FC Groningen B2 boekte de eerste competitiezege van het seizoen en dus mogen de eerste drie punten in goud worden bijgeschreven. Verder waren de resultaten ietwat tegenvallend want alleen Cambuur D1 pakte ook nog de volle buit.

Teams Locatie Groningen
FC UTRECHT A1 3-1 FC GRONINGEN A1
0-1 Jim de Leeuw (28.), 1-1 (42.), 2-1 (46.), 3-1 (90.)

opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Glenn Bijl, Keziah Veendorp, Roland Baas (75.Reinier de Groene), Tolgahan Cicek, Niels Stenekes (80.Thijs Gerlofs), Jim de Leeuw, Liban Abdulahi, Jafar Arias, Willem Gootjes (65.Youri Schuur), Kasper Oldenburger.
De A-junioren verlieten met een nederlaag op zak Utrecht. En dat was gezien het spelbeeld in de eerste helft zeker niet nodig geweest. Aanvankelijk gebeurde weinig voor beide doelen. In de 28ste minuut was het raak. Een ingooi van Tolgahan Cicek werd verlengd door Jafar Arias waarna Jim de Leeuw het laatste zetje gaf. Een tweede treffer zat er in maar Willem Gootjes zag een inzet gered terwijl Niels Stenekes net naast knalde. Drie minuten voor de pauze kwam de thuisploeg vanuit het niets op gelijke hoogte.
De tweede helft begon dramatisch voor de gasten want binnen een minuut kwamen de Domstedelingen op voorsprong. Een kwartier later stond de paal een derde treffer van de thuisploeg in de weg. De Groningers probeerde het daarna nog wel. Zo kopte Jafar Arias nog tegen de lat. In blessuretijd viel de allesbeslissende 3-1. Geen punten dus voor het vlaggenschip dat in de eerste 45 minuten verzuimde om afstand te nemen van de tegenstander.
FC GRONINGEN B1 1-1 FC UTRECHT B1
1-0 Rutger Etten (17.), 1-1 (24.)

opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap, Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Gerald Postma, Ozan Kokcu (69.Dennis Molema), Tyson dos Santos, Stan Haanstra, Rutger Etten, Juninho Bacuna.
Op het veld van vv Actief in Eelde pakten de B-junioren een punt tegen FC Utrecht. “Over de gehele wedstrijd gezien vond ik dat een gewonnen punt,” aldus trainer Peter Moltmaker. De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd. Juninho Bacuna en Stan Haanstra kregen twee goede mogelijkheden. Ook de gasten waren gevaarlijk want zij troffen met een afstandsschot de paal. Na zeventien minuten schoot Rutger Etten met een fraai schot de Groningers naar een 1-0 voorsprong.
“Er werd veel strijd geleverd en het spel ging in fases op en neer. Wel was het aan beide kanten wat onrustig,” vertelde Moltmaker. Nog voor rust tekende Utrecht voor de gelijkmakende treffer. De tweede veertig minuten begon ook nog wel goed voor groenwit met een kansje voor Bacuna. Gaandeweg nam Utrecht het heft in handen. “Zij gaven meer druk op onze goal. Onze doelman (Erwin Heidekamp, red.) onderscheidde zich in die fase met een aantal prima reddingen.”
FC Groningen kreeg nog wel wat uitbraakmogelijkheden maar de eindpass was vaak niet goed. Gescoord werd er in Eelde niet meer. Moltmaker: “We hebben een punt gepakt tegen een prima FC Utrecht. Zij waren de bovenliggende partij maar in gedeelten konden we best meekomen. Ik heb een strijdend team gezien en dit gelijkspel is een prima teamprestatie.”
FC GRONINGEN B2 1-0 ADO DEN HAAG B2
1-0 Sander de Grote (37.)

opstelling FCG B2 Jan Hoekstra, Sammy Feenstra, Luuk Kuipers, Jan Hup, Shivaro Hok-Ahin, Nagesh Amatsaleh, Sander de Grote, Dave Bosgraaf, Tim Riksman, Thomas Reinders (55.Daan Wijma), Luke Millar (73.Noel Wever).
Het is gelukt! In de vijftiende competitiewedstrijd van het seizoen behaalde de onder-16 ploeg van FC Groningen dan eindelijk de eerste zege. Luke Millar was met het hoofd in de beginfase gevaarlijk. Vervolgens besloot Sander de Grote naast terwijl aan de andere kant een bal van de gasten van de lijn werd gehaald. Ook miste een speler van ADO nog vrij voor het doel.
De doelman van ADO kwam goed weg toen hij op een corner van Dave Bosgraaf volledig mistastte. Nadat ADO een grote kans onbenut had gelaten was het drie minuten voor rust raak voor de ploeg van trainer Rick Mulder. Sander de Grote tikte via de paal en na een uitstekende voorzet van Luke Millar binnen.
In de tweede helft werd een inzet van Tim Riksman net overgetikt door de Haagse doelman. Een scherpe vrije trap van Bosgraaf werd vervolgens door iedereen in het strafschopgebied gemist. De gasten kwamen enkele malen voor de goal maar echt dreigend werd de ploeg nooit en daarbij hield doelman Jan Hoekstra het hoofd koel. De FC testte nog eenmaal het doel van ADO en na vijf minuten extra tijd konden de eerste drie punten gevierd worden.
FC VOLENDAM C1 5-1 FC GRONINGEN C1
1-0 (20.), 2-0 (29.), 3-0 (50.), 3-1 Luka Prljic (54.), 4-1 (58.), 5-1 (64.)

