Groningen-Ajax mondt uit in kaartenfestival

20 april 2019

FC Groningen verloor zaterdagavond in het met 22.288 toeschouwers uitverkochte Hitachi Capital Mobility Stadion voor met 1-0 van koploper Ajax. De winnende goal werd gemaakt door invaller Klaas Jan Huntelaar die door twee gele kaarten en dus rood het einde van de wedstrijd overigens niet haalde. Daarnaast werden er nog eens vijf gele kaarten gegeven door arbiter Dennis Higler. Na de dertiende nederlaag blijft Groningen negende op de ranglijst.

Aan de kant van FC Groningen ontbraken clubtopscorer Mimoun Mahi en daarnaast Django Warmerdam en Michael Breij. Het trio had eerder in de week te kampen gehad met ziekte. Paul Gladon maakte zijn debuut in de basiself van FC Groningen en vormde een aanvalsduo met Kay Sierhuis. Aan de kant van Ajax ontbrak rechtsback Mazraoui door een blessure en was Nicolas Tagliafico zijn vervanger.

In de openingsfase van de wedstrijd kreeg Ajax een grote kans toen Matthijs de Ligt op de paal kopte. Na dat moment gaf de fel en agressief verdedigende thuisploeg vrijwel geen kans meer weg. De vlotte combinatie die afgelopen week nog in de Champions League nog talrijk waren, werden door FC Groningen vakkundig voorkomen in een duel waarin scheidsrechter Dennis Higler aanvankelijk veel toeliet. Sierhuis, Te Wierik en Reis tekenden voor de mogelijkheden van Groningen.

In de tweede helft kwam Groningen ook aanvallend meer in het spel voor en kregen Ritsu Doan en Kaj Sierhuis de betere kans en was het Ajax dat een gevaarlijke inzet door Deyovaisio Zeefuik van de lijn gered zag worden. Daarna ontaardde de wedstrijd alsnog in een ware kaartenregen. Samir Memisevic, Joël Veltman en Ludovit Reis gingen Paul Gladon (eerste helft) achterna in het boekje van Higler. En hoewel de FC in totaal slechts twaalf overtredingen maakte, was Jeffrey Chabot nummer vier aan de zijde van de thuisclub met geel.

Na Klaas Jan Huntelaar viel ook Kasper Dolberg in bij de gasten en in de nieuwe aanvalsbezetting wist de thuisclub meteen tot scoren te komen. Huntelaar was Tim Handwerker te slim af en schoot de 0-1 achter Sergio Padt. De Ajacied trok zijn shirt uit bij het juichen en dat kwam hem vijf minuten later duur te staan. Toen kreeg Huntelaar zijn tweede gele kaart door een overtreding op Samir Memisevic.

In de slotfase was Thomas Bruns al gebracht voor verdediger Tim Handwerker en in de laatste aanvallen ging Mike te Wierik ook nog voorin lopen tegen de tien van Ajax. Het ‘alles of niets’ haalde niet al teveel uit. Groningen was nog het dichtst bij de gelijkmaker toen arbiter en VAR geen overtreding zagen in een handsbal in de zestien. In de extra tijd kreeg de FC waardering van de ruim 22.000 fans, maar stond het uiteindelijk met lege handen. Woensdag volgt alweer de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle.

Laatste nieuws