string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

FC wint noordelijke derby in Euroborg.

Zondag 17 oktober 2010 om 16:37

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 1-0 gewonnen van aartsrivaal sc Heerenveen. Andreas Granqvist kopte één minuut na de pauze de enige treffer binnen en hield de voorsprong met zijn team overeind tot het einde van de wedstrijd.

De wedstrijd in de negende speelronde van de Eredivisie begon met een prachtige sfeeractie van de Groningen Fanatics die vanuit de nok van het stadion een reusachtige beeltenis van de Martinitoren optakelden. Een teken van de wederopstanding van het deel van de FC-fans dat in eerdere jaren vele spraakmakende en legendarische sfeeracties in Oosterpark en Euroborg organiseerde.
Handvol
De bespiegelingen en voorbeschouwingen vooraf waren zoals gebruikelijk bij de noordelijke derby talrijk geweest, al bleef een ludieke actie uit een van beide kampen opnieuw uit. De wedstrijd zelf kwam vrij moeizaam op gang. FC Groningen had in de eerste helft wel het meeste balbezit en een veldoverwicht, maar wist geen goed vervolg te geven aan een handvol gevaarlijke voorzetten van Dusan Tadic. Ook bracht doelman Stuhr-Ellegaard zichzelf een keer in de problemen in zijn eigen vijfmeter.
De gasten stelden daar enkele flitsende uitbraken tegenover met vaak Roy Beerens die voor de troepen uitstormde, maar de bal telkens zag afgepikt door doelman Luciano van de thuisclub. Ook een lastige corner van de Friezen werd klemvast gepakt door de Braziliaanse sluitpost. Een afstandsschot van Thomas Enevoldsen, dat links naar het doel van de gasten verdween, was het volgende wapenfeit.
Wissels
Tom Hiariej, die fit genoeg bleek om aan de wedstrijd te beginnen, moest na een halfuur opnieuw met een hamstringblessure afhaken en werd deze keer afgelost door middenvelder Shkodran Metaj. Vlak nadat Maikel Kieftenbeld voor een reeks van kleine overtredingen op de bon was geslingerd, werd door Ron Jans bij Heerenveen een tactische wissel toegepast. In de bewaking van Dusan Tadic werd Daryl Janmaat afgelost door Gerry Koning.
Na de pauze kwam FC Groningen als eerste weer uit de kleedkamer. Bovendien had trainer Pieter Huistra een andere outfit aan. Twee weken terug smeet hij zijn colbertje nog tegen het Twente gras. Nu was het toch tijd om voor het eerst een warme winterjas aan te doen op de bank in de schaduwkant van Euroborg.
Kopbal
Na een gevaarlijke rush van Tim Sparv richting de zestien van Heerenveen, volgde een corner die zoals gebruikelijk van de rechterkant door Dusan Tadic werd voorgegeven. De bal was perfect op maat en werd ingekopt door Andreas Granqvist die zijn nek net verder uitstak dan  zijn landgenoot Fredrik Stenman en via Michel Breuer de 1-0 tegen het dak van het doel kopte.
Zeven minuten later verrichte Luciano een prachtige redding op een vrije trap van Viktor Elm richting de rechterkruising. Daarna liet Groningen zich een beetje overlopen door de tegenstander, zonder dat die overigens direct uitgespeelde kansen kreeg. De afstandsschoten werden stuk voor stuk door blocks geneutraliseerd en Shkodran Metaj ging daarin zelfs zo ver, dat de invaller op zijn beurt afgelost moest worden door Darryl Lachman.
Billenknijpen
Ook Heerenveen had op dat moment met Filip Djuricic door Mika Väyrynen al zijn tweede wisselmogelijkheid gebruikt. Met nog een kwartier op de klok probeerde Roy Beerens iets waarin hij al eens eerder in Euroborg was geslaagd; het uitlokken van een strafschop. Arbiter Pol van Boekel zag geen overtreding in de situatie en zo brak met een marge van één in het voordeel van de thuisclub de slotfase aan.
Aanvoerder Michel Breuer werd opgeofferd voor een alles-of-niets-strijdwijze en vervangen door Samir Fazli. In de slotminuut was er één hachelijk moment voor het doel van FC Groningen. Deze keer wist Luciano de bal niet klemvast te pakken en stond Maikel Kieftenbeld op de doellijn zijn mannetje door nog maar eens een schot te blokken. De drie minuten extra tijd kwam de FC met Gonzalo Garcia (voor Tim Matavz) zonder kleerscheuren door en zo kon Groningen de vijfde zege van het seizoen bijschrijven.
Door de ruime zege van Roda JC op Vitesse is FC Groningen een plekje gezakt op de ranglijst van de Eredivisie. Als nummer 5 gaat de ploeg van Pieter Huistra op bezoek in Nijmegen bij NEC, dat momenteel in de brede middenmoot bivakkeert.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (32’ Metaj; 68’ Lachman), Sparv; Enevoldsen, Pedersen, Tadic; Matavz (90’ Garcia).
Rest bank: Van Loo, Van de Laak, Veldmate.
Opstelling sc Heerenveen
Stuhr-Ellegaard; Janmaat (41’ Koning), Breuer (83’ Fazli), Kruiswijk, Jong-a-Pin; Elm, Väyrynen (65’ Djuricic), Grindheim; Beerens, Dost, Assaidi.
Rest bank: Steppe, El Akchaoui, Haglund, Narsigh.
Toeschouwers: 22.435 (uitverkocht)
Score: 46’ Granqvist (Tadic) 1-0
Scheidsrechter: Van Boekel
Grensrechter: Schenkels en Slot
Vierde official: Van der Scheer
Gele kaart: 40’ Kieftenbeld (optelsom van overtredingen)
)

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’