Geweldige anticlimax in slotfase tegen Roda.

Zondag 03 november 2013 om 14:33

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 3-3 gelijkgespeeld tegen Roda JC Kerkrade. De thuisclub kwam driemaal op voorsprong door treffers van Filip Kostic, Andraz Kirm en Eric Botteghin. Roda JC kwam in de tweede minuut van de extra tijd voor de derde keer langszij.

In de aanloop naar het competitieduel in de twaalfde speelronde van de Eredivisie bleek Nick van der Velden weer inzetbaar na een liesblessure. De routinier speelde als rechteraanvaller. In de spits was er voor het eerst een basisplaats voor Richairo Zivkovic. In vergelijking met afgelopen woensdagavond tegen VV Capelle moesten Michael de Leeuw en Krisztian Adorjan uit de basis wijken.
Voorsprong
Met twee ploegen in vorm op het veld was FC Groningen-Roda JC op voorhand een aantrekkelijk affiche. Degenen die zondagmiddag in Euroborg zaten hebben zich dan ook geen moment hoeven te vervelen. Al in de achtste minuut viel de eerste FC-treffer. Een voorzet van Stefano Magnasco werd in de achtste minuut weggekopt door een Roda-verdediger en vervolgens in één keer volley op de slof genomen door Filip Kostic die daarmee zijn voornaamgenoot Kurto, doelman van Roda, passeerde: 1-0.
Elf minuten kon FC Groningen van deze voorsprong genieten. Toen waren het de Limburgers die uit een standaardsituatie op gelijke hoogte kwamen. Op aangeven van Wiljan Pluim maakte Kees Luijckx de gelijkmaker in de negentiende minuut: 1-1. In het verloop van de eerste helft kregen de gasten iets meer grip op de thuisclub en kregen Mitchell Donald en Krisztian Németh dotten van kansen op de voorsprong. In de ene minuut extra tijd had Tjaronn Chery de thuisploeg op voorsprong moeten zetten. Hij koos ervoor Kurto te omspelen, terwijl hij na een snelle tegenstoot wellicht in één keer had kunnen schieten. Kurto ontfutselde Chery nu de bal en meteen was het pauze.
Strafschop
Na de pauze bleek Nick van der Velden nog geen klachten aan de lies te hebben, maar daar kwam na enkele minuten reeds verandering in. Andraz Kirm was zijn vervanger en die maakte op zijn beurt een geweldige entree. Na drie minuten had Kirm de bal op aangeven van Filip Kostic al in het mandje liggen: 2-1. Deze keer stond de voorsprong nog korter op het bord dan de eerste keer. Eric Botteghin vloerde invaller Frank Demouge binnen de zestien meter waarna oud-FC’er Mark-Jan Fledderus de 2-2 binnen schoot vanaf elf meter.
De Braziliaanse centrale verdediger maakte zijn eigen fout goed aan de overzijde van het veld. Hij reageerde zeer alert op een fout van Kurto, die na een wilde duik de bal losliet en moest toezien hoe Botteghin de bal tot doelpunt promoveerde: 3-2. De ontlading in het stadion was voor de derde keer groot en een spannend laatste kwartier brak aan. Met Michael de Leeuw in de ploeg voor Tjaronn Chery begon de FC aan deze laatste fase van de wedstrijd.
Kansen
In de slotfase had FC Groningen enkele kansen om het duel definitief in het slot te gooien. Filip Kostic, Richairo Zivkovic en Andraz Kirm wisten echter niet voor de vierde keer het Roda-doel te vinden en zo bleef het tot de slotfase spannend. Arbiter Danny Makkelie had liefst acht gele kaarten nodig om het duel in goede banen te leiden. De laatste prent was op naam van Giliano Wijnaldum en had de grootste gevolgen.
Wijnaldum probeerde een bal te blocken, maar raakte Pluim en op die manier kon Makkelie niets anders doen dan de bal voor de tweede keer op de stip te leggen. Opnieuw was het Fledderus die de penalty benutte en zo werd het 3-3. Zo werd het niet de derde plek op de ranglijst voor FC Groningen en ook niet de 400ste Eredivisieoverwinning in de historie. Het werd wel de zesde wedstrijd in een reeks ongeslagen thuisduels sinds de start van de competitie. Komende zaterdag speelt de FC uit tegen Heracles Almelo. Aanvang 19.45 uur.

Bizot; Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Hiariej, Kieftenbeld, Chery (84’ De Leeuw); Van der Velden (51’ Kirm), Zivkovic (90’ Ekong), Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Burnet, Adorjan, Lindgren.
Opstelling Roda JC Kerkrade
Kurto, Dijkhuizen, Biemans, Luijckx, Van Peppen, Hupperts (69’ Höcher), Kali, Donald (73’ Bonevacia), Pluim, Fledderus, Németh (55’ Demouge).
Rest bank: Roox, Sutchuin, Paulissen, Wijnen.
Toeschouwers: 19.233
Scores: 8’ Kostic (-) 1-0, 19’ Luijckx (Pluim) 1-1; 53’ Kirm (Kostic) 2-1, 62’ Fledderus (strafschop) 2-2, 75’ Botteghin (-) 3-2, 92’ Fledderus (strafschop) 3-3.
Scheidsrechter: Makkelie
Overige officials: Van Dongen, Goossens, Manschot
Gele kaarten: 37’ Dijkhuizen, 62’ Botteghin, 64’ Biemans, 77’ Luijckx, 77’ Chery, 89’ Kirm, 90’ Van Peppen, 91’ Wijnaldum.