string(9) "claudebot"

Granqvist de gevierde ‘giraf’.

Zondag 10 mei 2009 om 18:38

Andreas Granqvist heeft zijn ploeg zondagmiddag met een weergaloos doelpunt de zege gebracht in het thuisduel met NAC Breda: 1-0. FC Groningen heeft een recordaantal van 36 tegendoelpunten te verwerken gekregen. Luciano hield voor de zeventiende keer zijn doel schoon. Een evenaring van Patrick Lodewijks uit 1991/1992.

In Euroborg bereikte FC Groningen D1 na een spectaculaire voorwedstrijd de finale van het bekertoernooi in District Noord. SC Heerenveen D1 werd ondanks een achterstand van 0-1 en 1-2 uiteindelijk met 3-2 verslagen in de slotfase. Op 6 juni speelt de ploeg nu net als FC Groningen C1 de finale van het toernooi in Hoogezand. Dan kunnen nog twee prijzen worden toegevoegd aan de kampioenschappen van D1 en D2. De jongste jeugd zou in de rust bloemen ontvangen en een ereronde ondergaan.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er aandacht voor het afscheid van drie spelers die de FC zullen verlaten. Evgeniy Levchenko speelde vanmiddag tegen NAC Breda zijn 114de officiële wedstrijd voor de FC. Hij scoorde tot dusver 23 keer voor Groningen. Aanvoerder Paul Matthijs nam afscheid voorafgaand aan het duel waarin hij zijn 299ste ‘cap’ voor zijn FC maakte. Hij kreeg ‘en passant’ ook nog een cadeau vanwege de 250ste competitiewedstrijd die hij onlangs voor de club speelde. Gijs Koopmans is bezig aan zijn elfde seizoen bij de FC. Hij maakte diverse kampioenschappen mee met de jeugdteams en de Beloften. En door de ziekte van Jeroen Veldmate was er ook nog ruimte bij de selectie voor de derde doelman van FC Groningen, die komend seizoen speelt voor Gronitas.

Dan de wedstrijd zelf. Trainer Ron Jans had geen beschikking over de geschorste Gibril Sankoh en de geblesseerden Martijn Meerdink, Nicklas Pedersen, Petter Andersson en Pepijn Kluin. In de basis keerden – ten opzichte van vorige week – vier spelers terug: Fredrik Stenman, Evgeniy Levchenko, Goran Lovre en Gonzalo Garcia. Paul Matthijs, Oluwafemi Ajilore en Shkodran Metaj begonnen daardoor weer op de bank. Daarop zaten opmerkelijk genoeg dus ook twee doelmannen; zowel Brian van Loo als Gijs Koopmans.

FC Groningen begon voorbelovend aan het duel waarin de ploeg voetballend de weg omhoog wilde inzetten. Voor NAC Breda stond het duel in het teken van het definitief veilig stellen van de play-offs. Om die plaatsing in eigen hand te houden, was een zege noodzakelijk. Het feit dat de nummer 9 sinds vrijdag weer verzekerd was van een deelnamebewijs, was een meevaller voor de nummer 8 van de ranglijst. Gezien de instelling die NAC aan de dag legde, was de ploeg er van overtuigd dat maximaal één van de beide concurrenten (FC Utrecht en Vitesse) de ploeg nog voorbij zou komen. Gezien de voorsprong die ADO Den Haag thuis tegen Vitesse had, was de noodzaak punten te pakken gedurende de wedstrijd een stuk minder.

Koen van de Laak was de gevaarlijkste man van de eerste fase van de wedstrijd. Hij schoot in eerste instantie keihard naast het doel van doelman Jelle ten Rouwelaar en kopte enkele minuten later keihard richting diezelfde keeper. Die verrichte daarop de eerste van een reeks prima reddingen. In de negentiende minuut ontving Andreas Granqvist zijn vijfde gele kaart van het seizoen na een overtreding op Anthony Lurling. Omdat twee van die kaarten in dezelfde wedstrijd werden gegeven, levert deze kaart geen schorsing op.

