Groningen herstelt zich in Doetinchem.

Zaterdag 18 april 2009 om 22:14

FC Groningen heeft zaterdagavond in Stadion De Vijverberg met 1-0 gewonnen van De Graafschap. Marcus Berg scoorde uit een strafschop de enige treffer. Doelman Luciano had een drukke avond en hield zijn doel schoon. Groningen staat nu nog steviger op plaats zes van de ranglijst.

Trainer Ron Jans moest in de aanloop naar het uitduel met De Graafschap flink improviseren in aanvallend opzicht. Naast de geblesseerden Garcia, Andersson, Pedersen, Matavz was Koen van de Laak geschorst wegens zijn vijfde gele kaart van het seizoen in de afgelopen wedstrijd. Ook Levchenko was nog niet van de partij en tot overmaat van ramp bleek ook Stenman in de aanloop naar de wedstrijd geblesseerd.

Een meevaller was er ook nog. Marcus Berg bleek ondanks last van zijn hiel toch in staat te starten in de basis. In diezelfde was ook – voor de tweede keer – een plekje ingeruimd voor Beloften-spits Pepijn Kluin. In de achterhoede kwam Svejdik in de plek van Stenman te spelen en op het middenveld was aanvoerder Matthijs ingewisseld voor Ajilore. Door de afwezigheid van reserve-aanvoerders Levchenko en Van de Laak droeg Goran Lovre deze keer de aanvoerdersband rond de bovenarm.

Het was ook de Serviër die in de eerste minuut – op aangeven van Ondrej Svejdik – de bal met de punt van de schoen links naast het doel van Heijblok mikte. Het eerste kwart van de wedstrijd gebeurde er voor het overige bar weinig voor de beide doelen. In de twintigste minuut werd topscorer Marcus Berg met een gele kaart bestraft toen hij een voorzet van Martijn Meerdink met de hand richting de bal reikte. De Zweed is door de zevende gele kaart van het seizoen geschorst in het thuisduel met Willem II.

In de 24ste minuut van de wedstrijd kreeg Jason Oost aan de kant van De Graafschap een enorme kans. Hij passeerde eerst Luciano, maar zag vervolgens hoe Gibril Sankoh met een sliding tussenbeide kon komen en het gevaar neutraliseerde. Daarna was het nog even billenknijpen voor het Groningse doel, maar liep een scrimage met wat kunst en vliegwerk toch goed af voor de uitclub.

Vijf minuten later kreeg de wedstrijd aan de andere kant een belangrijke wending. Pepijn Kluin veroverde na een sterke actie een hoekschop. Die bal werd genomen door Danny Holla en belandde ongelukkig op de arm van Rogier Meijer. De Belgische arbiter Wouters bestrafte de handsbal met een strafschop. Dat buitenkansje liet de Zweed niet liggen. En zo tekende hij van elf meter zijn zeventiende seizoenstreffer aan: 0-1.

Even later ging Berg op de rand van het strafschopgebied neer in een duel met Joost Volmer. Er bleek geen sprake van een overtreding. Oost was daarna aan de overkant nog weer eens betrokken bij een hachelijk moment, maar plaatste zijn voorzet op een Groningse verdediger. Voor de pauze was de laatste kans voor de bezoekers. Een voorzet van Danny Holla werd ingekopt door Pepijn Kluin maar eenvoudig gevangen door Heijblok. Berg werd in de rust bedankt voor verdere diensten in de wedstrijd en vervangen door Paul Matthijs. Oluwafemi Ajilore en Goran Lovre kreeg hierdoor beiden een meer aanvallende rol toebedeeld.

De voorsprong werd door FC Groningen gekoesterd. De thuisploeg ging in de tweede helft wel meer nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt, maar had daarin eigenlijk slechts één troef. En die luisterde naar de naam Ben Sahar. De Israëliër was diverse malen gevaarlijk, maar vond telkens de prima keepende Luciano op zijn weg. Bovendien werden zijn acties steeds meer voorspelbaar, omdat hij vrijwel nooit een bal aan een tegenspeler afgaf.

Danny Holla ging na vijf minuten tegen de vlakte na een charge van Meijer, waarna een blessurebehandeling volgde. Bij het verlaten van het veld voegde hij de scheidsrechter nog wat zaken toe, wat Holla op een gele kaart kwam te staan. Groningen kreeg vijf minuten later nog een prima kans toen Ajilore uit een voorzet van Lovre inkopte. In de rebound via Graafschap-goalie was Pepijn net te lat bij de bal.

De ene Belgische scheidsrechter, Luc Wouters, liet zich na een klein uur geblesseerd vervangen door zijn landgenoot Karim Saadouni. Ook de invaller-arbiter gaf nog een gele kaart wegens spelbederf aan de FC. Ditmaal was Gibril Sankoh de ontvanger. De Graafschap kreeg schotkansen in de persoon van Schuurman, Sahar, nog eens Sahar, Sahar en tenslotte ook nog Meijer. Telkens waren de schoten op doel gericht en steeds verrichtte Luciano reddingen. In de extra tijd zat hij er eens naast, maar had hij geluk dat de kopbal van het hoofd van Geert den Ouden ook naast gericht was.

Frank Olijve had op dat moment de laatst beschikbare aanvaller afgelost, waardoor FC Groningen op dat moment binnen de lijnen stond met een zestal spelers die van nature middenvelder zijn. Aan de zijde van De Graafschap was het opmerkelijk dat de doelman de allerlaatste kans van de wedstrijd kreeg. Met nog enkele seconden op de klok kopte hij de bal recht in de handen van zijn collega Luciano. En zo bleef de score ongewijzigd: 0-1.
FC Groningen heeft nu 49 punten en staat er uitstekend voor in de strijd om de vier play-offplaatsen. Na de halve finales in het bekertoernooi van komende week zal meer duidelijk worden over de uiteindelijke indeling van dat toetje in de Eredivisie. De komende weken zullen in het teken staan van het behalen van thuisvoordeel. Komende zondag speelt FC Groningen – zonder Marcus Berg, maar weer met Koen van de Laak – thuis tegen Willem II