FC Groningen strijdend ten onder tegen Ajax in bomvolle Euroborg

2 april 2022

FC Groningen heeft zaterdagmiddag met 1-3 verloren van koploper Ajax. Topscorer Jørgen Strand Larsen zette de Trots van het Noorden in de eerste helft vanuit een mooie aanval op voorsprong. Vlak voor rust waren het Davy Klaassen en Dusan Tadić – de aanvaller benutte een opvallende strafschop – die Ajax langszij schoten. Een strijdend FC ging in de tweede helft opnieuw in blessuretijd ten onder: Steven Berghuis zorgde voor een 1-3 eindstand.

In een sfeervolle Euroborg begon de Trots van het Noorden goed aan de wedstrijd. Er werd fel verdedigd en waar het kon hoog druk gezet op de verdediging van Ajax. Na een kwartier spelen werd Ajax iets dreigender, maar verder dan een voorzet van Steven Berghuis – de aanvaller zag zijn trap vanaf rechts op de lat belanden – kwam de ploeg uit Amsterdam niet.
 
FC Groningen gaf weinig tot niets weg en wachtte op zijn moment. En dat kwam er in minuut 20. Paulos Abraham draaide rond de middenlijn goed weg bij zijn directe tegenstander en stoomde op richting het vijandelijke strafschopgebied. Michael de Leeuw trok met een sprint een gat waardoor de Zweedse aanvaller de bal naar een vrijstaande Jørgen Strand Larsen kon passen. De spits legde de bal voor zijn rechter en werkte hem knap in de verre hoek, over doelman André Onana heen. De Noor maakte daarmee alweer zijn twaalfde goal van het seizoen.

photo5927030142809520469

Na het doelpunt ging de FC alleen maar beter spelen. Bjorn Meijer stuurde Abraham met een snelle ingooi weg; de aanvaller zag zijn voorzet net voorbij gaan aan Michael de Leeuw. Niet veel later volgde er wederom een goede kans, ditmaal na een mooie combinatie aan de rechterkant. Strand Larsen kwam net te kort om de voorzet van Mo El Hankouri binnen te koppen. Ook de Leeuw kon er bij de tweede pal net niet bij en de voorzet van Meijer die volgde, leverde net geen gevaar op.
 
In de 38ste minuut was ook Abraham dicht bij een doelpunt. Strand Larsen hield de bal goed bij zich waardoor De Leeuw de buitenspeler weg kon sturen. Na een goede actie kreeg de Zweed de bal niet achter Onana.
 
Ondanks dat FC Groningen het betere van het spel had, kwam Ajax vlak voor rust op 1-1. Dusan Tadić kon na een ingooi van Blind terugleggen en Davy Klaassen tikte bij de eerste paal binnen.
 
Daarmee was de eerste helft echter nog niet gedaan. Een voorzet van Tadic werd weggewerkt. De rebound die volgde was een prooi voor Peter Leeuwenburgh, die met veel spelers voor zich knap redding bracht. Tadić kon de bal echter opnieuw voorgeven. Daarbij raakte Damil Dankerlui de bal met de hand. Bas Nijhuis floot vervolgens voor de rust, maar de VAR riep hem toch naar de kant. Op basis van de beelden besloot de arbiter van dienst toch een strafschop toe te kennen: Tadić benutte het buitenkansje en bepaalde de ruststand: 1-2.

photo5927030142809520491

Na rust ging de FC, met steun van de ruim 22.000 aanwezige supporters, op jacht naar de gelijkmaker. Dat leverde de eerste vijftien minuten echter geen mogelijkheden op. In minuut 65 was het eerste wapenfeit wel weer voor FC Groningen. Melayro Bogarde stuurde na een goede actie El Hankouri weg. Strand Larsen kopte zijn voorzet tegen Onana aan.
 
Ook Ajax werd daarna dreigender. Met veel mensen in het strafschopgebied kwamen de Ajacieden door goed verdedigen echter niet tot een schot en ook Steven Berghuis kon niet afdrukken na terugleggen van Tadić.
 
Met een aantal verse krachten bleef de ploeg van Danny Buijs zoeken naar de gelijkmaker. De Trots van het Noorden knokte voor iedere meter en drong de koploper terug tot in het eigen strafschopgebied. Een aantal dreigende situaties leverde echter geen grote kansen op. Nadat de extra tijd was ingegaan, maakte Steven Berghuis vanuit een counter het beslissende doelpunt: 1-3. Een vechtend FC Groningen kreeg daarmee mee geen beloning voor de geleverde strijd.
 
Volgende week zondag staat er weer belangrijke wedstrijd op het programma: de Derby van het Noorden op bezoek bij sc Heerenveen. Om 12.15 uur wordt er afgetrapt. 

Laatste nieuws