Granqvist speelt Twente in de kaart.

Zondag 22 maart 2009 om 16:55

FC Groningen heeft zondagmiddag in de Grolsch Veste met 2-1 verloren van FC Twente. In de twaalfde minuut kreeg Andreas Granqvist een rode kaart. Elia en Wisgerhof scoorden voor en na de pauze voor de thuisclub. Marcus Berg scoorde in de slotfase de eretreffer. Ondanks de nederlaag blijft de FC zesde op de ranglijst.

Trainer Ron Jans had in de aanloop naar de wedstrijd weer de beschikking over een redelijk complete selectie. Een handvol spelers keerde terug van schorsingen en blessures. Gibril Sankoh was wel afwezig door een schorsing naar aanleiding van zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Ondrej Svejdik speelde daarom centraal in de verdediging naast Andreas Granqvist. Sepp De Roover keerde terug als rechtsback en verving de geblesseerde Tom Hiariej. Overigens waren naast Petter Andersson ook Nicklas Pedersen en Tim Matavz wegens kwetsuren niet inzetbaar.

De opdracht voor de ploeg van Jans was een zelfde mentaliteit aan de dag te leggen als in de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen. De gelijkenis werd in een ander opzicht helaas al gauw het geval toen Andreas Granqvist al na twaalf minuten met een rode kaart naar de kleedkamers werd gestuurd. Hij maakte rollend op de grond zeer opzichtig hands en zo moest FC Groningen net als in Friesland het merendeel van de wedstrijd in ondertal spelen. In de beginfase was FC Twente tweemaal gevaarlijk geweest door een afstandsschot van Ronnie Stam en Eljero Elia die van vrij dichtbij tegen het lichaam van Luciano schoot.

Uit de vrije trap die voortkwam uit de rode kaart werd Kenneth Perez driemaal achter elkaar heel gevaarlijk. Eerste uit de vrije trap zelf, vervolgens in de herkansing door een schot op de lat en daarnaast door een kopbal die naast het doel verdween. Elia was na ruim een kwartier gevaarlijk. FC Groningen stelde er ook nog iets tegenover. Gonzalo Garcia raakte de lat bij een tegenstoot. Even later werd de aanvaller ook naar de kant gehaald omdat Jeroen Veldmate de verdediging weer moest completeren aan de kant van de gasten.

Twente bleef de gevaarlijkste ploeg met kansen voor Perez (redding Luciano), Arnautovic (voorlangs) en een afgekeurd doelpunt van Nkufo in de 32ste minuut. Een minuut later was Marcus Berg aan de overkant gevaarlijk namens FC Groningen, maar mikte de Zweed over. In de tegenaanval stond de groen-witte defensie niet helemaal goed. Eindstation Elia kon op die manier elf minuten voor de pauze de 1-0 aantekenen. FC Groningen wist voor de pauze nog één keer gevaarlijk te worden. Maar na een voorzet van Fredrik Stenman liepen Levchenko en Van de Laak elkaar hinderlijk in de weg.

Het restant van het eerste bedrijf kenmerkte zich door een blessure van Ronnie Stam, die al vijf minuten in de dugout zat toen Romano Denneboom als  zijn vervanger z’n opwachting mocht maken. Ook Marcus Berg moest nog even aan zijn been worden behandeld, maar kon  vervolgens wel verder spelen. Na de pauze kreeg Nkufo namens FC Twente de eerste kans. Nadat Levchenko over had geschoten moest Luciano zich tot zijn uiterste inspannen om een kopbal van Nkufo onschadelijk te maken. Sepp De Roover liet Twente daarna nog eens schrikken maar schiet van hele verre afstand nipt rechts naast het doel van de thuisclub.

Na 65 minuten schoot Marcus Berg nog eens over en leek het erop dat Groningen het tot het einde spannend zou kunnen houden. Danny Holla ging even later op de bon en zal er door zijn vijfde gele kaart in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht – net als Andreas Granqvist – niet bij zijn. In de 72ste minuut werd de score verdubbeld bij een standaardsituatie. Kenneth Perez mikte de bal op het hoofd van Peter Wisgerhof die op die manier de 2-0 aantekende.

Een handvol wissels aan beide zijden later kwam de spanning in de slotfase toch nog weer helemaal terug. Martijn Meerdink had de assist gegeven waaruit Marcus Berg de 2-1 kon binnenschuiven en daarna stond nog één minuut reguliere en drie minuten extra tijd op de borden. Het werd nog even billenknijpen bij de thuisploeg, want Groningen veroverde in die opportunistische fase nog drie hoekschoppen. Daaruit ontstonden nog wat kopkansjes, maar niet meer van het kaliber om als gelijkmaker te kunnen eindigen. Ondanks de nederlaag staat FC Groningen nog altijd op de zesde plek in de Eredivisie. Over twee weken volgt de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Luciano, De Roover, Svejdik, Granqvist (12’ rood), Stenman, Holla (80’ Ajilore), Van de Laak (85’ Meerdink), Levchenko, Lovre, Berg, Garcia (19’ Veldmate).
Rest bank: Van Loo, Matthijs, Metaj, Kluin.