opstelling FCG C1 Joep van de Haar, Oege Sietse van Lingen, Daniel Camara Bos, Luka Prljic, Daniel Teune (43.Marnix Koopmans), Tom van de Looi, Jairzinho Leirissa (43.Dion Paapst), Armani Mardjoeki, Daniel van Kaam, Mark Westra (43.Shabani Nduwumuremyi), Jhurrey Margaritha.
De tweedejaars C-junioren kenden op een prachtig bespeelbare grasmat in Volendam een slechte beginfase. “We konden het spel niet maken en begonnen in een te laag tempo. Het was niet overtuigend genoeg,” oordeelde trainer Hugo Alves Velame. De thuisploeg nam voor rust al afstand door tweemaal te scoren. Hugo Alves Velame: “Na rust werd het even wat beter en werd met iets meer lef gespeeld.”
Een kwartier na de hervatting incasseerden de Groningers echter een derde tegendoelpunt. Op een voorzet van Daniel van Kaam kopte Luka Prljic de 3-1 binnen. Maar de schade werd nog groter en met 5-1 werd de FC afgeserveerd. “Dit was geen goede wedstrijd van ons aangezien we ons niveau niet konden halen. We moeten terug kunnen vallen op onze kwaliteiten en strijd leveren,” aldus de trainer.
FC GRONINGEN C2 2-2 FC VOLENDAM C2
1-0 Ashraf Hezam (4.), 2-0 Boy Spijkerman (10.), 2-1 (31.), 2-2 (41.)

opstelling FCG C2 Olav Faber (Mats Roorda), Steyn Strijker (Giovanni Zwikstra), Ken Raghoebar, Mark te Velde, Tapmahoe Sopacua, Mees Gootjes, Jearl Margaritha (Tariq Lancelot), Ashraf Hezam, Lion Kalentjev, Orkun Kokcu, Boy Spijkerman (Mark Jagt).
De onder-14 ploeg begon prima aan de wedstrijd. Nadat de paal een treffer in de weg stond was het Ashraf Hezam die na vier minuten de openingstreffer binnen wist te schieten. Daarvoor waren ook Lion Kalentjev en Boy Spijkerman al dichtbij. Na tien minuten verdubbelde Spijkerman met een beheerst schot de voorsprong. De Groningers domineerden aanvankelijk maar zagen Volendam vlak voor rust toch terugkomen.
In de tweede 35 minuten was het spel van groenwit een stuk minder. Uit een prima uitgespeelde aanval maakten de Oranjehemden gelijk. De ploeg uit Volendam speelde beter maar voor beide doelen was de dreiging minimaal. Tien minuten voor het einde kreeg Lion Kalentjev nog wel een grote mogelijkheid om de thuisploeg naar de winst te schieten. Zijn poging strandde echter op de doelman.
FC GRONINGEN D1 0-0 SC HEERENVEEN D1

opstelling FCG D1 Daan Reiziger, Giovanni Zwikstra, Pim Betzema, Leonel Miguel, Nout de Groot, Quinten Anakotta, Tariq Lancelot, Joris Reiziger, Remco Balk, Jonathan Edens, Joshua Sion. Wissels: Jarno Deuring, Mark Ploeger, Leon Santema, Nick van Leeuwen, Gerwin Heidema.
FC Groningen D1 en SC Heerenveen D1 sloten een wedstrijd zonder hoogtepunten doelpuntloos af. Beide teams probeerden wel voor voetballende oplossingen te kiezen maar daarin ging veel fout. Zo bleven grote kansen voor beide teams uit. Voor rust schoot Remco Balk via een speler van de gasten naast. Na een foute uittrap van de doelman verzuimde Tariq Lancelot van afstand te scoren.
In de tweede helft kon meteen wel een kans voor de gasten, na balverlies bij de Groningers, genoteerd worden. Mark Ploeger stuitte buiten het strafschopgebied nog op de doelman. Zes minuten voor tijd moest doelman Daan Reiziger nog een flinke redding verrichten om Heerenveen van scoren af te houden. “Een terechte uitslag,” vond trainer Arjen Jorritsma.
Teams Locatie Leeeuwarden
SC CAMBUUR C2 2-2 ALMERE CITY FC C2
0-1 (3.), 1-1 Wilko van der Kooi (33.), 2-1 Gabriel Fernando (42.), 2-2 (57.)

