart wegens een overtreding van achteren op Bas Sibum. Gelukkig hield daarmee voor Groningen de gelijkenis op met het vorige uitduel, bij Heracles. Want nu hield de FC het hoofd namelijk wel koel en stelde het professioneel de drie punten veilig.
Vervolgens werd er over en weer nog wat gewisseld. Morten Nordstrand werd net als in Heracles geofferd ten behoeve van het 4-4-1 systeem en zag Theo Lucius de rol van stofzuiger op het middenveld komen vervullen. Saidi Ntibazonkiza was bij NEC in de ploeg gekomen. Tim Matavz werd vervolgens letterlijk op de teentjes getrapt door Patrick Pothuizen en kreeg verzorging. En de klok tikte verder weg in het nadeel van de thuisclub. Matavz kreeg vervolgens nog geel voor spelbederf en werd even later afgelost door Nicklas Pedersen.
NEC kreeg in de slotfase pas grote kansen. Zo kreeg gelegenheidsaanvaller Pothuizen een schotkans terwijl Andreas Granqvist geblesseerd op de grasmat lag en schoot Fejzullahu rakelings over uit een overigen foutieve ingooi van Vleminckx (op één been). Groningen had nog een goede counterkans om zeep geholpen tien Nicklas Pedersen op aangeven van Enevoldsen in het zijnet schoot.
Na slechts drie minuten extra tijd kwam er een einde aan het treffen tussen de nummer 10 en de nieuwe nummer 8 van de ranglijst. FC Groningen heeft met nog tien reguliere duels te gaan een achterstand van slechts drie punten op de nummer 5 van de Eredivisie, AZ. Volgende week komt de nummer 4, Feyenoord, op bezoek in een uitverkocht Euroborg.
Opstelling FC Groningen
Luciano; Blind, Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla (56’ Zonneveld), Bacuna (58’ rood), Enevoldsen, Lovre;  Nordstrand (65’ Lucius), Matavz (72’ Pedersen).
Rest bank: Van Loo, Koç, Hiariej.
Opstelling NEC
Babos; Zomer, Pothuizen, Fejzullahu, Wellenberg, Sibum, Vleminckx, Burgzorg, Goossens, Radomski (63’ Ntibazonkiza), Nuytinck (53’ Davids).
Rest bank: Baart, Van Eijden, Kivuvu, Worm, Heubach.
Toeschouwers: 12.200
Scores: 8’ Lovre (Granqvist) 0-1; 48’ Matavz (Nordstrand) 0-2.
Scheidsrechter: Janssen
Grensrechters: Van Dongen en Steegstra,
Vierde official: Tulleners
Rode kaart: 58’ Leandro (overtreding van achteren op Sibum)
Gele kaarten: 49’ Pothuizen (overtreding  op Matavz), 66’Sankoh (overtreding op  Ntibazonkiza), 70’ Matavz (spelbederf), 77’ Luciano (tijdrekken), 87’ Wellenberg (overtreding op Pedersen)

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard