string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Geen toestemming voor openingsduel met FC Twente.

Woensdag 05 augustus 2015 om 15:21

Loco-burgemeester Paul de Rook van Groningen geeft geen toestemming voor het spelen van de competitiewedstrijd FC Groningen – FC Twente, komende zondag in Euroborg. Door aangekondigde politieacties kan hij de veiligheid en handhaving van de openbare orde in zijn stad niet garanderen. Wanneer het duel wordt ingehaald, is nog niet bekend.

Vanwege de op stapel staande staking van de politie gaan er komend weekend meer wedstrijden in de Eredivisie niet door. Burgemeesters van andere gemeenten waarin gevoetbald zou worden, hebben eveneens een veto hierover uitgesproken. Bij de start van de competitie seizoen 2015/2016 gaan sc Heerenveen – De Graafschap, PEC Zwolle – Cambuur, ADO Den Haag – PSV en Willem II – Vitesse niet door. Aan dat lijstje is vandaag de wedstrijd van de bekerwinnaar tegen FC Twente toegevoegd.
Gesprek
Gisteren (dinsdag – red.) hebben burgemeester Peter den Oudsten, wethouder sport en loco-burgemeester Paul de Rook en een afvaardiging van FC Groningen onder aanvoering van de directie van de club een gesprek gevoerd over de ontstane situatie en hebben partijen over en weer argumenten uitgewisseld, waarbij de insteek van de bekerwinnaar was dat er komende zondag in Euroborg gevoetbald zou kunnen worden.
Hoewel de wedstrijd tegen FC Twente wordt aangeduid als een duel met een verhoogd risico, hebben er zich de laatste jaren geen noemenswaardige incidenten voorgedaan rondom dit onderlinge treffen in Groningen. De Trots van het Noorden drong er dan ook op aan dat er zondag afgetrapt kon worden in Euroborg, waarbij de club in dat geval extra mensen zou inzetten ten behoeve van de veiligheid. Een veilig, goed en ordentelijk verloop van de wedstrijd in het stadion staat namelijk ook bij FC Groningen hoog in het vaandel.
Begrip
Hoewel er over en weer begrip was en is voor elkaars standpunten, hebben alle betrokkenen hun eigen verantwoordelijkheid. Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen zegt hierover: “Bijzonder spijtig dat onze openingswedstrijd van het seizoen in eigen huis niet kan doorgaan. Door ons en onze supporters werd daar reikhalzend naar uitgekeken.”
“Wij als club, onze supporters en de gehele Eredivisie worden nu de dupe van een conflict tussen twee partijen waarop wij geen enkele invloed hebben. De opening van het voetbalseizoen wordt verstierd en dat is knap waardeloos. De burgemeester en loco-burgemeester hebben ons gehoord – hadden ook zeker begrip voor onze situatie – maar hebben een eigen verantwoordelijkheid te nemen en te dragen. Wij dienen dit te respecteren en te accepteren, hoezeer wij deze beslissing ook betreuren.”

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’