opstelling SCC C2 Jesse Molenaar, Koen Blom (60.Jens de Jager), Sidney de Jong, Luc Tjalma, Matthijs Verheul, Gabriel Fernando, Hidde Drost (58.Roy Storm), Werner Bouma, Max de Jong (55.Tom Doldersum), Wilko van der Kooi (45.Ate Ruisch), Nick Kleen (60.Max Huiskamp).
De onder-14 ploeg van SC Cambuur bleef ongeslagen in de voorjaarscompetitie maar moest wederom genoegen nemen met een gelijkspel. “Het was toch wel een apart weekje. De jongens hadden de voorlopige voortgangsgesprekken voor FC Groningen C1 en dus waren we benieuwd hoe de ploeg daarmee om zou gaan. Vreugde en verdriet zaten deze week erg dicht bij elkaar maar het stemt mij tevreden hoe het team daarop gereageerd heeft,” vertelde trainer Rodney van der Hoek na afloop.
De thuisploeg begon slap aan de wedstrijd en kwam na een fout in de opbouw al vroeg op achterstand. Cambuur had het daarna een tijdje lastig. Almere City verzuimde echter de kansjes af te maken. Halverwege kwam de ploeg uit Leeuwarden steeds beter in de wedstrijd en werd ook steeds meer druk gezet. Na een goede actie van Nick Kleen was het Wilko van der Kooi die de gelijkmaker liet aantekenen. De tweede helft begon prima voor geelblauw. Gabriel Fernando schoot de bal in de verre hoek en maakte zodoende de 2-1.
Kansen op meerdere treffers waren er daarna ook maar gescoord werd er niet. Uit een vrije bal kwamen de gasten weer op gelijke hoogte. Sidney de Jong kreeg vervolgens de rode kaart (tweemaal geel) maar Cambuur hield stand. Van der Hoek: “We hadden zelfs nog kunnen winnen maar Jens de Jager schoot vrij voor de doelman over. De jongens hebben hard gewerkt en gezien de lading van dit duel ben ik tevreden. Ze hebben een mooie teamprestatie geleverd,” aldus Van der Hoek.
SC CAMBUUR D1 4-0 GVAV RAPIDITAS D1
1-0 e.d. (20.), 2-0 Mark van der Meer (26.), 3-0 Mark van der Meer (34.), 4-0 Feike Zijlstra (52.)

opstelling SCC D1 Levi de Ron, Chiel Kuiper, Martijn Ferwerda, Milan de Koe, Feike Zijlstra, Kevin de Vries, Quinten Lamsma, Pieter Abe de Jong, Job Zwager, Mark van der Meer, Jhondly van der Meer. Wissels: Marco Kreeft, Rik de Boer, Robert Polee, Sil Bos, Youri Sletering, Kian Visser, Bart Kooistra.
Onder zware omstandigheden wonnen de D-pupillen van SC Cambuur voor het tweede weekeinde op rij van een Groningse opponent. Na de 3-1 van vorige week tegen FC Groningen werden nu ook de punten gepakt tegen GVAV Rapiditas. “Het was in deze wedstrijd moeilijk op gang komen. De jongens hebben echter geprobeerd te voetballen. Wel gaven ze zelf na afloop aan dat het geen goed voetbal was maar dat we aan dit duel wel de drie punten overhielden,” zei trainer Elwin van Keulen.
Ondanks alles ging de thuisploeg met een 2-0 voorsprong de rust in. De eerste treffer werd na een vrije trap in eigen doel gekopt door een speler van GVAV . Vier minuten voor rust schoot Mark van der Meer feilloos binnen na een voorzet van Job Zwager. De goals werden eerlijk over beide helften verdeeld. Op een steekbal van Pieter Abe de Jong was het wederom Van der Meer die trefzeker was. Het slotakkoord kwam op naam van Feike Zijlstra.
Van Keulen: “In de voorgaande twee duels hadden we weinig te duchten van GVAV. Nu werkte bij hun een bepaalde manier van druk zetten goed en daarnaast kwamen ze ook vaker bij onze goal. Bij ons lukte het vandaag gewoon niet. Ballen die van de voet sprongen, passes die niet aankwamen. Maar we moeten accepteren dat niet elke week alles lukt. Wel vind ik dat de jongens continue hun best blijven doen en telkens voor de voetballende oplossingen kiezen.”