Geen vervolg pilot met publiek; FC Groningen zeer teleurgesteld

29 april 2021

FC Groningen is zeer teleurgesteld dat er komend weekeinde geen supporters aanwezig mogen zijn bij de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De Trots van het Noorden had de hoop dat er ook in de resterende speelronden van de Eredivisie onder voorwaarden publiek toegelaten zou mogen worden, net als afgelopen weekeinde in speelronde 30. De overheid geeft geen vervolg aan de pilot, die afgelopen weekeinde onder meer in de voetbalstadions werd gehouden, ondanks de positieve geluiden van alle betrokkenen.

Dit betekent dat FC Groningen het komende zondag om 14.30 uur tegen Sparta Rotterdam opnieuw zonder de aanwezigheid van supporters en sponsorrelaties moet stellen in het Hitachi Capital Mobility Stadion. En die beslissing komt hard aan bij de club. Algemeen directeur Wouter Gudde kan zijn teleurstelling dan ook niet verbergen.

“Wij zijn er klaar voor om op een veilige manier toeschouwers te ontvangen. Dat hebben we aan het begin van dit seizoen als branche betaald voetbal al laten zien bij de organisatie van meer dan honderd wedstrijden met publiek en ook afgelopen weekend is dit opnieuw aangetoond. Het doet enorm veel pijn dat wij onze supporters en sponsors niet mogen ontvangen komende zondag. We steken er veel tijd en energie in om alles goed en veilig te organiseren en in goede banen te leiden. Onze supporters en sponsors staan te trappelen om de ploeg weer eens live aan het werk te kunnen zien in ons stadion. Dan is het een hard gelag als anders wordt besloten.”

Buitenzijde voorgevel

Extra zuur
Het zit FC Groningen ook niet mee, wat betreft de kansen die de clubs tot nu toe hebben gehad voor het organiseren van wedstrijden met publiek. “Aan het begin van dit seizoen hadden wij maar één thuiswedstrijd op het programma staan, waarna vlak voor het thuisduel met Ajax er een streep ging door het stadionbezoek en afgelopen weekend hadden we uitgerekend weer een uitduel op de agenda. Dat is ongelukkig en daaraan is weinig te doen, maar dat maakt het wel extra zuur. Onze supporters en sponsors snakken naar een stadionbezoek en wij willen ze maar al te graag ontvangen.”

Verantwoordelijkheid
Gudde wijst wel op de verantwoordelijkheid die de overheid draagt. “In onze ogen is het mogelijk toeschouwers toe te laten met een negatieve coronatest, op anderhalve meter onderlinge afstand en het dragen van mondkapjes. Maar zo heeft iedere branche argumenten om evenementen veilig en verantwoord te kunnen organiseren. Daarin verschillen wij niet van een horecaondernemer, die zijn restaurant wil openen of zijn terras. We hebben daarin allemaal onze eigen rol en verantwoordelijkheid. De overheid moet beslissingen nemen, zoals nu voor wat betreft het stadionbezoek. Vanuit ons perspectief zou dit ook anders kunnen, maar wij dragen niet de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de beslissing die de overheid neemt. Deze beslissing moeten wij daarom respecteren, maar het is wel heel zwaar om deze ook te moeten accepteren. Wij weten dat de supporters het stadionbezoek missen en wij als club missen onze supporters en sponsors enorm!”

Laatste nieuws