Groningen heeft geen kind aan Veendam

10 juli 2009

FC Groningen heeft vrijdagavond in Harkstede eenvoudig van BV Veendam gewonnen. De jaarlijkse traditionele derby was jarenlang een zware opgave voor de FC, maar in de editie 2009 won de Eredivisionist overtuigend: 3-0. Het leverde de Stadjers een vrij weekend op.

Aan de zijde van Veendam was ex-FC’er Paul Matthijs de grote afwezige. Zijn voormalige trainer Ron Jans had niet de beschikking over de drie Zweden Berg, Granqvist en Andersson en ook niet over middenvelder Goran Lovre (enkel), Pepijn Kluin (knie) en Nicklas Pedersen (been).

Wel van de partij was nieuweling Serhat Koç, die zich ook in de vierde oefenpot ontpopte tot een ware plaag voor de defensie van de tegenpartij. Met name in de eerste helft hield de geboren Eindhovenaar de Oost-Groninger defensie flink aan het werk. Het was dan ook niet vreemd dat hij na twintig minuten de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg. Hij mikte echter nipt rechts naast het doel van Jeroen Lambers.

Een minuut later was het wel raak voor de kleinste van de elf FC’ers. Een combinatie binnen de zestien meter werd afgerond met een prachtige boog die precies in de linker winkelhaak van het Veendam-doel eindigde: 1-0. Nog voor de pauze had Groningen verder afstand kunnen en moeten nemen. Gonzalo Garcia kreeg daarvoor de meest uitgelezen mogelijkheid op een presenteerblaadje van Sepp De Roover, maar schoot over.

Na de pauze was de helft van de veldspelers aan FC-zijde vervangen. De wisselingen gingen niet ten koste van de aanvalslust van de paars-groenen. Een schot voorlangs van Darryl Lachman en een kopbal op een haar na naast het doel afkomstig van het hoofd van Jeffrey Rijsdijk gingen vooraf aan een treffer van diezelfde ex-Spartaan. Op aangeven van Frank Olijve schoot Rijsdijk pasklaar onder de lat: 2-0.

Nog eens drie wissels later was het tijd voor het slotakkoord van FC Groningen. In de 83ste minuut waren de rollen nu omgedraaid. Frank Olijve werd nu geassisteerd door Rijsdijk en zorgde voor de 3-0 eindstand. Daar had invaller Tim Matavz nog verandering in kunnen aanbrengen en even later ook Mart Dijkstra, maar een ruimere zege bleef de ploeg van Joop Gall bespaard. Collega Ron Jans gaf zijn ploeg het weekend vrijaf. Maandag om 10.00 uur meldt de ploeg zich weer in Haren. Dinsdagavond om 19.00 uur wordt in Assen gespeeld tegen FC Emmen.

Opstelling FC Groningen
Van Loo; De Roover (46’ Hiariej), Sankoh (46’ Lachman), Svejdik (72’ Dijkstra), Stenman (72’ Krohne); Ajilore (46’ Metaj), Post (46’ Rijsdijk), Holla, Van de Laak; Koç (77’ Matavz), Garcia (46’ Olijve).

Toeschouwers: 2.250
Scores: 21’ Koç 1-0, 56’ Rijsdijk 2-0, 83’ Olijve 3-0
Scheidsrechter: Blom

Laatste nieuws