Groningen en Cambuur delen punten in Euroborg.

Zondag 02 maart 2014 om 16:40

FC Groningen en SC Cambuur hebben zondagmiddag in Euroborg gelijkgespeeld. Na een 0-0 ruststand werd het 1-1. Tjaronn Chery opende de score, waarna Elvis Manu de eindstand bepaalde door een benutte strafschop.

In Euroborg stonden beide ploegen voor het eerst sinds 1994 in Groningen tegenover elkaar. Die Eredivisie-ontmoeting eindigde in 2-2. Een jaar eerder hadden de Friezen het andere Eredivisieduel in het Oosterpark met 1-0 gewonnen. Na 25 speelronden in het seizoen 2013/2014 scheidden drie punten de nummers 9 en 12 van de ranglijst. Eerder in de competitie was SC Cambuur in eigen huis met 4-1 te sterk gebleken.
De openingsfase van het duel was onbetwistbaar voor FC Groningen. Género Zeefuik stond voor het eerst sinds 21 september 2013 weer eens aan de aftrap in Euroborg en loste na twee minuten het eerste schot van de wedstrijd. Vervolgens schoot Tjaronn Chery over na een spelhervatting. Het was een duel met veel overtredingen, maar waarin ook veel toegelaten werd door arbiter Kevin Blom.
Aan de overzijde moest Marco Bizot ook enkele keren in actie komen, ook al was er ook enkele keren afgevlagd wegens buitenspel. Género Zeefuik leek nog een keer alleen op doelman Leonard Nienhuis af te kunnen stormen, maar zag de bal te ver voor zich uit stuiten. Goed doorjagen van diezelfde Zeefuik leverde Filip Kostic balbezit op, maar de Serviër verzuimde vervolgens een vrije medespeler te vinden om de bal in het door de doelman verlaten doel te werken.
Michael de Leeuw schampte vervolgens de paal met een schot vanaf links en Zeefuik schoot via een Cambuur-speler vlak voor rust rakelings rechts naast het doel. Beide kansen ontstonden na de middenfase van de eerste helft, waarin Cambuur meer grip op het duel begon te krijgen. Na de pauze moest Ramon Leeuwin met een liesblessure afhaken en werd hij vervangen door Robert van Boxel.
Na vijf minuten in de tweede helft leverde Filip Kostic zijn vijfde assist af van deze Eredivisie. Deze voorzet werd door Tjaronn Chery tot doelpunt verheven: 1-0. Chery vierde de treffer in de armen van de warmlopende Nick van der Velden. Andraz Kirm was voor de pauze al aan zijn warming-up begonnen en loste de geblesseerde De Leeuw af, die moest afhaken met een hamstringblessure.
Na de openingstreffer werd de wedstrijd feller en feller en had Blom steeds vaker zijn fluit en de gele kaart nodig om het duel in goede banen te leiden. Bij Groningen gingen liefst vijf spelers op de bon, van wie Maikel Kieftenbeld volgende week tegen Feyenoord zal ontbreken door een schorsing. Cambuur kreeg kansen in de personen van Jody Lukoki (over) en Marcel Ritzmaier (lat). Eric Botteghin bemoeide zich aan de overkant met een aanval en was bijna doeltreffend.
In de 74ste minuut kreeg FC Groningen een strafschop tegen na een handsbal van Johan Kappelhof. Na enig protest en oponthoud werd deze drie minuten later door Elvis Manu verzilverd: 1-1. Nick van der Velden kwam even later als tweede invaller in de ploeg en verving Tom Hiariej. Ook Richairo Zivkovic kwam in de ploeg, voor Género Zeefuik. Zivkovic kreeg nog een kans en een herkansing, maar wist de bal niet langs Nienhuis te krijgen.
De vijf minuten extra tijd leverden nog veel balbezit op voor Groningen en enkele dreigende situaties, maar Cambuur wist op de been te blijven. Ook speelden de Friezen een ogenschijnlijk gevaarlijke tegenstoot niet zuiver uit waardoor een 1-1 eindstand op het scorebord verscheen. Groningen schiet met het punt weinig op, want heeft nog steeds een achterstand op de huidige nummer 8, PEC Zwolle van één punt. Cambuur is weer een punt dichterbij handhaving. Komende zondag om 14.30 uur is Feyenoord te gast in Euroborg.

Bizot, Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet, Hiariej (79’ Van der Velden), De Leeuw (57’ Kirm), Kieftenbeld, Chery, Zeefuik (83’ Zivkovic), Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Wijnaldum, Lindgren, Van Nieff.