Feyenoord in extra tijd de gelukkigste.

Zondag 28 februari 2010 om 17:24

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 3-2 verloren van Feyenoord. De FC werkte door treffers van Tim Matavz en Andreas Granqvist een 2-0 achterstand weg, maar verloor in de extra tijd van de tweede helft door afstandsschot van Ron Vlaar.

Bij FC Groningen startte trainer Ron Jans met Mike Zonneveld en Theo Lucius als vervangers voor de geschorsten Leandro Bacuna en Gibril Sankoh. De overige negen spelers stonden ook een week geleden in Nijmegen aan de aftrap in het duel met NEC. Bij Feyenoord had trainer Mario Been ervoor gekozen Roy Makaay en John Dahl Tomasson beiden in de basis op te nemen. Nadat scheidsrechter Kevin Blom voor de klok van één uur het veld had geïnspecteerd en het bespeelbaar had bevonden, kon er om half drie worden afgetrapt in een uitverkocht Euroborg.

De thuisclub liet er in die eerste 45 minuten absoluut geen gras over groeien en kreeg de ene na de andere mogelijkheid. Het begon met een schot van Thomas Enevoldsen en vervolgens een doelpoging van Tim Matavz. Ook de overzijde testte Roy Makaay de keeperskunsten van Luciano da Silva. Na schoten van Enevoldsen, opnieuw Matavz, Holla en nogmaals Matavz (uit een moeilijke hoek voorlangs) raakte Danny Holla halverwege de eerste helft de paal.

Daarna krabbelden de gasten weer iets op en kregen Makaay en Biseswar mogelijkheden om aan te leggen, voordat Nordstrand, Lovre, Holla en Matavz dat deden richting het Feyenoord-doel. Het aantal schotmogelijkheden voor de thuisclub waren dus al niet meer op twee handen te tellen, maar de stand was nog altijd 0-0. In de laatste vijf minuten van de eerste helft werd het heel even onvriendelijk en werden twee ervaren spelers, Giovanni van Bronckhort en Theo Lucius, op de bon geslingerd voordat men zonder extra tijd aan de thee kon.

In de tweede helft paste trainer Been van Feyenoord zijn tactiek op het middenveld iets aan en dat pakte goed uit voor de gasten. Er kwam meer dreiging met schoten voor Makaay, Biseswar en Tomasson en op het moment dat het heel eventjes stil werd in Euroborg viel het doelpunt voor de nummer 4 van de ranglijst. Een voorzet van Wijnaldum werd binnengekopt door verdediger André Bahia na een klein kwartier in het tweede bedrijf.

Beide ploegen wisselden een van de voorhoedespelers. Zo verlies Roy Makaay het veld bij Feyenoord en kwam Denny Landzaat voor hem binnen de lijnen. Aan Groningse kant was het inbrengen van Nicklas Pedersen voor Morten Nordstrand de enige personele omzetting van de middag. Schotmogelijkheden bleven er komen van om beurten spelers van beide teams: Wijnaldum, Holla, Biseswar, Enevodlsen en Fer. In de 80ste minuut viel een tweede doelpunt van Feyenoord toen Jon Dahl Tomasson niets meer hoefde te doen na een slippertje van Theo Lucius en een boogbal van Biseswar haast vanzelf binnen viel: 0-2.

Menig wedstrijd zou daarna het predikaat ‘gespeeld’ hebben meegekregen, maar in Euroborg kan in de laatste tien minuten van een wedstrijd nog van alles gebeuren. Been wisselde Tomasson voor Castaignos en zag een minuut later de voorsprong slonk naar één doelpunt toen Tim Matavz in een vol strafschopgebied de meest attente speler bleek: 1-2. Het publiek voelde dat er nog meer in zat en schreeuwde de favorieten nogmaals naar voren.

Vijf minuten na de aansluitingstreffer gebeurde het zowaar. Doelman Van Dijk wist een bal niet goed weg te werken, maar was daardoor wel ver van zijn post verwijderd. Een boogbal van Daley Blind richting de tweede paal werd exact op waarde geschat door Andreas Granqvist die in de 88ste minuut tussen twee Feyenoorders de bal in het doel kon koppen: 2-2. Bij Feyenoord stand Sekou Cissé vervolgens al klaar om in te vallen voor Diego Biseswar.

Dat 2-2 niet de eindstand werd, was te danken aan een ingeving van verdediger Ron Vlaar die een gang naar het vijandelijke doel waagde en zomaar van een kleine dertig meter uithaalde. In de 92ste minuut verschalkte hij daarmee Luciano en was de 2-3 een feit. In de slotfase van de vier minuten extra tijd kreeg FC Groningen nog een handvol vrije trappen te nemen, waaronder een van Danny Holla die helaas vol in de muur mikte. In de score kwam echter niet voor een zesde keer verandering en zo gingen de drie punten naar Feyenoord.

Door de nederlaag is FC Groningen een plekje gezakt op de ranglijst en gepasseerd door NAC Breda dat wel een punt overhield aan de ontmoeting met Sparta van deze speelronde. De FC staat nu negende en heeft vijf punten meer dan de nummer 11 van de ranglijst, VVV-Venlo, dat volgende week in Euroborg te gast is. Aanvang op zondag 7 maart is 14.30 uur in Euroborg. Via deze website, de Fanshop in Euroborg en TicketBox zijn nog kaarten te koop voor deze wedstrijd.

Luciano; Blind, Lucius, Granqvist, Stenman; Holla, Zonneveld, Lovre, Enevoldsen; Nordstrand (76’ Pedersen), Matavz.
Rest bank: Van Loo, Koç, Hiariej, Werkman, Olijve.

Opstelling Feyenoord
Van Dijk; De Vrij, Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst, El Ahmadi, Tomasson (82’ Castaignos), Fer, Wijnaldum, Makaay (65’ Landzaat), Biseswar (89’ Cissé).
Rest bank: Darley, De Cler, Babovic, De Guzman.

Toeschouwers: 21.959 (uitverkocht)
Scores: 57’ Bahia (Wijnaldum) 0-1, 80’ Biseswar (-) 0-2, 83’ Matavz (-) 1-2, 88’ Granqvist (Blind) 2-2, 92’ Vlaar (Landzaat) 2-3.