string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC zet goede reeks voort tegen ADO.

Woensdag 03 februari 2010 om 23:02

FC Groningen heeft woensdagavond in Euroborg met 2-0 gewonnen van ADO Den Haag en staat na 21 wedstrijden steviger op de negende plek. Andreas Granqvist (strafschop) en Danny Holla maakten de treffers.

Het duel in Euroborg stond oorspronkelijk gepland voor dinsdagavond 2 februari. Aan het begin van de middag werd die dag echter al geconstateerd dat spelen onmogelijk zou zijn doordat de neerslag niet was weggetrokken en de bal daardoor niet meer kon rollen. Een dag later, woensdag 3 februari, was al het vocht in de drainage onder het veld weggetrokken en werd bij inspectie duidelijk dat het veld bespeelbaar was. Bovendien zou het de hele dag droog blijven, zodat rond elf uur voor aanvang van de wedstrijd veilig een groen sein kon worden afgegeven.
Bij FC Groningen liet Ron Jans zijn winnende team van afgelopen zaterdag vrijwel in zijn geheel staan. De enige wijziging was het meespelen van Tom Hiariej in plaats van de geschorste Gibril Sankoh. Het had tevens tot gevolg dat Daley Blind verschoof van de rechtsbackpositie naar het centrum. Trainer Raymond Atteveld hanteerde ongeveer het tegenovergestelde van ‘never change a winning team’. Hij paste zijn basiself op vier plekken aan en ging bovendien in 3-4-3-formatie spelen. Twee van een schorsing teruggekeerde spelers, Pascal Bosschaart en Christian Kum keerden terug.
Op het zware veld leek in de eerste minuten dat FC Groningen het meest aan de veldomstandigheid te moeten wennen, hoewel het vrijwel dagelijks op de grasmat traint. Nadat de scherpte was teruggevonden ontstond in de vijfde minuut een vrijwel identieke situatie als afgelopen zaterdag bij het doelpunt tegen AZ. Oluwafemi Ajilore leverde namelij een voorzet af bij Tim Matavz, die deze keer echter net links naast het doel mikte.
Wel was het de topscorer van FC Groningen die een ware plaaggeest bleek voor de ADO-defensie. In de vijftiende minuut was de Sloveen in de zestien aan het shirt getrokken door Timothy Derijck. Hoewel de voorzet op Matavz al geblokt was, floot scheidsrechter Tom van Sichem af. Zelfs nadat een gele kaart getrokken was, bleef de reactie bij het overgrote deel van de ruim 21.000 fans nog uit. Pas toen de arbiter op de elfmeterstip richting ADO-doel wees, had men door dat er een strafschop gegeven werd. Het buitenkansje werd onberispelijk benut door Andreas Granqvist: 1-0. Zijn vierde doelpunt van het seizoen.
In de loop van de eerste helft bleef ADO het meeste in balbezit, maar werd het nog echt gevaarlijk. Een overtreding van Pascal Bosschaart voorkwam dat Matavz nog eens gevaar kon uitrichten en leverde de Hagenaar een kaart op. Ook Fredrik Stenman werd genoteerd in het boekje van Van Sichem. Het was dit seizoen pas de eerste gele kaart voor de Zweedse verdediger. Met een 1-0 tussenstand ging de beide ploegen rusten.
In de 52ste minuut leek Tim Matavz de score te verdubbelen. Bij een vrije trap van Leandro Bacuna was de Sloveen er als de kippen bij om de rebound in het dak van het doel te knallen. Assistent-scheidsrechter Steegstra had echter geconstateerd dat Matavz op het moment dat Bacuna de vrije trap nam, buitenspel zou hebben gestaan. Dus ging het feest niet door, maar kwam er wel wat meer pit in de wedstrijd.
Danny Buijs had een negatieve hoofdrol in die fase. Even nadat hij zijn oud-trainer Ron Jans nog vriendschappelijk de hand had geschud, ontsnapte Buijs aan een rode kaart. Een sliding van enkele meters met twee benen vooruit, werd echter ingeschaald in gele kaart met strafcode 14 (ruw of onbesuisd spel). Het was evenwel een geluk bij een ongeluk dat Thomas Enevoldsen zijn belager zag komen en de mogelijkheid had op te springen. Het vuurtje werd er in ieder geval nog eens door opgestookt. In diverse scrimmageswisten Fredrik Stenman en Andreas Granqvist niet af te drukken. Het was in een fase dat Groningen met tien man speelde omdat Oluwafemi Ajilore geblesseerd naar de kant was gegaan.
Even later kwam de FC nota bene in ondertal op voorsprong. Een voorzet van Thomas Enevoldsen van rechts werd van dichtbij in het doel gelopen door Danny Holla, die daarmee zijn tweede treffer van het seizoen aantekende: 2-0. Aan de derde aftrap die ADO Den Haag te nemen kreeg, was het weer elf tegen elf omdat Mike Zonneveld als vervanger van Ajilore binnen de lijnen was gekomen.
Het vijfde kwartier was redelijk gezapig te noemen. Groningen wilde wellicht wat extra energie bewaren voor de confrontatie van komende zaterdag en ADO kreeg steeds minder hoop om nog een doelpunt te kunnen maken omdat het de ploeg in de eindfase van de aanval telkens niet lukte gevaarlijk te worden en die ene gevaarlijke kopbal van Milic werd gepakt door de onpasseerbare Luciano. Waar Den Haag meer en meer druk probeerde te zetten, kreeg de thuisploeg in de slotfase de ene counter na de andere.
Maar zelfs in overtalsituaties wist Groningen geen raad met een reeks buitenkansjes. Een factor die mee zal hebben gespeeld, is ongetwijfeld dat Matavz, Lovre, Enevoldsen en Bacuna op het zware veld veel kracht hadden geleverd en dat ten koste kan gaan van de finesse. En gezien de 2-0 tussenstand was het aardig geweest de marge naar drie te kunnen tillen, maar uiteindelijk bleek die score ook de eindstand.
Door de zege hoeft FC Groningen – dat 13 punten pakte uit 5 duels en dus de ploeg in vorm is – niet meer naar beneden te  kijken. Het gat met ADO Den Haag, de huidige nummer 16, is gegroeid naar negen punten. Komende zaterdag gaat de FC op bezoek bij de nummer 5 van de ranglijst, Heracles Almelo. Het verschil met de Tukkers is na vanavond nog slechts zes punten. Er zijn nog dertien speelronden te gaan in de Eredivisie 2009/2010.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Hiariej, Blind, Granqvist, Stenman; Lovre (83’ Nordstrand), Holla, Ajilore (59’ Zonneveld), Enevoldsen; Bacuna, Matavz.
Rest bank: Van Loo, Koç, Kunst.
Opstelling ADO Den Haag
Zwinkels; Derijck, Bosschaart, Kum; Buijs, Luijckx, Van den Bergh (83’ Knopper), Toornstra; Verhoek, Milic (83’ Immers), Soltani.
Rest bank: Ditewig, Ammi, Van Hese, Hulst, Immers.
Toeschouwers: 21.289
Scores: 16’ Granqvist (strafschop) 1-0, 58’ Holla (Enevoldsen) 2-0
Scheidsrechter: Van Sichem
Grensrechters: Goossens en Steegstra
Vierde official: Higler
Gele kaarten: 15’ Derijck (overtreding op Matavz), 28’ Bosschaart (overtreding op Matavz), 35’ Stenman, 54’ Buijs (overtreding op Enevoldsen), 82’ Kum (overtreding op Matavz)

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’