Groningen haalt uit tegen PEC Zwolle: 5-1.

Zondag 16 april 2017 om 16:39

FC Groningen heeft zondagmiddag in het Noordlease Stadion met 5-1 uitgehaald tegen PEC Zwolle. Bij rust was de stand al 3-0. Mimoun Mahi (2x), Bryan Linssen (2x) en invaller Ajdin Hrustic zorgden voor de productie van de thuisclub, die nu tiende staat op de ranglijst met nog slechts één punt achterstand op Heracles Almelo (9e).

Met nog vier speelrondes voor de boeg was het in het Noordlease Stadion aanhaken of afhaken voor FC Groningen en PEC Zwolle. Winst zou een stap richting de negende plek betekenen en verlies een schuin oog naar beneden op de ranglijst tot en met de meimaand. Bij FC Groningen werden de verwachte twee wisselingen toegepast ten opzichte van de week ervoor. Etiënne Reijnen en Simon Tibbling begonnen vanaf de reservebank en Oussama Idrissi en Yoëll van Nieff kregen een basisplaats toebedeeld.

De beginfase van de wedstrijd kende kansen en mogelijkheden voor beide ploegen. Zo was Queensy Menig gevaarlijk voor de gasten. Maar nog binnen het eerste kwartier scoorde FC Groningen een doelpunt. Op aangeven van Mimoun Mahi vanaf de rechterkant van het strafschopgebied maakte Bryan Linssen de openingsgoal: 1-0. Het was alweer zijn zevende treffer in de afgelopen zes wedstrijden dat hij meespeelde. Linssen is ‘on fire’ dus!

Binnen vijf minuten werd de score verdubbeld. Oussama Idrissi gaf in dit geval de assist op clubtopscorer Mimoun Mahi die zijn dertiende van het seizoen binnen knalde: 2-0. Zeven minuten voor de pauze nam Groningen al een flink voorschot op de drie punten toen Oussama Idrissi met zijn tweede assist van de wedstrijd (uit een hoekschop) Bryan Linssen in stelling bracht. Linssen kopte vakkundig de 3-0 binnen, nadat Yoëll van Nieff even eerder nipt naast had gekopt.

Groningen kwam vervolgens slecht uit de kleedkamer. Binnen een minuut lag de 3-1 van Nicolai Brock-Madsen achter Sergio Padt en vier minuten later moest diezelfde goalie handelend optreden en was Jason Davidson nog eens redder in nood, door een bal van de doellijn te redden. In de 53ste minuut gaf Groningen het enige juiste antwoord door de 4-1 binnen te knallen. Op aangeven van oud-Zwollenaar Jesper Drost scoorde Mahi zijn 14e!

Bij Groningen werden achtereenvolgens alle betrokkenen bij de eerste drie doelpunten afgelopen door verse krachten. Bryan Linssen, Mimoun Mahi en Oussama Idrissi mochten met applaus naar de kant en werden afgelost door Alexander Sørloth, Ajdin Hrustic en Simon Tibbling. Na een afgeslagen schot van de ene invaller, Sørloth, kreeg de andere invaller een herkansing: Hrustic krulde twee minuten voor tijd de 5-1 tegen de touwen. Dat was ook de eindstand.

Zo haakt FC Groningen aan en heeft het drie wedstrijden voor het einde van de competitie nog één punt achterstand op de huidige nummer 9, Heracles Almelo. Komende zaterdag gaat FC Groningen op bezoek bij de hekkensluiter Go Ahead Eagles, dat momenteel in acuut degradatiegevaar verkeert. De Deventenaren zullen hoe dan ook op zaterdagavond nog niet kunnen degraderen, omdat directe concurrent Sparta zondag pas in actie komt en de achterstand momenteel vijf punten bedraagt.