Goede tweede helft, maar geen punten in ArenA.

Vrijdag 16 januari 2015 om 22:12

FC Groningen heeft vrijdagavond in Amsterdam met 2-0 verloren van Ajax. De 1-0 viel na een kwartier in de eerste helft. In de slotminuut van de tweede helft scoorde Johan Kappelhof de 2-0 in eigen doel. Beide debutanten Albert Rusnak en Simon Tibbling begonnen in de basiself.

Het eerste kansje van de wedstrijd was na drie minuten voor Jarchinio Antonia, die samen met Michael de Leeuw het aanvalsduo vormde bij de uitploeg. In de dertiende minuut kreeg Ricardo Kishna een mogelijkheid maar zag hij hoe zijn voorzet aangeraakt werd, voor het doel langs vloog en Davy Klaassen vervolgens voorbij de tweede paal niet direct voor een schot kon gaan, maar de bal opnieuw voor gaf. Hier kon de defensie van FC Groningen nog ingrijpen, maar twee minuten later was het wel raak voor de thuisclub. Op aangeven van Lasse Schöne was het Ricardo Kishna die de 1-0 aantekende.
De regerend landskampioen was in de fase tot en met de pauze de meest dreigende ploeg, maar toch wisten de Amsterdammers geen grote kansen te creëren Na 32 minuten kwam Antonia oog in oog te staan met doelman Cillessen van de thuisclub. Met een laag schot met links wist de Groninger het de Ajax-goalie niet moeilijk te maken. Na 37 minuten kreeg Ajax een kopkans bij de eerste hoekschop die het te nemen kreeg. Mike van der Hoorn mikte echter voorlangs. Het was de laatste kans in de eerste helft.
Na de onderbreking kwamen dezelfde 22 spelers binnen de lijnen. De eerste fase van de tweede helft was duidelijk voor de gasten in het groen-zwart. Na een klein kwartier werd Riedewald afgelost door Nick Viergever. Even later was het Davy Klaassen die werd vervangen door Riechedly Bazoer. Groningen bleef het betere van het spel hebben totdat trainer Erwin van de Looi een dubbele wissel toepaste. Lorenzo Burnet en Albert Rusnak werden afgelost door Yoëll van Nieff en Mimoun Mahi.
Op dat moment waren er nog twintig minuten te gaan in de Amsterdam ArenA, waar de FC de voorgaande negentien ontmoetingen slechts twee keer één punt wist te pakken. In de 76ste minuut kreeg Jarchinio Antonia zijn grootste van drie kansen in de wedstrijd tot dat moment. Nu mikte hij rechts naast en over en begon het thuispubliek wat te morren. De 223 FC-fans in het bezoekersvak maakten zich op voor een hoopvolle slotfase.
In de 81ste minuut kreeg Hans Hateboer de enige gele kaart in een zeer sportieve wedstrijd toen de Groninger een snelle uitbraak onderbrak door Andersen aan de schouder te trekken. In de 83ste minuut verrichte Sergio Padt een mooie redding op een afstandsschot van Arkadiusz Milik. Enkele seconden voor het aanbreken van de drie minuten extra tijd gleed Johan Kappelhof ongelukkig de 2-0 in eigen doel. Het doelpunt was voor de statistieken. Op basis van de tweede helft was een treffer aan de overkant van het veld meer verdiend geweest. Op zondag 25 januari speelt FC Groningen de volgende wedstrijd, thuis tegen FC Utrecht.

Padt; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet (72′ Van Nieff); Rusnak (71′ Mahi), Tibbling, Kieftenbeld (82′ Van der Velden), Chery; Antonia, De Leeuw.
Rest bank: Van der Vlag, Van der Laan, Lindgren, Hoesen.