Gevoelige nederlaag voor FC’ers bij Jong Oranje.

Woensdag 15 augustus 2012 om 20:04

Jong Oranje heeft woensdagavond een gevoelige nederlaag geleden in een oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten uit Italië. De ploeg van bondscoach Cor Pot, met vier spelers van FC Groningen als hofleverancier, werd in Leeuwarden met 0-3 verslagen. Die stand was al na 37 minuten voetballen bereikt.

Bij Nederland startte drie van de vier geselecteerde FC-spelers in de basis. Johan Kappelhof was voldoende hersteld van een lichte blessure, die hem samen met een schorsing tegen FC Twente afgelopen zondag nog aan de kant hield in Enschede, en begon als rechtsback aan de aftrap. Virgil van Dijk speelde in de achterste lijn naast hem als rechter centrale verdediger. Leandro Bacuna begon rechts op het middenveld, maar kwam in de praktijk van achteruit in de as van het veld te spelen.

Topscorer
De topscorer van Jong Oranje van de afgelopen wedstrijden, Género Zeefuik, moest genoegen nemen met een plaats op de bank omdat Pot de bij het ‘grote’ Oranje afgevallen Luuk de Jong in de spits opstelde.

Jong Oranje startte zeer  matig aan de wedstrijd. Na een minuut spelen kwam de beste speler aan Italiaanse zijde, Lorenzo Isigne, van buiten naar binnen. Kappelhof kon de kleine dribbelaar van Napoli niet afstoppen en de schuiver van Isigne verdween in de verre hoek achter keeper Jeroen Zoet.

Niet meer herstellen
Tien minuten later verdubbelde Ciro Immobile de score, nota bene na een hoekschop van Jong Oranje. De ploeg van Pot kon zich voor rust niet meer herstellen en mocht blij zijn dat de Italianen er nog maar één treffer bij maakten in de persoon van Alessandro Florenzi. De Jong kreeg vlak voor rust de enige grote kans namens Oranje, maar hij miste helemaal vrij op een paar meter van het doel.

In de rust verving Pot volgens afspraak Kappelhof. Ook had de bondscoach al aangekondigd dat Zeefuik een half uur zou mogen meespelen. De spits van de FC kwam na 66 minuten voetballen in het veld.

Tweede helft
Jong Oranje had in de tweede helft wat meer kansen en iets meer grip op de Italianen, die echter toch de indruk wekten het na de pauze wat rustiger aan te doen. De Italiaanse bondscoach Devis Mangia kon het zich bovendien permitteren om smaakmaker Insigne in de kleedkamer achter te laten. Daarnaast maakten de vele wisselingen binnen beide teams het duel – zoals wel vaker in dit soort wedstrijden – ook nog eens rommeliger. Beide ploegen kregen nog kansen, maar de 0-3 stand bleef op het scorebord staan.