Glaszuivere hattrick Zeefuik in stadsderby.

Woensdag 04 september 2013 om 22:20

FC Groningen heeft woensdagavond de stadsderby tegen Be Quick 1887 met 0-3 gewonnen. Op een sfeervolle Esserberg waren 1.450 toeschouwers getuigen van een glaszuivere hattrick van spits Género Zeefuik na rust. De opbrengst van het oefenduel, waarvan beide clubs hopen een traditie te gaan maken, komt ten goede aan de Stichting FC Groningen in de Maatschappij.

Trainer Erwin van de Looi trad met het sterkst denkbare elftal aan voor de oefenwedstrijd tegen de Groningse nieuwkomer in de Topklasse van het zondagamateurvoetbal. Naast de internationals van FC Groningen, Andraz Kirm (Slovenië), Filip Kostic (Servië) en Krisztian Adorjan (Hongarije), ontbraken in de wedstrijdselectie ook de geblesseerden Michael de Leeuw en Timo Letschert. FC Groningen begon niettemin met een meer dan volwaardig basiselftal. Voorzitter van de Stichting FC Groningen in de Maatschappij, Commissaris der Koning Max van den Berg, verrichtte om 19.00 uur de aftrap van de stadsderby.
Kansen
FC Groningen kreeg, zoals verwacht mag worden van de Eredivisionist, in de eerste helft legio kansen op een doelpunt. Met name keeper Hendrik Snijders van Be Quick bleek echter een te grote sta-in-de-weg voor de FC-aanvallers. Aan de andere kant was er minder werk voor doelman Marco Bizot, maar de gastheren boden prima tegenspel.
Direct na rust kwam de FC alsnog op voorsprong. Er werd een overtreding gemaakt op David Texeira, na de pauze in de ploeg gekomen voor Tjaronn Chery, en de scheidsrechter wees naar de stip. Vanaf 11 meter mocht Zeefuik aanleggen en raak schieten. Na iets meer dan een uur spelen verdubbelde diezelfde Zeefuik de tussenstand. Met een werkelijk schitterende splijtende pass stuurde een andere invaller, Rasmus Lindgren (hij kwam in de tweede helft voor aanvoerder Maikel Kieftenbeld in de ploeg), de tegen Ajax ook al trefzekere spits de diepte in. Alleen voor de ingevallen doelman Frank Harms, rondde Zeefuik bekwaam af. Tien minuten voor tijd bepaalde opnieuw Zeefuik de eindstand. Hij schoot de 0-3 binnen.
Traditie
Trainer Erwin van de Looi toonde zich na afloop tevreden. “Ik vond het een geslaagde eerste editie van deze stadsderby. De bedoeling is van deze wedstrijd een traditie te maken. De eerste uitgave is wat mij betreft zeker geslaagd. Er was behoorlijk wat publiek en de sfeer was prima. Kortom: een meer dan leuke oefenwedstrijd.”
Over het wedstrijdbeeld van de derby zei Van de Looi: “We hadden wel wat meer goals mogen maken. We hebben volop kansen gecreëerd, maar zeker voor rust hebben we die laten liggen. Alleen over een fase in de eerste helft was ik ontevreden, maar we moeten ook de complimenten aan Be Quick geven. Zij hebben goed weerstand geboden. Maar al met al een prima avond.”