Gedenkwaardige middag met 3 punten voor Groningen.

Zondag 11 maart 2018 om 14:39

FC Groningen heeft zondagmiddag in het Noordlease Stadion een 2-0 thuiszege geboekt op PEC Zwolle. De ruststand was 1-0 door een eigen doelpunt van Ryan Thomas. Ajdin Hrustic bepaalde de eindstand op 2-0. Met de zesde zege van het seizoen blijft FC Groningen dertiende op de ranglijst en houdt het aansluiting bij de middenmoot van de Eredivisie. Er zijn nog zeven speelrondes te gaan.

De wedstrijd tussen FC Groningen en PEC Zwolle kende een trieste voorgeschiedenis. Aan Zwolle-zijde werd spits Piotr Parzyszek opgeschrikt door het overlijden van zijn moeder. FC Groningen kreeg afgelopen vrijdag te maken met het overlijden van dochter Nova van Antoine van der Linden. Om die reden werd voor aanvang van het duel ‘You’ll Never Walk Alone’ gedraaid waarbij vele fans hun FC-sjaal in de lucht hielden. In het bezoekersvak was er een doek te zien met de tekst ‘Sterkte Antoine’.

De basiself van Zwolle was op twee plekken gewijzigd. Door een schorsing ontbrak Kingsley Ehizibue en Parzyszek begon vanaf de bank. Basisplaatsen waren er voor Queensy Menig en Ruben Ligeon. Bij FC Groningen startten exact dezelfde elf spelers, die een week tevoren een punt uit het vuur sleepten in Enschede. Op de bank was er de terugkeer van Ludovit Reis, na een knieblessure die hem ruim een maand aan de kant had gehouden.

De eerste helft van de wedstrijd was overduidelijk voor FC Groningen dat erin slaagde het aaneengesloten balbezit van PEC Zwolle te beperken en zelf aan de bal diverse keren gevaar stichtte. In de 25ste minuut kwam FC Groningen op een voorsprong toen Ryan Thomas van PEC Zwolle een voorzet van Tom van Weert achter zijn eigen doelman Diederik Boer werkte: 1-0.

Nog voor de pauze had FC Groningen een grote kans. Opnieuw was Van Weert erbij betrokken. Hij gaf de bal breed op Mimoun Mahi, die met een prachtige lob doelman Boer passeerde. Vervolgens stuitte de bal echter via de onderkant van de lat voor de doellijn terug in het veld. Zo bleef de stand 1-0 en was die score ook de ruststand.

Na de pauze kwamen bij PEC Zwolle Terell Ondaan en Sepp van den Berg binnen de lijnen in plaat van Erik Bakker en Youness Mokhtar. De uitploeg nam het initiatief even over en kreeg diverse mogelijkheden. De beste kans was voor Ryan Thomas die in de 73ste minuut de lat boven Sergio Padt raakte. In de slotfase nam Zwolle meer risico en bleef Groningen dreigend in de omschakeling.

Met nog zo’n 20 seconden op de klok gaf Payt Man of the Match Juninho Bacuna een assist op Ajdin Hrustic. Die kapte zijn tegenstander uit en schoot vervolgens via het been van Bram van Polen de 2-0 in het Zwolle-doel. De zes minuten extra tijd leverde nog een paar Zwolse speldenprikjes op, maar de eerste driepunter in 2018 van FC Groningen kwam niet meer in gevaar.