string(9) "claudebot"

Groningen gelijk tegen Willem II.

Zondag 26 april 2009 om 18:13

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg doelpuntloos gelijk gespeeld tegen Willem II en heeft nu nog één punt nodig om definitief als zesde te eindigen. Domper was in de slotfase een rode kaart voor Gibril Sankoh, die daarmee het risico loopt het begin van de play-offs te missen.

Er stonden in Euroborg twee ploegen aan de aftrap die hun doel bijna bereikt hadden. Willem II wist dat het nog eens puntje nodig had om twee speelronden voor het einde van de competitie definitief veilig te zijn van lijfsbehoud. En FC Groningen had nog een overwinning nodig om zeker te zijn van de zesde plek en daarmee thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs om Europees voetbal.

In de voorhoede van FC Groningen had trainer Ron Jans één extra troef in handen in vergelijking met de gewonnen uitwedstrijd bij De Graafschap. Tim Matavz keerde namelijk terug bij de selectie. Verder had Marcus Berg de plaats van Koen van de Laak ingenomen op het strafbankje. In de basiself keerde Evgeniy Levchenko terug na een blessure die hem twee duels kostte. Oluwafemi Ajilore begon daardoor op de bank. Door blessures waren Gonzalo Garcia, Petter Andersson, Fredrik Stenman en Nicklas Pedersen niet inzetbaar.

Twee weken geleden werd de FC in eigen huis nog ‘verrast’ door een vrijuit spelend Vitesse dat de thuisploeg toen het mes op de keel zette. Deze keer waren de rollen we omgedraaid en was Groningen eigenlijk de enige ploeg die er helemaal voor ging. De Tilburgers probeerden de thuisclub niet in het ritme te laten komen en pasten behoorlijk wat vertragingstactieken toe. Na schotkansen voor Sepp De Roover (2x) en Martijn Meerdink aan de ene kant was Sergio Zijler aan de overzijde gevaarlijk.

Arbiter Van Egmond leek zich te hebben voorgenomen de kaarten op zak te houden, toen hij overtredingen van Biemans en Messoudi op respectievelijk Koen van de Laak en Sepp De Roover uitsluitend met een vrije trap bestrafte. De spelhervattingen zorgden over het algemeen niet echt voor veel gevaarlijk. Dat gevaar was er wel toen Andreas Granqvist nog tot een kopkans kwam in het laatste kwartier van de eerste helft.

Na de pauze zette het spelbeeld zich voort. Danny Holla kreeg een schotkans, Pepijn Kluin een kopkans en na klein een uur spelen raakte Holla op aangeven van Goran Lovre de binnenkant van de paal. In die fase namen ook Lovre en De Roover nog schoten. Het publiek in Euroborg kwam tot leven en een aantrekkelijke middenfase van de tweede helft was het gevolg. Beide trainers sloegen aan het wisselen. Zo bracht Ron Jans de verse Oluwafemi Ajilore en Tim Matavz in voor Evgeniy Levchenko en Goran Lovre.

Het begin van het laatste kwartier was het even schikken geblazen voor de FC-defensie toen een op het oog ongevaarlijke inzet van Schmeltz alsnog tegen de paal rolde. Het was het grootste gevaar dat de gasten aanrichtten. Hoewel Groningen nog wel bleef aandringen, stevende het duel toch af op een zeer vriendschappelijke puntendeling.

Daar bracht Gibril Sankoh echter nog even verandering in. Allereerst door in de 82ste minuut zijn zevende gele kaart en daarmee een schorsing op te lopen. En zeven minuten later als klap op de vuurpijl ook nog een directe rode kaart voor gevaarlijk inkomen op linksback Léo Veloso van de Tilburgers. Een minuut later kreeg Martijn Meerdink ook nog een gele kaart. Na drie minuten blessuretijd was de conclusie dat vooral het aanstaande ontbreken van Sankoh een smet op een verder hoopvol optreden van de FC is geweest.

Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Svejdik, Holla, Meerdink, Levchenko (67’ Ajilore), Lovre (73’ Matavz), Kluin, Van de Laak.
Rest bank: Van Loo, Matthijs, Veldmate, Metaj, Hiariej.

Opstelling Willem II
Aerts, Janse, Swinkels, Veloso, Musampa, Demouge, Mourad (68’ Vorthoren), Messoudi (68’ Schmeltz), Zijler, Kargbo, Biemans.
Rest bank: Moens, Pereira, Martha, Wau, Reniers.

Toeschouwers: 21.737 (uitverkocht)
Scheidsrechter: Van Egmond

Rode kaart: 89’ Sankoh
Gele kaarten: 82’ Sankoh, 90’ Meerdink

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’