Een vrije trap van Danny Holla na een overtreding op Marcus Berg verdween rakelings over de lat van NAC Breda. Na een gele kaart voor Ellery Cairo wegens een overtreding op Goran Lovre brak een fase aan waarin Marcus Berg twee dotten van kansen kreeg. Beide keren dwong hij Jelle ten Rouwelaar tot nieuwe reddingen. Zo leek de eerste helft af te stevenen op een doelpuntloze tussenstand. Daar nam Andreas Granqvist echter geen genoegen mee. Hij slalomde wederom op onnavolgbare wijze vanaf de middellijn door de defensie van NAC en knalde de bal diagonaal in de rechterbovenhoek: 1-0. Een vrijwel identieke actie aan die in zijn eerste competitiewedstrijd in Euroborg, tegen FC Utrecht. Het leverde hem na afloop de bijnaam ‘giraf’ op, die teamgenoot Gonzalo Garcia hem gaf.

In de tweede helft bleef Groningen geconcentreerd en hield de ploeg ook het betere van het spel. Een mooie aanval op de rechterkant was één van de gevaarlijkste momenten. Na een voorzet van Koen van de Laak werd Marcus Berg echter gehinderd door een Bredase verdediger. NAC was ook nog eens flink gevaarlijk in de persoon van Boukhari die Luciano dwong tot een redding. Nadat Levchenko een kopkans over het NAC-doel had zien verdwijnen, werd Goran Lovre afgelost door Oluwafemi Ajilore.

Zo leek de wedstrijd af te stevenen op een duel waarin diverse records zouden worden gebroken en geëvenaard. Zo zou het record van 56 punten sinds de invoering van het driepuntensysteem worden geëvenaard en het aantal van zeventien ‘clean sheets’ uit het seizoen 1991/1992. En zou het record van 36 tegendoelpunten een verbetering zijn van het aantal van 37 uit datzelfde seizoen. Marcus Berg is met zijn zeventien goals de eerste speler sinds 1995/1996 die namens FC Groningen in de topscorers-top-3 is geëindigd. Mariano Bombarda scoorde destijds 19 treffers en eindigde op de tweede plek.

NAC Breda leek daar nog bijna een stokje voor te steken toen Kees Kwakman keihard inschoot. Luciano gooide lijf en leden nog maar eens in de strijd en voorkwam op die manier dat de recordjacht voortijdig zou eindigen. Aan de kant van FC Groningen maakte Gonzalo Garcia een kwartier voor tijd plaats voor Paul Matthijs. Even later ontving Cairo tot ieders verrassing opeens zijn tweede gele kaart. Hij had arbiter Nijhuis iets te kennen gegevens en was daarbij blijkbaar over de schreef gegaan.

De invalbeurt van Tim Matavz voor Marcus Berg was het laatste wapenfeit van het duel, dat in een 1-0 zege eindigde. Het betekende de elfde thuiszege van het seizoen. Daarvan hield FC Groningen tien keer de nul. Voor de winterstop won FC Groningen acht keer. Na de winterstop werden daar nog eens negen overwinningen aan toegevoegd. Van die negen duels eindigde er zes in 1-0 en drie in 2-0. Van de play-offdeelnemers heeft FC Utrecht dit seizoen nog niet gescoord in competitieverband. Feyenoord en NAC Breda elk één keer doel tegen de FC.

Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Svejdik, Granqvist, Stenman; Holla, Van de Laak, Levchenko, Lovre (64’ Ajilore); Berg (87’ Matavz), Garcia (80’ Matthijs).
Rest bank: Van Loo, Koopmans, Metaj, Hiariej.

Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar, Penders, Zwaanswijk (71’ Gorter), Kwakman, Van der Leegte, Lurling, Kolkka (46’ Reuser), Mtiliga, Cairo, Boukhari (71’ Fehér), Loran.
Rest bank: Jansen, Gilissen, Vallès Prat, Hofstede.

Toeschouwers: 21.752
Score: 44’ Granqvist (-) 1-0

Scheidsrechter: Nijhuis
Grensrechters: Buijk en Simons
Vierde official: Sanders
Rode kaart (2x geel): 31’ en 85’ Cairo (overtreding op Lovre en aanmerkingen op de leiding)
Gele kaarten: 19’ Granqvist (overtreding op Lurling)

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus