Groningen geeft koppositie uit handen.

Zaterdag 18 december 2010 om 22:33

FC Groningen heeft zaterdagavond de unieke mogelijkheid laten liggen om aan kop van de Eredivisie te komen. Een 2-0 voorsprong bij rust werd in de tweede helft bij Excelsior verspeeld. Dusan Tadic maakte zijn eerste competitietreffer. De andere FC-treffer van een eigen doelpunt van doelman Paauwe.

Bij FC Groningen kon trainer Pieter Huistra weer beschikken over rechtsachter Maikel Kiefteneld, die vorige week geschorst was. Tim Sparv ontbrak juist wegens een schorsing. Zijn plek op het middenveld werd ingenomen door Oluwafemi Ajilore. In de verdediging ontbrak de zieke Jonas Ivens. In zijn plek speelde Jeroen Veldmate naast Andreas Granqvist centraal in de verdediging. De rest van de basis was ongewijzigd ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen AZ.
In Rotterdam kwam FC Groningen terecht op een uitstekend bespeelbaar hoofdveld, dat volledig sneeuwvrij was gemaakt. Onder die prettige omstandigheid nam Groningen al in de zevende minuut afstand van Excelsior. Danny Holla leverde de bal op het middenveld in bij Dusan Tadic die na een enkele passeerbeweging nota bene met zijn rechterbeen zijn eerste seizoenstreffer binnen schoot: 0-1. Daarna waren er enkele mogelijkheden voor de thuisclub, waarvan de schoten van Van Steensel en Vincken het doel van Luciano maar op een haar na misten.
Na een klein halfuur spelen hielp Excelsior-doelman Groningen een handje. Een strakke voorzet van Fredrik Stenman werd door de goalie bij de eerste paal van richting veranderd en plofte pardoes in het doelvlak: 0-2. Met die stand op het scorebord begon het spaarzame thuispubliek wat te morren en hief het goed gevulde bezoekersvak het spreekkoor ‘Wij staan bovenaan’ aan. Een klein kwartier voor rust kwam topscorer Guyon Fernandez in de ploeg voor de geblesseerde linksbuiten Lagouireh.
De tweede helft was het wedstrijdbeeld heel anders dan voor de pauze. Na vier minuten spelen ging Bergkamp tegen de vlakte binnen het zestienmetergebied nadat hij door Oluwafemi Ajilore licht getoucheerd werd. Arbiter Bas Nijhuis gaf een strafschop die door Koolwijk onberispelijk werd ingeschoten: 1-2. En het was daarmee weer een wedstrijd. Excelsior vond nieuwe energie, terwijl Groningen zich meer naar achteren liet drukken.
FC Groningen wist zich nog enkele kansen te creëren, zoals door Gonzalo Garcia die het van afstand probeerde. Excelsior was gevaarlijk in de persoon van Jordy Clasie die zijn schot zag gekeerd door Luciano. Een inzet van Guyon Fernandez werd geblokt en ook vloog nog eens een knal van Van Steensel voorlangs. In die fase bracht trainer Huistra twee wissels binnen de lijnen. Thomas Enevoldsen en Tom Hiariej kwamen in de ploeg voor Danny Holla en Petter Andersson.
In de slotfase werd het onder de koude omstandigheden steeds heter onder de voeten van FC Groningen. Fredrik Stenman kreeg een gele kaart, even later werd een treffer van Excelsior afgekeurd wegens ‘aanvallen van de keeper’, Van Steensel kreeg een gele kaart en vervolgens Oluwafemi Ajilore. Dat gebeurde allemaal binnen een tijdsbestek van vier minuten. Met een 2-1 voorsprong ging FC Groningen het laatste kwartier in.
Excelsior-trainer Alex Pastoor gebruikte met Wattamaleo en Gudde ook nog de laatste twee wisselmogelijkheden en ging op jacht naar de gelijkmaker. Enkele hachelijke situaties voor het doel van Groningen gingen vooraf aan de ‘fatale’ 89ste minuut. Jeroen Veldmate moest met een losse veter even het veld verlaten en Tim Matavz kwam uit de middencirkel meeverdedigen, maar kon niet voorkomen dat een verre ingooi via Nelom voor de voeten van Daan Bovenberg terecht kwam. Laatstgenoemde poeierde de bal langs de voor hem goede kant van de linkerpaal: 2-2.
Zo gaf FC Groningen een op het oog veilige marge van twee doelpunten in de slotfase nog weg in een duel dat veel weg had van het scenario van Groningen-Ajax uit de eerste speelronde van de competitie. Komende donderdag speelt FC Groningen in de achtste finale van de KNVB-beker uit bij SC Genemuiden. Daarna begint de winterstop voor FC Groningen dat met een derde of vierde plek op de ranglijst en 37 punten kan terugkijken op een uitstekende fase van 19 wedstrijden.

Luciano; Kieftenbeld, Granqvist, Veldmate, Stenman; Holla (65’ Enevoldsen), Ajilore; Garcia, Andersson (68’ Hiariej), Tadic; Matavz.
Rest bank: Van Loo, Kunst, Lachman, Metaj, Bacuna.
Opstelling Excelsior
Paauwe, Bovenberg, Nieveld (84’ Gudde), Van Steensel (77’ Wattamaleo), Nelom, Clasie, Ramsteijn, Koolwijk, Vincken, Bergkamp, Lagouireh (32’ Fernandez).
Rest bank: Van Haeften, Alisic, Isoufi, Eekma.
Toeschouwers: 3.045
Scores: 7’ Tadic (Holla) 0-1, 29’ Paauwe (eigen doelpunt) 0-2; 49’ Koolwijk (strafschop) 1-2, 89’ Bovenberg (Nelom) 2-2.
Scheidsrechter: Nijhuis
Grensrechters: Goosens en Bexkens
Vierde official: Lindhout
Gele kaarten:  72’ Stenman (overtreding op Vincken), 75’ Van Steensel (overtreding op Enevoldsen), 76’ Ajilore (overtreding op Fernandez)