Groningen boekt overtuigende zege op NEC.

Woensdag 05 april 2017 om 21:53

FC Groningen heeft woensdagavond in het Noordlease Stadion met 2-0 gewonnen van NEC. Mimoun Mahi en Juninho Bacuna waren trefzeker voor de ploeg van trainer Ernest Faber. Het was de eerste thuiszege van het kalenderjaar 2017 en de eerste overwinning sinds medio januari. Door de zege klimt de FC een plekje op de ranglijst.

Aan de kant van FC Groningen snakte alles en iedereen naar een broodnodige overwinning. De basiself van trainer was op één positie gewijzigd ten opzichte van de startopstelling tegen AZ. Alexander Sørloth had plaatsgemaakt voor Bryan Linssen, die terugkeerde van een schorsing van twee wedstrijden.

De beginfase van de wedstrijd was evenwel voor de energieke elf van NEC-trainer Peter Hyballa. Hij had liefst vier wisselingen in petto in vergelijking met de opstelling van afgelopen zondag, toen NEC verloor van aartsrivaal Vitesse. De ploeg die acht van de afgelopen negen wedstrijden verloor, startte scherp en zag hoe Sergio Padt een sta-in-de-weg was voor Taiwo Awoniyi, die oog in oog stond met de FC-goalie.

Het zou weer zo’n avond worden voor Padt. Met drie cruciale reddingen was hij een belangrijke steunpilaar voor de ploeg. Bovendien hield de captain voor de achtste keer zijn doel schoon. Daarmee evenaarde hij alvast zijn seizoentotaal van het afgelopen seizoen 2015/2016. In aanvallend opzicht deed de FC na precies een halfuur van zich spreken.

Een interceptie van Bryan Linssen was de inleiding van de 1-0. Via een pass van Juninho Bacuna en een prachtige aanname van Mimoun Mahi wist de laatstgenoemde clubtopscorer zichzelf in stelling te brengen. In de dertigste minuut maakte Mahi zijn elfde seizoenstreffer en beëindigde hij persoonlijk een periode van vijf wedstrijden zonder doelpunt.

Het bleek een flinke mentale tik voor de gasten en een steun in de rug voor de FC die de voorsprong richting de rust bracht. In de tweede helft was de opdracht overduidelijk. Niet achterover leunen met de inmiddels verfoeide 1-1 op de loer, maar op jacht naar méér. En uiteraard achterin zeer scherp blijven. Dat laatste kwam nota bene alleen in gevaar bij een hoekschop en een ingooi rond de zestien van de tegenstander en levensgevaarlijke uitbraken van de Nijmegenaren.

In aanvallend opzicht slaagde de opdracht precies halverwege de tweede helft toen Juninho Bacuna een één-tweetje aanging met Tom Hiariej en Bacuna vervolgens zelf uithaalde. Met zijn allereerste officiële treffer (in 52 optredens) bracht hij de stand op 2-0 en de drie punten een stuk dichterbij. In de slotfase had de uitslag nog veel hoger kunnen oplopen, maar uiteindelijk maalde er niemand meer om.

De reeks van tien competitiewedstrijden zonder overwinning werd tot een einde gebracht, net als de reeks van zes thuisduels zonder zege. Op de ranglijst stijgt FC Groningen naar plek tien en is het gat met de negende plaats nu nog maar één punt. ADO Den Haag, dat woensdagavond uit bij Willem II won, is zaterdagavond – in Den Haag – de volgende opponent. Voor NEC wacht Ajax in Nijmegen.