FC zegeviert ook in Breda.

Vrijdag 09 november 2012 om 22:36

Voor de derde keer heeft FC Groningen dit seizoen een uitwedstrijd omgezet in drie punten. NAC Breda werd in het Rat Verlegh Stadion met 1-0 verslagen. Topscorer Michael de Leeuw werd matchwinner.

In Breda had de thuisclub drie wedstrijden achtereen gewonnen en wachtte FC Groningen vooraf juist al drie competitiewedstrijden op een zege. Virgil van Dijk was vrijdag fit genoeg gebleken om af te reizen naar zijn geboortestad en stond in de basis. Mitchell Schet stond ook in de basis en dat ging ten koste van Leandro Bacuna, die op de bank begon.
In de elfde minuut van de wedstrijd kreeg Van Dijk de eerste gele kaart van de wedstrijd na een van de vele glijpartijen die op het blijkbaar gladde speelveld plaatsvonden. In de veertiende minuut kreeg Michael de Leeuw de eerste kans. Zijn inzet werd gekeerd door Botteghin. Aan de overzijde was Seuntjens dichtbij de openingstreffer, maar redde Lorenzo Burnet zijn ploeg.
Rond de dertigste minuut speelde Andraz Kirm zich eerst negatief in de kijker door een gele kaart te pakken en vervolgens in positief opzicht door voorlangs te schieten. Vijf minuten voor de pauze kreeg Seuntjes nog een kans namens de thuisclub in een eerste helft tussen twee ploegen die nog niet al teveel risico durfden te nemen en waarbij FC Groningen toch het overwicht had.
In de tweede helft was het eerste halfuur opnieuw een schaakspel zonder echte doelkansen van de beide ploegen. Twintig minuten voor het einde van de wedstrijd werd door arbiter Pieter Vink opgetreden tegen de beschimpende spreekkoren en regen aan voorwerpen richting doelman Luciano da Silva.
In het laatste kwartier gingen de beide ploegen dan toch op zoek naar die dure treffer. NAC Breda probeerde het vooral van afstand en schoot over in de persoon van Nemanja Gudelj. Andraz Kirm was op dat moment al vervangen door Leandro Bacuna. In de 81ste minuut was het clubtopscorer Michael de Leeuw die na een voorzet van Mitchell Schet diagonaal de 0-1 tegen de touwen knalde. Opnieuw Gudelj schoot vervolgens nog eens een bal over namens de thuisploeg.
Drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd werd Oluwafemi Ajilore als een soort ‘closer’ uit het honkbal in de wedstrijd gebracht in de plaats van de uiteindelijke matchwinner. Door de verwikkelingen in de slotfase zou Groningen echter nog tien minuten moeten overleven voordat de drie punten ook daadwerkelijk bijgeschreven konden worden. In de slotminuut moest doelman Luciano da Silva namelijk nog aan zijn arm behandeld worden nadat hij vervelend op het veld was geland.
Bij die actie besloot arbiter Vink het spel stil te leggen en schoot oud-FC’er Sepp De Roover na dat fluitsignaal de bal in het lege FC-doel. In de eerste van zeven minuten extra speeltijd kreeg Género Zeefuik nog een gele kaart. Een minuut later kreeg NAC-invaller Hooi een schotkans, mikte hij naast en kreeg Groningen onverwachts toch een hoekschop tegen. Even later verrichte Luciano een wereldredding op een schot van Buijs en ging de doelman weer tegen de vlakte.
Dat was reden voor de NAC-aanhang om een bierregen voor de Braziliaan te verzorgen. Opnieuw werd het publiek tot rust gemaand door de stadionspeaker, maar echt rustig werd het in de slotfase toch niet meer. David Texeira kon na vijf minuten dan uiteindelijk invallen voor Mitchell Schet en de vijfde, zesde minuut en de resterende seconden kwam de derde uitzege niet meer in gevaar. Zo blijft Groningen voor de zesde keer achter elkaar ongeslagen in een officiële uitwedstrijd in Breda. En belangrijker: de winstloze reeks van drie competitieduels is hiermee beëindigd.
Virgil van Dijk en Kees Kwakman zullen niet mee terug reizen met de spelersbus. Zij zetten hun ‘joker’ in en blijven in het zuiden van het land. De gehele selectie is namelijk de rest van het weekend vrij. Pas maandagochtend meldt de ploeg zich weer op het trainingsveld in de voorbereiding op het thuisduel met AZ, dat zaterdag 17 november in Euroborg wordt gespeeld. FC Groningen gaat in de dertiende speelronde op jacht naar de tweede thuiszege van het seizoen.

Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Schet (94’ Texeira), De Leeuw (88’ Ajilore), Kirm (69’ Bacuna); Zeefuik.
Rest bank: Bizot, Magnasco, Bakker, Van Moorsel.